IP REPORTER — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

IP REPORTER

Рубрика Новини
https://mamunya-ip.com/

Без ліцензії

 

На початку вересня 2021 року за результатами зустрічі президентів України та Сполучених Штатів Америки було опубліковано спільну заяву щодо стратегічного партнерства країн. Доволі цікавою в економічному блоці цього документа є згадка про сферу інтелектуальної власності (ІВ), а саме про прагнення України припинити використання неліцензійного програмного забезпечення (ПЗ) українськими органами державної влади та вирішити інші питання, пов’язані з ІВ. Зазначені проблеми також було обговорено напередодні на зустрічі першого віцепрем’єр­міністра України — міністра економіки України та торгового представника США.

Використання державними органами України неліцензійного ПЗ є не новою, а радше традиційною багаторічною проблемою, на яку офіційні представники США систематично звертають особливу увагу. Відповідно до останнього Спеціального звіту 301 Офісу торгового представника США (The Special 301 Report), опублікованого 30 квітня 2021 року, використання українськими владними установами піратського ПЗ є однією з основних проблем у галузі захисту прав ІВ в Україні разом із недосконалим адмініструванням системи колективного управління та порушенням авторських прав в інтернеті.

У The Special 301 Report чітко вказано, що використання українськими державними органами неліцензійного ПЗ продовжує викликати серйозне занепокоєння Сполучених Штатів. Це стосується як державних органів, які використовують ПЗ взагалі без ліцензій, так і владних установ, що застосовують його на обладнанні, сумарна кількість якого не відповідає кількості придбаних ліцензій. Ба більше, у  Спеціальному звіті 301 підкреслюється, що така поведінка державних органів є поганим прикладом для приватного бізнесу. Це зумовлює незадовільний стан захисту прав ІВ у країні загалом, унаслідок чого Україну свого часу вже було позбавлено пільгових торгових преференцій США. Утім, справедливо буде зауважити, що використання піратського ПЗ державними органами України все ж поступово знижується з 2016 року — з моменту запровадження процедури державних закупівель ліцензійного ПЗ та виділення коштів на відповідний продукт.

Незабаром відбудеться десяте, ювілейне, засідання Українсько­американської ради з торгівлі та інвестицій. До нього, за словами української сторони, інтенсивно опрацьовуються всі важливі для сторін питання, і передусім щодо захисту прав ІВ.

Сподіваємося, що питання ефективного сприяння захисту прав ІВ й надалі згадуватиметься в рамках розвитку українсько­американських відносин, а Україна нарешті зможе продемонструвати світові свою success story в цьому контексті.

 

СТЕФАНОВИЧ Дмитро — адвокат, юрист Mamunya IP, м. Київ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA