Бізнес-акцент — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Бізнес-акцент

«Сьогодні клієнти як ніколи очікують від юридичного радника повного занурення у специфіку їх бізнесу» наголошує Андрій Астапов, керуючий партнер ETERNA LAW
Андрій Астапов
Народився в 1978 році в Києві. Закінчив Запорізький державний університет, Ноттінгемський університет («міжнародне право») та Університет Міссісіпі («політологія та право»). Має понад 19 років професійного досвіду в галузях міжнародного арбітражу, вирішення спорів, міжнародного комерційного права, міжнародної торгівлі та нормативно-правового регулювання інвестиційної діяльності. Спеціалізується на супроводі локальних та великих міжнародних проєктів у сферах енергетики та природних ресурсів, інфраструктури, а також проєктів у нафтогазовому й аграрному секторах. Один із найдосвідченіших експертів у галузі грального бізнесу в Україні.

 

— Які події та тенденції стали визначальними для розвитку ринку юридичних послуг цього року?

Хоча весь світ фактично вже другий рік поспіль проводить у протистоянні пандемії, і, здавалося би, вже всі звикли до пов’язаних із новою реальністю обмежень та складнощів, пандемія все ж таки залишилася визначальним фактором для року, що минає. Дистанційна робота вже стала символом new normal для значної частини бізнесу, проте її навряд можна назвати ідеальним варіантом організації робочого процесу саме юридичної фірми. Тому ми доклали максимум зусиль, аби не вносити кардинальних змін у роботу та не переходити на дистанційку.

Ще більшого поширення в різних галузях економіки набула практика суміщення посад та обов’язків працівників. Водночас неможливість виконувати низки контрактів через пандемію не втратила своєї актуальності й цього року.

Щодо локальних українських подій, то серед найбільш вагомих слід назвати прийняття великої кількості законодавчих актів і проєктів у сфері технологій, щодо «Дія.Сіті», у сфері грального бізнесу, віртуальних активів, енергетики, індустріальних парків тощо. Ці події мали найбільший вплив на юридичний бізнес України в 2021 році.

 

— Що наразі є основними викликами для юридичного бізнесу в Україні?

Думаю, неправильно виділяти виклики, з якими стикається саме юридичний бізнес, адже насправді вся сфера консалтингу від початку пандемії переживає приблизно однакові складнощі. На самому початку поширення коронавірусу та запровадження локдаунів ніхто не наважувався робити довгострокові прогнози, та скрізь у світі бізнес намагався максимально економити буквально на всьому, що, на його думку, підлягало економії. Так, багато хто почав скорочувати працівників або тривалість їхнього робочого дня, а також зменшувати витрати на оренду офісів, PR, маркетинг та юридичні послуги позаштатних радників. І якщо економія на офісі видається цілком логічним кроком, то економія на всьому іншому з цього списку показала свою неефективність, коли вже йшлося про довгострокову перспективу. Тому поступово світ, звикнувши до нової реальності, повернувся до звичних витрат включно з витратами на юридичну підтримку зовнішніх радників.

В Україні ж основним викликом для юридичного ринку на сьогодні можна сміливо назвати нову звичку бізнесу економити через пандемію, з якою в нас ще не покінчили. Звісно, це зумовлено серед іншого нестабільністю в соціально-політичному житті країни. Через це багато хто боїться нових потрясінь, тому не квапиться планувати гру в довгу. Так, багато клієнтів, навіть попри те що їхні індустрії можуть рости в нинішній ситуації, продовжують економити. Якщо чесно, мені це видається схожим на економію на сірниках, адже ні для кого не секрет, що наслідки такого нехтування юридичним консалтингом загрожують набагато більшими втратами, ніж планові витрати на юридичного радника.

Ще одним викликом я би назвав не завжди етичну конкуренцію, яку демонструють деякі гравці українського юридичного ринку. Звісно, в критичних умовах легко піддатися спокусі та жити сьогоднішнім днем, проте ми завжди пам’ятаємо, що всі складнощі минуть, а змога відкрито дивитися в очі колегам по ринку — привілей, який важко переоцінити.

 

— Що юрфірми, зокрема ваша, можуть протипоставити озвученим викликам?

Щоб протистояти озвученим економічним викликам, ETERNA LAW насамперед робить акцент на якості послуг, додаткових послугах для клієнта і консалтингу преміум-сегмента. До того ж ми завжди робили ставку на бізнес-­орієнтованість, і тепер ця наша перевага як ніколи актуальна. Сьогодні клієнтам вкрай важливо бачити в юридичному раднику не просто експерта з юридичних питань, а повноцінного партнера, який глибоко розуміє потреби їхнього бізнесу, бачить можливості не тільки для збереження, а й для зростання та примноження.

 

— Інноваційність юрбізнесу — це модний тренд чи гостра потреба? Куди, за вашими спостереженнями, переважно спрямовується інноваційний потенціал юрфірм?

Думаю, наприкінці 2021 року вже можна сміливо казати, що інноваційність давно перестала бути трендом, перетворившись на гостру необхідність. Швидкий розвиток технологій змушує юрфірми не просто йти в ногу з часом, а бігти надзвичайно швидко, щоб хоча би зберігати свої позиції. Щодо інноваційних напрямів саме юрфірм, то вони фактично відповідають загальним трендам: це і оптимізація та пришвидшення процесів, і перехід на хмарні сервіси тощо.

