Творчий експеримент — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Творчий експеримент

«Наш експеримент із вільним графіком роботи юристів повністю виправдався — якість та ефективність роботи навіть підвищилися» наголошує Андрій Романчук, керуючий партнер ЮК MORIS
Андрій Романчук
Народився 20 липня 1978 року в м. Івано-Франківську. У 2002 році закінчив юридичний факультет Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. У 2006 році закінчив факультет міжнародного права та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка та отримав кваліфікацію юрист-міжнародник. З 2002 по 2005 роки працював помічником-консультантом народного депутата України. З березня по червень 2005 року очолював Головне управління правової роботи та внутрішньої політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації. З червня 2005 по листопад 2007 року займав посаду першого заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Керуючий партнер ЮК MORIS з 2008 року. Основна спеціалізація: GR та стратегії, особливі ситуації, антикорупційні питання, банківське право та фінансова реструктуризація, вирішення спорів, форензік, спортивне право. З 2017 року — член правління Асоціації правників України. З 2021 року — віцепрезидент Асоціації правників України.

 

— Які зміни відбулися у вашій компанії під час пандемії?

— Пандемія та пов’язані з нею обмеження, безумовно, стали серйозним викликом для всіх. Нам вдалося використати цей виклик як можливість. Більшість наших прогнозів збулися, ми як компанія мобілізувалися. Партнери фірми намагалися дати розуміння того, як ми далі рухатимемося, і водночас отримували дуже добру лояльність від наших юристів. На перших порах ми дещо скоротили зар­плати, але в кінці минулого року все компенсували одним траншем.

Увесь цей період компанія рухалася в напрямку розширення своїх можливостей і потенціалу. Ми не скорочували персонал, навпаки, за цей час до нас долучилися як молоді спеціалісти, так і знані на ринку фахівці — повернувшись до офісу, ми завершили об’єднання з АО «Тимошенко та Партнери», яке спеціалізується на кримінально-правовому захисті, а зовсім недавно до нас доєднався відомий фахівець у сфері нерухомості та будівництва Роман Титикало зі своєю командою. Випереджаючи ваше запитання про подальші плани, ми однозначно будемо робити акцент на цих практиках.

Використавши уроки локдауну, ми наразі в експериментальному порядку працюємо у вільному графіку. Офіс спроєктовано як повністю вільний простір, без фіксованих робочих місць. Увесь документообіг переведено в хмарне сховище. Робочого графіка як такого немає, юристи самі вирішують, коли їм зручніше працювати в офісі. За час пандемії ми реалізували декілька знакових проєктів, які нас переконали, що рівень самоорганізації наших юристів настільки високий, що ми можемо не вводити жодних рамок чи режиму роботи. Більше того, якість та ефективність роботи навіть підвищилися.

 

— Виходячи із досвіду розширення команди MORIS, ваша ставка — на молодість чи досвід?

— Має бути дотриманий баланс молодості і досвіду. Проте у нашому випадку такий баланс дещо зміщений на користь молодості. Ми більше зацікавлені в залученні молодих юристів, які професійно зростають у компанії. Ми також абсолютно спокійно ставимося до того, що з часом вони можуть знайти себе в інших юридичних фірмах — нам це певною мірою навіть імпонує.

 

— В яких ще практиках, окрім згаданих кримінального права і нерухомості, вбачаєте потенціал подальшого зростання?

— Однозначно очікуємо посилення практики, пов’язаної з антикорупційними питаннями. У нас є відповідний досвід і хороша експертиза у цій сфері.

За час пандемії ми переглянули наші підходи до структурування компанії. Зараз у нас немає поділу на практики, натомість ми зосередилися на експертизах. Відповідно, кожен партнер і кожен юрист можуть зосередитись на декількох пріоритетних для себе напрямах та індустріях. Ми переконані, що світ змінився, змінилися вимоги до юристів. Відповідно консервативний поділ на практики та департаменти уже неактуальний. Наприклад, антикорупційна експертиза поєднуватиме як кримінально-правові питання, так і певні моменти оподаткування, і питання, які традиційно охоплюються практикою приватних клієнтів.

Іще одним напрямом, якому ми приділятимемо особливу увагу, є медичне право. Ми прогнозуємо активізацію медичної реформи, в Україні розвивається велика кількість приватних медичних закладів, тому триматимемо руку на пульсі.

 

— Як таке структурування компанії сприймається клієнтами, вони приходять до вас за комплексним обслуговуванням чи зацікавлені в точковому консалтингу?

— Наша специфіка — комплексне обслуговування. Мабуть, не більш ніж 20 % клієнтів, як правило іноземних, звертаються до нас за консультацією щодо якогось одного питання. В основному клієнти працюють з нами комплексно, забезпечуючи роботою велику кількість наших практик.

 

— Чим, окрім юридичної експертизи, юристи можуть бути корисними своїм клієнтам?

— Запити сучасних клієнтів переважно стосуються значного ширшого спектра послуг. Вони хочуть, щоб юристи були обізнані з їхнім бізнесом, знали всі нюанси. Ми поки що не бачимо, як впорядкувати таку роботу і чи є сенс долучати до команди фахівців з інших сфер консалтингу, але таке питання «на радарах», безумовно, є.

Окрім власне юридичної експертизи, є запит на бізнес-консалтинг, ведення бухгалтерського обліку, податкове консультування та аудит, і абсолютно всі інші питання, з якими стикається бізнес. Наприклад, у сфері нерухомості це може бути супровід проєктних офісів тощо.

При цьому послуги у сфері GR уже переважно сприймаються як частина юридичного бізнесу. У першу чергу тому, що в Україні GR і лобіювання не врегульовані законодавчо. І для того, щоб не мати проблем із законом, бізнес схильний довіряти такі питання саме юристам. Це — цікавий напрям практики, адже вибудовування правильної комунікації з державними органами дуже важливе.

 

— Як ви оцінюєте стан конкуренції на юрринку?

— З року в рік конкуренція посилюється, ми її постійно відчуваємо. За час пандемії юрфірми мобілізувалися, конкуренція стала більш жорсткою, але ще не жорстокою.

 

— Які інструменти конкурентної боротьби зазвичай використовують юрфірми? Вартість послуг — основний фактор?

— Я би не сказав, що ціна є визначальною. Хоча, дійсно, за останній період вартість послуг почала виходити на перший план. Для нас це стало певним сюрпризом у відносинах з окремими клієнтами.

Конкурентна боротьба реалізується через комплекс заходів. Це і посилення експертності юрфірм, і ціна, і використання різних маркетингових інструментів, включаючи агресивний маркетинг. Кожен намагається знайти свою ефективну модель.

Що цікаво, нестандартні та справді креативні рішення, як правило, застосовуються компаніями, які стало присутні на ринку. Ми, безумовно, спостерігаємо і за молодими гравцями, які намагаються вийти на ринок, але їхня поведінка і стратегія конкуренції зазвичай є прогнозованими і зрозумілими. Причому вони в хорошому сенсі є небезпечними для учасників ринку і змушують усіх бути в тонусі.

 

— Чи залишається при цьому конкуренція в рамках певних етичних правил?

— Насправді чогось екстраординарного останнім часом не було. Швидше, окремі прояви неналежної поведінки учасників ринку, які, на жаль, усе ж трапляються, додатково обростають чутками та перебільшуються. Такі випадки, зокрема, обговорювалися в рамках Асоціації правників України. Вкотре порушується питання розробки стандартів професії та етичних правил, які були б сприйняті ринком у цілому. Є моменти, які не мають поки що однозначної відповіді, наприклад, щодо демпінгу. На перший погляд видається, що така поведінка недопустима, проте є певна логіка і в твердженнях, що у разі боротьби за клієнта будь-яка сума, яка відповідає рівню фірми та її очікуванням, є прийнятною. Або візьмімо питання відповідальності: хто має нести відповідальність у разі певних порушень — юрист, який їх допустив, чи вся юридична фірма?

