Коефіцієнт корисності «Дії» — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 37-38 (1238-1239) » Коефіцієнт корисності «Дії»

Коефіцієнт корисності «Дії»

Рубрика Дайджест
Мобільний додаток «Дія» може допомогти дізнатися про штраф, відкрите виконавче провадження або підтвердити право на керування транспортним засобом, але не гарантує непритягнення до відповідальності

Надання документа, який посвідчує особу або певне право особи, в електронному вигляді у мобільному додатку «Дія» має бути здійснено власником самостійно на своєму смартфоні. В іншому разі говорити про підтвердження особи чи права не доводиться.

Найчастіше опцією надання саме електронного посвідчення замість виготовленого на бланку в офіційних стосунках із державою користуються водії транспортних засобів. Відповідно, на справах про адміністративні правопорушення і «тестуються» законодавчі норми, які регулюють взаємозамінність електронних та паперових документів.

 

Водійське посвідчення і техпаспорт у смартфоні

У Єдиному державному реєстрі судових рішень уже є чимало рішень судів першої та апеляційної інстанцій, у яких ідеться про те, що надання водійського посвідчення в мобільному застосунку «Дія» є належним підтвердженням права на керування транспортними засобами (ТЗ) відповідної категорії.

Так, наприклад, Лозівський міськ­районний суд Харківської області рішенням від 22 липня 2021 року у справі № 643/3747/21 визнав протиправними дії капітана патрульної поліції щодо складання постанови про адміністративне правопорушення відносно особи за нібито керування транспортним засобом без водійського посвідчення та закрив провадження у зв’язку з відсутністю складу правопорушення.

Суд зазначив, що Порядок застосування електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 956 від 23 жовтня 2019 року (Порядок), дозволяє особі, яка набула права керувати ТЗ та/або отримала свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, замовити е­посвідчення та е­свідоцтво.

Для цього потрібно завантажити на смартфон мобільний додаток Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Дія» та пройти електронну ідентифікацію.

Надалі такі е­посвідчення та е­свідоц­тво формуються автоматично за наявності в єдиній інформаційній системі Міністерства внутрішніх справ України (МВС) усіх відомостей, зазначених у посвідченні водія та свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, зокрема відцифрованого образу обличчя особи для формування е­посвідчення.

Порядок дозволяє надати названі документи на смартфоні без додаткового надання посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, виготовлених на бланках, а також документа, що посвідчує особу, а поліцейський проводить перевірку їх достовірності, зокрема, з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR­коду) та відомостей з єдиної інформаційної системи МВС.

Водій зазначив, що на вимогу поліцейського надати для перевірки посвідчення водія він показав на смартфоні е­посвідчення водія. А відповідач не спростував цього і не надав підтвердження, що на момент події водій не був зареєстрованим у мобільному додатку «Дія», та критично сприйняв як доказ відсутності посвідчення зафіксовані на відео слова позивача про відсутність у нього посвідчення із собою.

Тобто водій у разі його зупинки працівником поліції, виявивши відсутність з собою посвідчення водія на бланку, може завантажити мобільний додаток «Дія», який автоматично підтягне його водійські документи. Щоправда, цей лайфгак працює лише для водіїв, які отримували посвідчення після 2013 року.

 

Наявність е­посвідчення не знімає заборони керування ТЗ за рішенням суду

Водночас водії не повинні використовувати електронні водійські посвідчення у період дії активної заборони керувати транспортними засобами, тобто коли у них вилучено посвідчення на бланках.

У рішенні від 23 липня 2021 року у справі № 750/4791/21 Новозаводський районний суд міста Чернігова зазначив, що електронне посвідчення водія не є окремим документом, який надає особі право керувати транспортним засобом, воно є додатковим до отриманого в установленому законодавством порядку посвідчення водія на бланку.

За приписами частини 2 статті 3171 Кодексу України про адміністративні правопорушення особа є позбавленою права керувати транспортним засобом після набрання законної сили рішенням суду про позбавлення цього права, незалежно від наявності в неї на руках чи в мобільному додатку водійського посвідчення.

Ба більше, якщо посвідчення водія не було тимчасово вилучено до розгляду справи судом, особа, позбавлена права керувати транспортним засобом, зобов’язана негайно здати посвідчення водія до уповноважених органів Національної поліції. Або його може бути вилучено поліцейськими примусово.

Тож «активне» водійське посвідчення в додатку не відновлює права особи на керування транспортними засобами, обмеженого в рамках покарання за раніше вчинене порушення правил безпеки дорожнього руху.

 

Показати посвідчення в «Дії»

Обов’язок показати поліцейському посвідчення про право керувати ТЗ лежить на водієві. Попри можливість користуватися для підтвердження такого права е­посвідченням із бази даних, поліцейські не зобов’язані самостійно перевіряти відповідні дані.

У справі № 711/2329/20 Шостий апеляційний адміністративний суд (постанова від 28 липня 2020 року) зазначив, що можливість відповідача самостійно перевірити в електронній базі наявність у позивачки документів не скасовує обов’язку останньої мати при собі під час кермування та надати інспектору для перевірки посвідчення водія відповідної категорії або е­посвідчення на мобільному додатку.

Тому сподіватися на скасування постанови про притягнення до відповідальності не варто, якщо особа забула посвідчення водія вдома чи не встановлювала на свій мобільний телефон додаток «Дія» та не отримувала е­посвідчення водія. Це ті дії, вчинення яких залежить від волевиявлення особи.

Надане на паперовому або електрон­ному носії посвідчення інспектори зможуть перевірити на своєму робочому планшеті, а не перевіряти базу всіх виданих посвідчень.

 

Перевірка даних про себе в «Дії»

Окрім офіційних документів, у мобільному додатку «Дія» є опція щодо сплати штрафів або виконання судового рішення. Наявність цього функціоналу має неочевидний ефект у вигляді доступу до даних про відкриття стосовно себе ж виконавчих провадженнях чи складених протоколів про адміністративні правопорушення.

Це дає змогу оперативно зреагувати та оскаржити відповідні рішення.

Найчастіше особи вказували, що дізнавалися про адмінпротокол, штраф за порушення правил дорожнього руху або відкрите виконавче провадження, наприклад, за виконавчим написом нотаріуса. І це давало можливість оскаржити відповідні дії чи бездіяльність або рішення.

Ірина ГОНЧАР «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA