Комплексний підхід — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Комплексний підхід

«Усі провадження є комплексними, отже, потребують принципово нових підходів у роботі WCC-адвокатів» пояснює Денис Бугай, партнер-співзасновник, керівник практики White-Collar Crime VB PARTNERS
Денис Бугай
Народився 30 грудня 1978 року в Білій Церкві Київської області. Освіта — Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого (2001 рік).З 2005 року — партнер-співзасновник юридичного бутика VB PARTNERS.Спеціалізація: White-Collar Crime, Government Relations, судова практика та корпоративні конфлікти. Експерт з питань транскордонних розслідувань, екстрадиції та Інтерполу. Відзначений провідними фаховими нагородами та рейтингами, зокрема Lawyer of the Year in Criminal Defence за версією Best Lawyers 2022 та адвокат року з WCC & Anticorruption за версією «Юридичної премії» 2021 року.

 

— Сьогодні розвиток практики anti­corruption набрав неабияких обертів. Чим це викликано?

— Популярність практики anticorruption є світовим трендом. Провідні юридичні компанії вже давно включили її до переліку своїх послуг. Частина компаній обрала цей напрям як основний вид діяльності.

Якщо говорити про закордонний досвід, anticorruption охоплює не лише питання кримінальних розслідувань правоохоронних органів, а також антикорупційні аспекти діяльності бізнес-корпорацій.

У нашій реальності 90 % практики складають розслідування НАБУ/САП та невелика частина проваджень НАЗК. На відміну від країн Європи та США, у нас немає спеціальних нормативних актів, які б дієво змушували бізнес впроваджувати антикорупційні політики та здійснювати внутрішні розслідування.

 

— Як вплинула діяльність антикорупційних органів на розвиток практики anticorruption?

— Імплементація антикорупційної інфраструктури — НАЗК/НАБУ/САП — та функціонування Вищого антикорупційного суду (ВАКС) мають революційний вплив на практику. Це відбулося як у кількісному вимірі, так і в якісному.

Про високий темп антикорупційних розслідувань свідчить статистика ВАКС. Зокрема, суд ухвалив 45 вироків щодо 50 осіб, сім із них — виправдувальні. На розгляді першої інстанції перебуває 184 провадження за обвинуваченням 440 осіб. Лише у першому півріччі 2021 року слідчі судді розглянули 3538 клопотань та 837 скарг.

Усі ці провадження є, по суті, комплексними, отже, потребують принципово нових підходів у роботі WCC-адвокатів. Комплексний характер вимагає не лише розуміння кримінального права та процесу, а також знань банківського, корпоративного права та антимонопольного законодавства.

Крім того, велика частка антикорупційних розслідувань за своєю суттю є транскордонною. Це пов’язано з тим, що грошові потоки, які відстежуються, можуть проходити через три-п’ять юрисдикцій. Цей фактор вимагає як знання іноземної мови, так і розуміння принципів фінансового моніторингу та механізму банківських трансакцій.

 

— Високі стандарти роботи потребують насамперед професійної команди. Як компанія підходить до підбору кадрів?

— Серед основних критеріїв «нашого» адвоката не лише чудове знання кримінального законодавства. Важливим є розуміння суміжних практик, а також обізнаність у бізнес-процесах клієнта, розуміння «законів» корпоративного світу.

Вважаю, що 30 % успіху в роботі адвоката залежить від добре розвинених soft skills. Саме тому, як мінімум один раз у квартал, наші співробітники проходять унікальні тренінги, ексклюзивно розроблені для VB PARTNERS.

Наша робота пов’язана з підвищеним стресом та не передбачає перебування у зоні комфорту. Задані стандарти і темп, звісно, підходять не всім. Дехто, отримавши унікальний досвід, обирає більш спокійний професійний формат.

Є й інший варіант: коли стажери проходять професійний шлях та стають партнерами компанії. Двоє наших партнерів свого часу прийшли до компанії ще студентами, а сьогодні вони — лідери практики.

 

— Клієнт практики anticorruption вибагливий, провадження — завжди складні. Які принципи та політики компанії дозволяють задовольнити вимоги клієнта?

— Я виділяю кілька принципів, які дають змогу не лише відповідати очікуванням клієнтів, а й перевершувати їх.

По-перше, для успіху в кейсі не достатньо зібрати екстрапрофесійних юристів в одній компанії. Важливо створити синергію, колеги мають бути об’єднані спільною метою та цінностями.

По-друге, впроваджені високі стандарти якості та ідеально відпрацьовані бізнес-процеси. Ми приділяємо значну увагу кожному етапу роботи: від методології формування позиції у справі до алгоритму роботи кур’єра.

По-третє, проактивна професійна позиція кожного члена команди (від юридичного секретаря до партнера-засновника).

Окремо виділяємо: відданість інтересам клієнтів, щирість намірів, жагу до досягнення успіху, постійне бажання самовдосконалення та відточення правової позиції. Завдяки цим правилам та політикам ми досягли визнання наших клієнтів та високих позицій як у національних, так і в міжнародних рейтингах. Зокрема, наша компанія визнана Law Firm of the Year in Criminal Defense за версією Best Lawyers 2021.

 

— Які особливості розслідування anticorruption-злочинів ви можете виділити?

— Можна виділити декілька основних напрямів anticorruption.

Перший — економічні склади злочинів, що стосуються розкрадання, привласнення тощо. Зауважу, що в таких кейсах НАБУ розслідує не лише факти корупції, але й стандартну бізнес-активність. Яскравий приклад — справа «ПриватБанку», де не повідомлено про підозру жодному державному діячу, а лише топменеджерам банку.

