Відкриття 2021 — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Відкриття 2021

У Києві розпочало роботу відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз

16 вересня ц.р. відбулося урочисте відкриття Київського відділення Львівського науково­дослідного інституту судових експертиз (ЛНДІСЕ). Відділення працюватиме за адресою: вул. Симона Петлюри, 16.

В урочистостях із нагоди відкриття взяли участь представники Міністерства юстиції України, органів адвокатського самоврядування, адвокати, судді, приватні виконавці та науковці.

Як зазначила директор Львівського науково­дослідного інституту судових експертиз Оксана Кумановська­Нор, Київське відділення працюватиме на засадах відкритості, прозорості, фаховості, об’єктивності та оперативності.

«Основною проблемою тих, хто звертається за нашими послугами, є строки. Ми це розуміємо, і це для нас завдання номер один разом із якістю», — наголосила Оксана Кумановська­Нор.

Також пані Кумановська­Нор зазначила, що ідея відкриття відділення саме в Києві пов’язана з тим, що місто Київ та Київська область перебувають на четвертому місці за запитами на експертні висновки Львівського науково­дослідного інституту судових експертиз.

Заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко звернув увагу, що не всі поділяють думку стосовно скасування територіальності щодо судової експертизи.

«Але ми це зробили, і сьогодні кожен інститут може відкрити відділення в будь­якому населеному пункті», — підкреслив пан Гайченко.

На його переконання, це створює конкуренцію, завдяки якій з’явиться результат — більш швидке та якісне проведення експертиз.

Також Оксана Кумановська­Нор представила експертів Київського відділення ЛНДІСЕ та закцентувала увагу на видах експертиз, які проводитимуться. Зокрема, це лінгвістичні експертизи усного та писемного мовлення; дослідження почерку і підписів; психологічне дослідження (поліграф); дослідження об’єктів нерухомості, будівельних матеріалів, конструкцій та відповідних документів; розподіл земель та визначення порядку користування земельними ділянками; визначення оцінної вартості будівельних об’єктів і споруд; оцінка земельних ділянок; економічна експертиза.

Анатолій ГВОЗДЕЦЬКИЙ «Юридична практика»

 


КОМЕНТАР


Оксана КУМАНОВСЬКА­НОР, директор Львівського науково­дослідного інституту судових експертиз

 

Ціль — розвиток

Мотивом прийняття рішення відкрити відділення у Києві була необхідність розвитку Львівського науково­дослідного інституту судових експертиз. Ми проаналізували дані щодо суб’єктів звернення до нашого інституту, місто Київ та Київська область у четвірці за кількістю таких звернень. У трьох інших областях, які найбільш активні у зверненнях (це Волинська, Рівненська та Закарпатська області), ми вже відкрили свої відділення. Тому логічним кроком для розвитку є відкриття відділення в регіоні, де є попит на послуги нашого інституту.

Також цього року ми фактично стали третім інститутом у системі Міністерства юстиції України за кількістю виконаних експертиз і надходженням коштів. З об’єктивних причин ми не можемо посісти вище місце з огляду на кількісний склад судових експертів, яких утричі менше, ніж у Харківському, та в чотири рази менше, ніж у Київському науково­дослідних інститутах судових експертиз. Тому відкриття відділення — це не конкуренція, а розвиток.

Ми маємо змінити підходи до роботи й у сфері державних інституцій не розцінювати відкриття відділення як певну конкуренцію. Хоча здорова конкуренція завжди стимулює обидві сторони, але ми маємо триматися разом і підтримувати одне одного, і це розвиток інститутів у системі Мінюсту, а не створення конкуренції.

Насамперед ми робимо акцент на економічному блоці експертиз, що дасть змогу фінансувати й мотивувати наших працівників, придбавати необхідне обладнання. Що стосується криміналістичного блоку, лінгвістики та психології, то це напрями, які сьогодні активно розвиваються. Дуже багато звернень до ЛНДІСЕ щодо проведення експертиз почерку, психологічних досліджень, визначення моральної шкоди із застосуванням поліграфу.

Окрім того, розвиваються соціальні мережи, відбувається багато публічних виступів, потрібно проводити дослідження їх змісту та висловлювань, тож, зважаючи на те, що в Україні досить мало спеціалістів із цього напряму, завдяки залученню найкращих випускників Київського національного університету імені Тараса Шевченка ми зможемо побудувати міцну школу лінгвістики.

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA