Нове дихання — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Нове дихання

Український ринок юридичних послуг вчергове демонструє свою стресостійкість та адаптивність — незважаючи на продовження дії карантинних обмежень, економічну невизначеність та політичну турбулентність, більшість провідних юридичних фірм наростили обсяги роботи і в цілому оптимістично дивляться у майбутнє

Олексій Насадюк

 

Увесь 2021 рік проходить в умовах пандемії і це добряче «підбадьорювало» юрбізнес в Україні, спонукаючи юристів переосмислити свою діяльність та перезапустити окремі процеси. Юрфірми навчилися працювати «у новій нормальності» та ефективно використовувати диджитал-рішення. І хоча про повноцінне відновлення економіки говорити наразі передчасно, без роботи не сидів ніхто — абсолютна більшість провідних юридичних фірм звітують про поліпшення своїх результатів.

«Можемо з упевненістю стверджувати, що юридичний ринок успішно пройшов кризовий етап та повністю адаптувався до карантинних обмежень», — констатує Ернест Грамацький, президент АФ «Грамацький і Партнери».

За спостереженнями Михайла Ілляшева, керуючого партнера ЮФ «Ілляшев та Партнери», у 2021 році обсяги роботи на ринку повернулися на «доковідний» рівень: «Пожвавилась практика M&A; відкрився ринок землі, що спричинить суттєве зростання робіт у цій галузі найближчим часом; завантаження судової та кримінальної практик, а також практики нерухомості у році, що минає, зросло навіть порівняно з 2019 роком».

Микола Стеценко, керуючий партнер AVELLUM, звертає увагу на те, що зросли як традиційні практики корпоративного, фінансового права та вирішення спорів, так і консультаційні практики податкового, трудового, енергетичного та антимонопольного законодавства.

Сергій Оберкович, старший партнер GOLAW, підбиваючи підсумки 2021 року, стверджує, що для ринку він став вдалим і сприятливим з фінансової точки зору. «Передбачувано, найбільш прибутковими стали судова, податкова та корпоративна практики. Не можна також не помітити розвиток практики кримінального права та захисту бізнесу — зараз це лідер за багатьма показниками, у першу чергу, в частині захисту інтересів бізнесу від тиску правоохоронних органів», — прокоментував пан Оберкович.

Керуючий партнер київського офісу МЮФ Baker McKenzie Сергій Чорний більш стриманий у своїх оцінках. Рік, що минає, він називає досить непростим, звертаючи передовсім увагу на зниження бізнес-активності клієнтів та уповільнення реалізації проєктів. «Досить завантаженою була практика корпоративного права і M&A, передовсім за рахунок великої кількості проєктів середнього рівня, навіть якщо вони не були завершені з бізнесових причин, юристи добре заробляли на проведенні юридичних аудитів. У банківській та фінансовій практиці було помітно менше трансакційної роботи, водночас юристи активно залучалися до підготовки законодавчих та регуляторних змін», — відзначає тенденції Сергій Чорний.

«Якщо минулого року пандемія стала справжнім «чорним лебедем» для світу і мала серйозний вплив на світову та українську економіки, то у 2021 році бізнес призвичаївся до нових умов і потрохи почав виходити з кризи», — вважає Андрій Астапов, керуючий партнер ETERNA LAW.

 

Фінансові результати

Сукупний дохід «50 провідних юридичних фірм України» за 12 календарних місяців (IV квартал 2020 року та I—III квартали 2021 року) перевищив показники попереднього періоду і досяг майже 7 млрд гривень.

У рамках дослідження «50 провідних юридичних фірм України 2021 року» учасникам було запропоновано відзначити основні спеціалізації, які займають найбільшу частку у формуванні доходів їхньої юридичної фірми. На підставі отриманих даних можна визначити як найпоширеніші, так і найбільш прибуткові практики (виділивши частку, яку займає окрема практика в загальній прибутковості). Також досліджувалося, клієнти з яких галузей господарювання сприяли наповненню бюджетів юридичних фірм, які практикують в Україні.

Отже, згідно з отриманими даними, найбільш затребуваним очікувано стало вирішення спорів: судова практика забезпечила 17,7 % бюджетних надходжень юрфірм, а міжнародний арбітраж — 5,8 %. Досить суттєві обсяги робіт із проблемними активами,  наприк­лад практика банкрутства, забезпечила 4,9 % фінансових надходжень юрфірм. Кримінально-правова ­практика ­продемонструвала вражаючий темп зростання і вийшла на третє місце за дохідністю — 8,3 % ринку. Практика захисту бізнесу в досліджуваному періоді принесла юрфірмам 3,2 % їхніх доходів.

На другому місці за поширеністю та прибутковістю цього року виявилося податкове право — відповідні послуги надають 85 % провідних юрфірм, які заробили сукупно 8,3 %. Практика корпоративного права та M&A забезпечила 13,3 % фінансових надходжень юрфірм, дещо відновивши свої позиції порівняно з торішнім скороченням обсягів. На частку «чистого M&A» при цьому прийшлось 5,4 %. Практика банківського та фінансового права цього року згенерувала всього 5,7 % фінансових надходжень на юрринку. При цьому саме банківсько-фінансовий сектор лідирує за обсягами запитів до юристів, забезпечуючи 14,8 % доходів юрфірм.