Другий елемент — справи щодо незаконного збагачення та недостовірного декларування. Понад рік тому Конституційний Суд України скасував попередні статті Кримінального кодексу, що стало причиною закриття сотень проваджень. Парламент впровадив нові редакції статей, але сьогодні активна робота НАБУ в цьому напрямі не спостерігається.

Третій напрям пов’язаний з отриманням/наданням неправомірної вигоди. Справи цієї категорії є пріоритетом для НАБУ та САП. Ми майже не ведемо таких кейсів.

В окрему категорію можна виділити питання НАЗК щодо здійснення перевірок і притягнення декларантів до адміністративної відповідальності. Хоча ці справи не є частиною кримінального процесу, вони мають антикорупційний характер.

 

— Ви — адвокат року у сфері WCC & Anticorruption за версією «Юридичної премії» та адвокат року у сфері Criminal Defense за версією Best Lawyers. Що стало запорукою вашого успіху?

— Приємно бачити, що найавторитетніші незалежні рейтинги так високо оцінюють наші успіхи. Це ще раз підтверджує правильність обраного нами шляху — стратегія спеціалізації, концентрація на ключових практиках.

Вважаю, що наші позиції посилюють п’ять ключових принципів.

Експертиза екстракласу. Якщо претендуєш бути № 1, твої знання та навички повинні бути найкращими на ринку.

Багатогранність WWC, яка потребує колективних зусиль. Ми створюємо саме команду-«зірку», а не групу «зірок-адвокатів».

Безкомпромісна якість — безумовний критерій. Якість нашої роботи не залежить ні від складності, ні від розміру, ні від публічності чи гонорару проєкту.

Наступний критерій я називаю «знай свого клієнта». Адвокат — це не лише професіонал у кримінальному процесі, а й експерт в індустрії клієнта, який ідеально розуміється на основних бізнес-процесах.

П’ятий фактор — ідеально відточені стандарти й політики компанії. Стандартизація процесів є гарантією перемоги в десятках кейсів одночасно.

 

— Чи можете ви спрогнозувати тенденції розвитку практики anticorruption на найближчі десять років? Чи впливають вірогідні тенденції на стратегію та цілі вашої компанії?

— Ключові тенденції — збільшення кількості й обсягу проваджень, підвищення професіоналізму слідчих та прокурорів, розвиток cross-border розслідувань.

Це змушує нас одночасно збільшувати кількість адвокатів та поглиблювати експертизу. За останні роки наш штат збільшився із семи до сімнадцяти адвокатів. Сьогодні у нас четверо партнерів, у найближчі роки плануємо розширити партнерський склад до шести-семи управлінців.

У відповідь на тенденцію ми не будемо розширювати кількість практик, проте плануємо збільшити команду та свою присутність в іноземних юрисдикціях.

Наша мета — створювати тренди практики, зберігаючи лідерство, та стати найбільшою монофірмою країни з надвисоким рівнем фінансової ефективності.

 

ЗАВАНТАЖИТИ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

50 провідних юридичних фірм України 2021 року

«Бронзова ліга» провідних юридичних фірм України 2021 року

Історія рейтингу

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998—2021 роках

Галузі практики

Шокова M&A-терапія

Кваліфікаційне оцінювання

Лідери ринку. Корпоративне право та M&A

Лідери ринку. Інформаційні технології

Лідери ринку. Енергетика і природні ресурси

Інфраструктурні зміни

Сила переконання

Регуляторний виклик

Дія Сіті: завантаження триває

Лідери ринку. Нерухомість, будівництво та земельне право

Найбільші публічні угоди

Знайти баланс

Ринкові відносини

Прописати процедури

На захист інновацій

Звітний період

Лідери ринку. Банківське та фінансове право

Конкурентне право

Лідери ринку. Інтелектуальна власність

Лідери ринку. Конкурентне право

Встановити контроль

Консервативна позиція

Гостра справа

Найбільші публічні угоди у сфері антимонопольного права

Кримінальне право та процес

Область підвищеного тиску

«Прес-служба»

Цивільна конфіскація

Ввідні процедури

Апеляційна плата

Сrime Story

Захисні можливості

Комплексний підхід

Антикорупційний ландшафт

Помилки в електроніці

Лідери ринку. Кримінальне право / White-Collar Crime

ВАКС-фактор

Методологія

Формула успіху

Податкова практика

Фіскальні акценти

Лідери ринку. Оподаткування

Податкові штрафи: як зменшити

Найбільші публічні спори у сфері оподаткування

Регіональні ринки

Фірмові налаштування

Крайня необхідність

Провідні регіональні юридичні фірми України

Бій на місці

Реструктуризація та банкрутство

Недійсність правочинів боржника

Час відновлення

Лідери ринку. Банкрутство

Антикризове управління

Спірні переходи

Дискримінаційний підхід

Судова практика

Труднощі виконання

Реальні кроки

Найбільші публічні судові та арбітражні спори

Робота під розкриттям

Змінне поле

Знайти, хто відповість

Ефективні рішення

Лідери ринку. Судова практика

Лідери ринку. Міжнародний арбітраж

Верховні пересуди

Юридичний ринок

Бізнес-акцент

Інвестиційний запит

Творчий експеримент

Від редакції

50 провідних юридичних фірм України за доходами

50 провідних юридичних фірм України за кількістю юристів

50 провідних юридичних фірм за фінансовою ефективністю

Рейтинг визнання юридичних фірм за галузями практики

Нова хвиля

Модельний лад

Експертна рада

Ставка на сталий розвиток

Нове дихання

Рейтинг визнання юридичних фірм

Інші новини

PRAVO.UA