 

— На які практики та послуги ви робитимете ставку в 2022 році? Чим, окрім власне юридичної експертизи, юрфірми можуть бути корисними для своїх клієнтів?

Що стосується 2022 року, ми робимо ставку на індустрії, які мають великий потенціал. Це насамперед IT (сервісний та продуктовий), сфери інновацій, технологій, фінтеку, грального бізнесу та медицини. Як я вже казав, крім експертизи, від юристів клієнти дедалі більше хочуть отримувати бізнес-консалтинг. Сьогодні клієнти як ніколи очікують від юридичного радника повного занурення у специфіку їхнього бізнесу. І такі послуги можуть надавати тільки фірми топсегмента, які вже давно працюють на ринку та напрацювали власну бізнес-експертизу, а не лише володіють високоякісними юридичними знаннями. Тепер для успішних юристів надзвичайно важливо не просто орієнтуватися в політичних та соціальних реаліях країни та світу, а й вміти передбачати різні варіанти розвитку подій на декілька кроків наперед. З огляду на це, думаю, в Україні щораз більше буде розвиватися практика GR. Водночас зважаючи на світові тенденції та бажання України інтегруватися в глобальну економіку, впевнений, що комплаєнс також буде дуже активно розвиватися в нас. Передбачаючи це, ми заздалегідь розпочали пошук нових експертів та цього року підсилили команду ETERNA LAW двома новими партнерами. Так, до нас приєдналися Андрій Тростін та Тимур Хасанов-Батиров, які очолили практики GR та комплаєнсу в фірмі відповідно.

Згідно з результатами спільного опитування Європейської бізнес асоціації та компанії «Nestlé в Україні», яке вони провели серед CEO членських компаній асоціації, можна говорити про впевнене зростання оптимістичних настроїв та прогнозів топменеджерів. Ці показники фактично є співставними з допандемічними. Наприклад, 83 % респондентів прогнозують зростання свого бізнесу (для порівняння, минулого року 60 % опитуваних топменеджерів прогнозували позитивні бізнес-результати). Ще 15 % директорів розраховують утримати бізнес-показники на рівні 2021 року, і тільки 2 % очікують погіршення стану справ у їхньому бізнесі (минулого року таких було 14 %).

Загалом я думаю, що наступний рік, хоч і не буде з найлегших для юридичного бізнесу, але принесе багато можливостей, тож, як завжди, успіх супроводжуватиме гнучких та здатних адаптуватися до змін. Тому в нас оптимістичні очікування від 2022 року.

 

ЗАВАНТАЖИТИ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

50 провідних юридичних фірм України 2021 року

«Бронзова ліга» провідних юридичних фірм України 2021 року

Історія рейтингу

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998—2021 роках

Галузі практики

Шокова M&A-терапія

Кваліфікаційне оцінювання

Лідери ринку. Корпоративне право та M&A

Лідери ринку. Інформаційні технології

Лідери ринку. Енергетика і природні ресурси

Інфраструктурні зміни

Сила переконання

Регуляторний виклик

Дія Сіті: завантаження триває

Лідери ринку. Нерухомість, будівництво та земельне право

Найбільші публічні угоди

Знайти баланс

Ринкові відносини

Прописати процедури

На захист інновацій

Звітний період

Лідери ринку. Банківське та фінансове право

Конкурентне право

Лідери ринку. Інтелектуальна власність

Лідери ринку. Конкурентне право

Встановити контроль

Консервативна позиція

Гостра справа

Найбільші публічні угоди у сфері антимонопольного права

Кримінальне право та процес

Область підвищеного тиску

«Прес-служба»

Цивільна конфіскація

Ввідні процедури

Апеляційна плата

Сrime Story

Захисні можливості

Комплексний підхід

Антикорупційний ландшафт

Помилки в електроніці

Лідери ринку. Кримінальне право / White-Collar Crime

ВАКС-фактор

Методологія

Формула успіху

Податкова практика

Фіскальні акценти

Лідери ринку. Оподаткування

Податкові штрафи: як зменшити

Найбільші публічні спори у сфері оподаткування

Регіональні ринки

Фірмові налаштування

Крайня необхідність

Провідні регіональні юридичні фірми України

Бій на місці

Реструктуризація та банкрутство

Недійсність правочинів боржника

Час відновлення

Лідери ринку. Банкрутство

Антикризове управління

Спірні переходи

Дискримінаційний підхід

Судова практика

Труднощі виконання

Реальні кроки

Найбільші публічні судові та арбітражні спори

Робота під розкриттям

Змінне поле

Знайти, хто відповість

Ефективні рішення

Лідери ринку. Судова практика

Лідери ринку. Міжнародний арбітраж

Верховні пересуди

Юридичний ринок

Бізнес-акцент

Інвестиційний запит

Творчий експеримент

Від редакції

50 провідних юридичних фірм України за доходами

50 провідних юридичних фірм України за кількістю юристів

50 провідних юридичних фірм за фінансовою ефективністю

Рейтинг визнання юридичних фірм за галузями практики

Нова хвиля

Модельний лад

Експертна рада

Ставка на сталий розвиток

Нове дихання

Рейтинг визнання юридичних фірм

Інші новини

PRAVO.UA