Практики інтелектуальної власнос­ті та конкурентного права традиційно належать до нішевих. Їхні показники — 5,6 % і 3,7 % відповідно.

Досить цікаві тенденції у структурі клієнтського портфоліо провідних юрфірм. Основним роботодавцем залишається банківський сектор (16,7 %), на другому місці цього року агросектор та харчова промисловість (10,3 %), а замикає трійку енергетика із показником 10,1 %. У п’ятірці лідерів також галузі IT/e-commerce та FMCG/торгівлі з частками 9,7 % та 9,3 % відповідно.

 

Погляд на 2022-й

Як бачимо, підсумки 2021 року для ринку юридичних послуг є досить успішними, а набраний темп розвитку дає підстави для помірно оптимістичних прогнозів.

«Якщо не буде наступного року якихось «чорних лебедів», то юридичний ринок України продовжить активно зрос­тати, адже восени очевидним є достатній потік роботи на наступний рік», — говорить Микола Стеценко.

«У цілому, якщо не враховувати можливе посилення агресії північного сусіда, 2022 рік буде позитивним для галузі і ще більш ефективним за фінансовими показниками, ніж рік поточний», — вважає Артем Стоянов, старший партнер Юридичної групи LCF.

Олексій Кот, партнер ЮФ «Антіка», звертає увагу, що прогнозувати розвиток ринку правничих послуг у 2022 році доволі складно, передусім з огляду на ситуацію з пандемією та мінливою законодавчою політикою: «Основним тригером ділової активності в наступному році може стати поєднання позитивного сценарію розвитку обох цих напрямів: припинення або пом’якшення карантинних обмежень, з одного боку, та стабільної прогнозованої законодавчої діяльності — з іншого».

«Швидше за все, у майбутньому нам доведеться зіткнутися ще не з однією кризою. Однак варто відзначити той факт, що сьогодні практично всі сфери життя почали потроху налагоджуватись. Юриспруденція тісно пов’язана з іншими ринками, тому у зв’язку з нинішнім ритмом життя будуть виникати нові юридичні пропозиції, спрямовані на вирішення актуальних питань», — резюмує Микола Ковальчук, старший партнер ЮК L.I.Group.

 

 

ЗАВАНТАЖИТИ

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

50 провідних юридичних фірм України 2021 року

«Бронзова ліга» провідних юридичних фірм України 2021 року

Історія рейтингу

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998—2021 роках

Галузі практики

Шокова M&A-терапія

Кваліфікаційне оцінювання

Лідери ринку. Корпоративне право та M&A

Лідери ринку. Інформаційні технології

Лідери ринку. Енергетика і природні ресурси

Інфраструктурні зміни

Сила переконання

Регуляторний виклик

Дія Сіті: завантаження триває

Лідери ринку. Нерухомість, будівництво та земельне право

Найбільші публічні угоди

Знайти баланс

Ринкові відносини

Прописати процедури

На захист інновацій

Звітний період

Лідери ринку. Банківське та фінансове право

Конкурентне право

Лідери ринку. Інтелектуальна власність

Лідери ринку. Конкурентне право

Встановити контроль

Консервативна позиція

Гостра справа

Найбільші публічні угоди у сфері антимонопольного права

Кримінальне право та процес

Область підвищеного тиску

«Прес-служба»

Цивільна конфіскація

Ввідні процедури

Апеляційна плата

Сrime Story

Захисні можливості

Комплексний підхід

Антикорупційний ландшафт

Помилки в електроніці

Лідери ринку. Кримінальне право / White-Collar Crime

ВАКС-фактор

Методологія

Формула успіху

Податкова практика

Фіскальні акценти

Лідери ринку. Оподаткування

Податкові штрафи: як зменшити

Найбільші публічні спори у сфері оподаткування

Регіональні ринки

Фірмові налаштування

Крайня необхідність

Провідні регіональні юридичні фірми України

Бій на місці

Реструктуризація та банкрутство

Недійсність правочинів боржника

Час відновлення

Лідери ринку. Банкрутство

Антикризове управління

Спірні переходи

Дискримінаційний підхід

Судова практика

Труднощі виконання

Реальні кроки

Найбільші публічні судові та арбітражні спори

Робота під розкриттям

Змінне поле

Знайти, хто відповість

Ефективні рішення

Лідери ринку. Судова практика

Лідери ринку. Міжнародний арбітраж

Верховні пересуди

Юридичний ринок

Бізнес-акцент

Інвестиційний запит

Творчий експеримент

Від редакції

50 провідних юридичних фірм України за доходами

50 провідних юридичних фірм України за кількістю юристів

50 провідних юридичних фірм за фінансовою ефективністю

Рейтинг визнання юридичних фірм за галузями практики

Нова хвиля

Модельний лад

Експертна рада

Ставка на сталий розвиток

Нове дихання

Рейтинг визнання юридичних фірм

Інші новини

PRAVO.UA