Кожна компанія живе у своїй системі координат. Те, що для одних є нормою, іншими сприймається як порушення. Цей процес присутній на ринку постійно, тому й виникла ідея створення правил, які будуть прийнятними для всіх. Я допускаю, що наступного року щось таке може з’явитися.

 

— Чи є необхідність у нормативному закріпленні таких професійних стандартів та етичних правил?

— Я не вірю в нормативне регулювання, тому що спільнота повинна саморегулюватись, прийняти такі правила. Це не обов’язково має бути під егідою АПУ, хоча для Асоціації логічно виступити з такою ініціативою, адже вона об’єднує всіх представників юридичної професії, не лише адвокатів, але й суддів, прокурорів, юрисконсультів та нотаріусів.

Важливо, щоб ці правила були прописані коректно і чітко, щоб усі погодилися їх дотримуватись. Основою можуть бути Правила адвокатської етики, доповнені найкращим міжнародним досвідом Американської асоціації адвокатів, Європейської асоціації. Необхідно розробити правила, максимально адаптовані до реальної ситуації на ринку юридичних послуг.

 

ЗАВАНТАЖИТИ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

50 провідних юридичних фірм України 2021 року

«Бронзова ліга» провідних юридичних фірм України 2021 року

Історія рейтингу

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998—2021 роках

Галузі практики

Шокова M&A-терапія

Кваліфікаційне оцінювання

Лідери ринку. Корпоративне право та M&A

Лідери ринку. Інформаційні технології

Лідери ринку. Енергетика і природні ресурси

Інфраструктурні зміни

Сила переконання

Регуляторний виклик

Дія Сіті: завантаження триває

Лідери ринку. Нерухомість, будівництво та земельне право

Найбільші публічні угоди

Знайти баланс

Ринкові відносини

Прописати процедури

На захист інновацій

Звітний період

Лідери ринку. Банківське та фінансове право

Конкурентне право

Лідери ринку. Інтелектуальна власність

Лідери ринку. Конкурентне право

Встановити контроль

Консервативна позиція

Гостра справа

Найбільші публічні угоди у сфері антимонопольного права

Кримінальне право та процес

Область підвищеного тиску

«Прес-служба»

Цивільна конфіскація

Ввідні процедури

Апеляційна плата

Сrime Story

Захисні можливості

Комплексний підхід

Антикорупційний ландшафт

Помилки в електроніці

Лідери ринку. Кримінальне право / White-Collar Crime

ВАКС-фактор

Методологія

Формула успіху

Податкова практика

Фіскальні акценти

Лідери ринку. Оподаткування

Податкові штрафи: як зменшити

Найбільші публічні спори у сфері оподаткування

Регіональні ринки

Фірмові налаштування

Крайня необхідність

Провідні регіональні юридичні фірми України

Бій на місці

Реструктуризація та банкрутство

Недійсність правочинів боржника

Час відновлення

Лідери ринку. Банкрутство

Антикризове управління

Спірні переходи

Дискримінаційний підхід

Судова практика

Труднощі виконання

Реальні кроки

Найбільші публічні судові та арбітражні спори

Робота під розкриттям

Змінне поле

Знайти, хто відповість

Ефективні рішення

Лідери ринку. Судова практика

Лідери ринку. Міжнародний арбітраж

Верховні пересуди

Юридичний ринок

Бізнес-акцент

Інвестиційний запит

Творчий експеримент

Від редакції

50 провідних юридичних фірм України за доходами

50 провідних юридичних фірм України за кількістю юристів

50 провідних юридичних фірм за фінансовою ефективністю

Рейтинг визнання юридичних фірм за галузями практики

Нова хвиля

Модельний лад

Експертна рада

Ставка на сталий розвиток

Нове дихання

Рейтинг визнання юридичних фірм

Інші новини

PRAVO.UA