Оновлення не вирішує проблем — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 37-38 (1238-1239) » Оновлення не вирішує проблем

Оновлення не вирішує проблем

Рубрика VOX POPULI

Уже майже два роки в Україні не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) — орган, відповідальний за формування суддівського корпусу та проведення кваліфікаційного оцінювання суддів. За час «простою» ВККС судова система втратила чимало досвідчених кадрів, які виявили бажання вийти у відставку, а поповнитися новими суддями в достатній кількості не змогла. У липні цього року проєкт щодо перезапуску ВККС зрушив із місця — прийнято відповідний закон, а в середині вересня Вища рада правосуддя утворила конкурсну комісію для проведення конкурсу щодо формування ВККС.

Проте, як свідчать результати опитування, більшість респондентів скептично оцінюють шанси укріплення незалежності судової влади після відновлення роботи ВККС.


КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА


Сергій КОЗЬЯКОВ, партнер «Сергій Козьяков та Партнери»

Редакція запропонувала цікаві варіанти відповідей. Популістичний варіант відповіді набрав понад 50 %. А це означає, що більшість читачів або втомилися від неприємних подій чи шаленої кількості інформаційного спаму, який поширюють учасники цих подій, або справді вважають усе це міфом унаслідок непослідовності дій політичних сил, які змінюють одна одну протягом останніх 25 років.

Найконструктивнішим є другий варіант відповіді, якщо слово «реформувати» замінити словами «адаптувати», «модернізувати» тощо. Не можна називати реформою будь-які зміни, особливо ті, які є несистемними, хаотичними та здійснюються в умовах відсутності розуміння довгострокових наслідків.

Практика показує, що просте оновлення не вирішує жодних проблем. Ба більше, це може призвести до деградації або зупинки державної інституції залежно від рівня професіоналізму її нового складу.

Що стосується участі міжнародних експертів та/або міжнародних партнерів, то позитивний результат можливий за умови лише професійної роботи української сторони, як це було під час проведення конкурсів до нового Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA