Бій на місці — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Бій на місці

Ринок юридичних послуг у регіонах дуже точно відображає процеси, які відбуваються в економіці. І хоча очікування бізнесу від року прийдешнього більш позитивні, ніж торік, відновлення місцевих індустрій залежатиме як від внутрішніх чинників, так і від зовнішніх

Максим Сисоєнко

 

Львів

Розвиток на Заході нашої країни таких галузей економіки, як торгівля, експорт та імпорт товарів і послуг, ІТ-індустрія, будівництво, підвищує попит на відповідні юридичні послуги. Водночас найбільшу прибутковість у місцевих юрфірмах традиційно демонструє судова практика.

Та якщо торік, після початку пандемії, чимало інвестиційних проєктів згорталися, то сьогодні спостерігається тенденція до їх відновлення. «Це абсолютно природна реакція ринку в період турбулентності та невизначеності, — говорить керуючий партнер львівської ЮФ «Матвіїв і Партнери» Сергій Матвіїв. — І всупереч нашим прогнозам, відновлення проєктів, які було поставлено на паузу, а також поява нових запитів відбулися значно швидше. Однак слід розрізняти зовнішні та внутрішні інвестиції. Якщо іноземний інвестор має більші побоювання щодо заходу на український ринок та інвестування в українську економіку з огляду на різні, зокрема політичні, обставини, то внутрішній інвестор — український бізнес — активно розвивається, масштабується». Серед чинників, які найбільше ускладнюють поточну роботу, Сергій Матвіїв називає «стабільну нестабільність» у судовій системі, що зумовлює непрогнозованість судової практики.

Інший важливий аспект інвестиційної привабливості — відносини з органами місцевого самоврядування та державної влади, їх бачення подальшого розвитку. «Чи можемо відзначити тотальне сприяння залученню інвестицій з боку таких органів? Імовірно, ні. Проте розуміємо, що провладні інституції роблять багато ефективних кроків для полегшення процедури залучення коштів у регіон. Часто ми спостерігаємо труднощі з митними органами, водночас відзначу позитивну динаміку в їх подоланні», — констатує Сергій Матвіїв.

Серед тенденцій, які дійшли до місцевого ринку юридичних послуг, експерт відзначає юридичні «розлучення» і «шлюби», тобто розпад та об’єднання команд, і називає це свідченням здорової конкуренції на ринку.

У Львові не очікують на якісь особ­ливі зміни наступного року, але в майбутнє дивляться з оптимізмом. «Гадаю, що збережеться така сама позитивна динаміка розвитку, — прогнозує Сергій Матвіїв. — Приємно, що серед наших клієнтів почастішали запити, спрямовані на те, щоб запобігти виникненню проблеми, а не розв’язувати вже наявну (переважно в суді). Це вказує на підвищення стандартів ведення бізнесу, що, своєю чергою, приведе до динамічнішого розвитку».

 

Дніпро

Дніпро не став винятком серед інших регіонів щодо найбільш популярної практики: попри всі карантинні обмеження, нею очікувано стала практика вирішення спорів у судах різних інстанцій, а також практика взаємодії з контролюючими органами. «Судові процеси не зупинилися і проходили практично в незмінному вигляді, — зазначає адвокат, арбітражний керуючий ЮФ «Ілляшев та Партнери» Олександр Камша. — Водночас кількість судових засідань, проведених у режимі відеоконференції поза приміщенням суду, збільшилася. Також у 2021 році запрацювали підсистеми «Електронний кабінет», «Електронний суд», підсистема відеоконференцзв’язку Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Це означає, що судові процеси й далі рухатимуться в бік цифровізації в масштабах усієї України». Водночас експерт звертає увагу на те, що в регіоні трохи змінилося лише питання взаємодії з судами в умовах карантину, але жодних кардинальних змін, які вплинули б на доступ до правосуддя, не відбулося.

За спостереженнями керуючого партнера ЮА «Абсолют» (м. Дніпро) Олександра Бондарчука, у 2021 році найбільш популярними практиками залишаються банкрутство, реструктуризація фінансової заборгованості, стягнення проблемної заборгованості, корпоративні спори та угоди M&A, захист бізнесу. «У 2021 році збільшився відсоток справ за участю державних органів, суб’єктів владних повноважень. Зокрема, пожвавішала судова практика щодо оскарження податкових повідомлень-рішень, рішень про коригування митної вартості, крок за кроком набирають обертів спори у справах, які стосуються земельних правовідносин», — зауважує Олександр Бондарчук. Але водночас він акцентує на тому, що реформування судової системи має доволі високий показник негативних чинників, серед яких на першому місці — катастрофічна ситуація в регіонах із наповненістю судів саме суддями. «Хоча позитивні зрушення внаслідок реформування судової системи також є, — ділиться проміжними висновками пан Бондарчук. — Так, перевірка кваліфікації суддів відбулась майже на всіх рівнях. Крім того, позитивними є й зміни норм, що регулюють процесуальні аспекти судового розгляду. Зокрема, важливим позитивним чинником є обов’язок подання всіх доказів у справі до початку розгляду по суті, що зменшує імовірність маніпуляцій з доказовою базою та унеможливлює безпідставне затягування процесу».

Утім, позитивні очікування в Дніпрі теж пов’язують насамперед із поступовим виходом із коронакризи та пришвидшенням розвитку реального сектору економіки в Україні та світі. Олександр Бондарчук переконаний, що наступного року розширюватиметься попит на юридичні послуги для бізнесу, що зростає. Натомість ринок послуг, пов’язаних із проблемною заборгованістю, продовжить звужуватися. На думку ж Олександра Камші, перспективною у 2022 році, найімовірніше, залишиться практика вирішення різних спорів між юридичними особами, а також врегулювання питань з органами, що здійснюють перевірки господарської діяльності.

 

Харків

Для центру Слобожанщини характерна концентрація великої промисловості, в місті багато підприємств, які представляють машинобудівну галузь, високотехнологічне виробництво, IT, військово-промисловий комплекс, енергетику, ритейл тощо. Відповідно, надання юридичних послуг спрямоване переважно на ці індустрії.

«Регіональний ринок вирізняє велика кількість юристів та адвокатів, що приватно практикують, вони займають суттєвий сегмент ринку. Водночас щороку з’являється дедалі більше нових компаній, загострюється конкуренція на ринку, чимраз більше вирізняється спеціалізація», — відзначає місцеві особливості керуючий партнер харківського АО «Кролевецький та Партнери» Кирило Кролевецький. Найбільш популярними та прибутковими практиками у 2021 році експерт називає ті, що були й торік: кримінальне право (економічні злочини), податкове право, земля та нерухомість, корпоративне право.

А от Андрій Литвин, адвокат, арбітражний керуючий, керівник ­Харківського офісу ЮФ «Ілляшев та Партнери», серед найбільш популярних напрямів називає вирішення спорів у сфері сільського господарства та податкового права, консалтинг у сфері трудового права та ІТ. «Тому в регіонального ринку юридичних послуг у пріоритеті сільгоспвиробники та ІТ-компанії», — пояснює він.

Водночас, як зазначає Кирило Кролевецький, на сьогодні на практиці в регіонах позначається не реформування судової системи, а відсутність такого реформування: «Ми безпосередньо відчуваємо недоліки, наприклад, процедури добору суддів різних ланок, особливо судів першої та апеляційної інстанцій, адже є значні проблеми з кадрами, зокрема в загальних апеляційних судах. Така ситуація призводить до негативних явищ у вигляді надмірних строків розгляду справ і відсутності оперативності вирішення навіть дуже нагальних і пріоритетних питань. Але треба й відзначити в цілому позитивне ставлення до роботи Верховного Суду і до практики, яка напрацьовується касаційною ланкою».

Андрій Литвин звертає увагу на одну цікаву особливість: з одного боку, реформування судової системи практично невідчутне в регіоні, а з іншого — суди залишаються найефективнішими в плані взаємодії порівняно з іншими державними органами, з якими іноді виникають труднощі.

«Щодо кейсів, які переважають, — говорить Кирило Кролевецький, — цьогоріч було багато справ із реструктуризації бізнесу як у корпоративному плані, так і в податковому. Це обумовлено змінами міжнародного та національного законодавства в частині оподаткування, фінансового моніторингу, законодавства, спрямованого на запобігання відмиванню коштів». Також було традиційно багато справ, пов’язаних із захистом бізнесу від «недружніх» дій правоохоронців та недобросовісних бізнес-партнерів.

Учасники ринку очікують на подальше зростання конкуренції на ринку, що призведе до укрупнення багатопрофільних компаній, водночас збільшуватиметься і кількість вузькоспеціалізованих гравців (бутикових компаній). Також Кирило Кролевецький прогнозує підвищення ризиків для бенефіціарів бізнесу в результаті запровадження законодавчих змін і практик (декларування КБВ, субсидіарної відповідальності в межах процедур банкрутства, безподаткової ліквідації іноземних компаній, податкової амністії), а також відзначає початок роботи Бюро економічної безпеки і, як наслідок, збільшення тиску на бізнес.

 

Одеса

Діяльність ринку юридичних послуг у регіоні, який є морськими воротами країни, орієнтована насамперед на обслуговування транспортної інфраструктури, проєктів у галузі морського права, перевезень тощо. І експерти відзначають позитивну динаміку в цих напрямах. «Південний ринок юридичних послуг нерозривно пов’язаний з роботою транспортної інфраструктури, спрямованої на максимальну реалізацію експортного потенціалу країни, — говорить адвокат, керівник одеського офісу ЮФ «Ілляшев та Партнери» Сергій Неділько. — Найбільш пріоритетним напрямом 2021 року в цій сфері виявилися проєкти державно-приватного партнерства у формі концесій морських портів, а також підготовка до запуску ринку перевезень внутрішніми водними шляхами з початку 2022 року». Ці напрями були і залишаються в центрі уваги фахівців галузі.

Як зазначає керуючий партнер ЮФ «Юрлайн» Володимир Зубар, найбільшу прибутковість показали судова практика та індустрія обслуговування морегосподарського комплексу. Він також відзначив той факт, що зараз Україна експортує рекордну кількість зернових за всю свою історію. Серед інших тенденцій — зростання практики кримінального права у сфері економічних та корупційних злочинів.

Регіональні відмінності накладають відбиток і на особливості судової практики. «Специфіка регіону зобов’язує суддів глибоко розумітися на тонкощах спорів, пов’язаних із роботою морського бізнесу, транспорту та логістикою. Практично всі судді господарських судів демонструють високу кваліфікацію під час розгляду цієї категорії справ», — звертає увагу Сергій Неділько. Він зазначає, що ефективність взаємодії з державними органами багато в чому залежить від характеру визначеного завдання та політики держави в тому чи іншому питанні. «У морській галузі накопичилося безліч проблем, які давно потребують вирішення на рівні Мінінфраструктури. Після зміни його керівництва багато фахівців галузі відзначають налагодження ефективного діалогу та співпраці з ключових питань. Однак робота Морської адміністрації та Адміністрації морських портів досі не на належному рівні», — робить висновок експерт.

На важливості впровадження нових телекомунікаційних систем для організації судових процесів акцентував Володимир Зубар, який зазначив: «В умовах пандемії судові засідання часто проводяться в режимі відеоконференцій. Такі нововведення фактично нівелюють переваги щодо розташування адвокатського офісу. Сподіваємося, найближчим часом в Україні все ж таки буде пов­ністю впроваджено систему електрон­ного правосуддя».

У 2021 році фахівці галузі активно обговорювали проєкт закону про державний екологічний контроль, який прийнятий у першому читанні та передбачає суттєві законодавчі зміни. «Очікуємо, що наступного року законопроєкт ухвалять, тож бізнес може зіткнутися з новими видами контролю, виникатимуть відповідні спори, — попереджає Сергій Неділько. — У 2022 році також набирає чинності закон про внутрішній водний транспорт, який має відродити річковий транспорт. Однак далеко не всі підзаконні акти прийнято для належного функціонування цього закону, що викличе багато питань щодо його правозастосування».

Окрім пожвавлення в традиційних для Одеси галузях, у регіоні сподіваються на зростання угод стосовно відчуження сільськогосподарських земель, збільшення інвестицій у портову інфраструктуру, будівництво нових транспортних вузлів.

 

ЗАВАНТАЖИТИ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

50 провідних юридичних фірм України 2021 року

«Бронзова ліга» провідних юридичних фірм України 2021 року

Історія рейтингу

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998—2021 роках

Галузі практики

Шокова M&A-терапія

Кваліфікаційне оцінювання

Лідери ринку. Корпоративне право та M&A

Лідери ринку. Інформаційні технології

Лідери ринку. Енергетика і природні ресурси

Інфраструктурні зміни

Сила переконання

Регуляторний виклик

Дія Сіті: завантаження триває

Лідери ринку. Нерухомість, будівництво та земельне право

Найбільші публічні угоди

Знайти баланс

Ринкові відносини

Прописати процедури

На захист інновацій

Звітний період

Лідери ринку. Банківське та фінансове право

Конкурентне право

Лідери ринку. Інтелектуальна власність

Лідери ринку. Конкурентне право

Встановити контроль

Консервативна позиція

Гостра справа

Найбільші публічні угоди у сфері антимонопольного права

Кримінальне право та процес

Область підвищеного тиску

«Прес-служба»

Цивільна конфіскація

Ввідні процедури

Апеляційна плата

Сrime Story

Захисні можливості

Комплексний підхід

Антикорупційний ландшафт

Помилки в електроніці

Лідери ринку. Кримінальне право / White-Collar Crime

ВАКС-фактор

Методологія

Формула успіху

Податкова практика

Фіскальні акценти

Лідери ринку. Оподаткування

Податкові штрафи: як зменшити

Найбільші публічні спори у сфері оподаткування

Регіональні ринки

Фірмові налаштування

Крайня необхідність

Провідні регіональні юридичні фірми України

Бій на місці

Реструктуризація та банкрутство

Недійсність правочинів боржника

Час відновлення

Лідери ринку. Банкрутство

Антикризове управління

Спірні переходи

Дискримінаційний підхід

Судова практика

Труднощі виконання

Реальні кроки

Найбільші публічні судові та арбітражні спори

Робота під розкриттям

Змінне поле

Знайти, хто відповість

Ефективні рішення

Лідери ринку. Судова практика

Лідери ринку. Міжнародний арбітраж

Верховні пересуди

Юридичний ринок

Бізнес-акцент

Інвестиційний запит

Творчий експеримент

Від редакції

50 провідних юридичних фірм України за доходами

50 провідних юридичних фірм України за кількістю юристів

50 провідних юридичних фірм за фінансовою ефективністю

Рейтинг визнання юридичних фірм за галузями практики

Нова хвиля

Модельний лад

Експертна рада

Ставка на сталий розвиток

Нове дихання

Рейтинг визнання юридичних фірм

Інші новини

PRAVO.UA