Витрати на представництво — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 31-32 (1232-1233) » Витрати на представництво

Витрати на представництво

Хто захищає інтереси України в спорах, які розглядаються за кордоном, та скільки коштують їх послуги

В 2021 році Україна витратить щонайменше 12,76 млн дол. США на закупівлі юридичних послуг, пов’язаних із захистом інтересів держави в міжнародних та іноземних юрисдикційних органах у справах за участю іноземного суб’єкта та України. Наразі на офіційному сайті Міністерства юстиції України (Мінюст) та на порталі державних закупівель розміщено інформацію щодо 16 таких спорів, половина з яких — інвестиційні арбітражі.

Найдорожче обійдеться державі юридичний супровід спору за позовом державної корпорації розвитку «ВЭБ.РФ» до держави Україна — Мінюст повідомив про намір укласти договір на 3,8 млн дол. США з міжнародною юридичною фірмою Shearman & Sterling LLP. Цей спір із 2019 року розглядається відповідно до Арбітражного регламенту Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм. Позивач стверджує, що порушено його права як інвестора, які випливають з Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій. Указана арбітражна справа є результатом незаконної, на думку позивача, експропріації інвестицій, які було здійснено «ВЭБ.РФ» до українського банку ПАТ «Промінвестбанк». У тендерній документації Мін’юст зазначає, що разом із арбітражним провадженням також опрацьовується питання доцільності та підстав оскарження юрисдикційного рішення в суді за місцем арбітражу.

Міжнародна юридична фірма Latham & Watkins (лондонський офіс) продовжує представляти інтереси України в справі за позовом компанії Gilward Investments B.V. до держави Україна (ARB/15/33), яка розглядається Міжнародним центром з врегулювання інвестиційних спорів (ICSID). У 2021 році держава витратить на цей спір понад 2,5 млн. дол. США. Позивач прагне отримати компенсацію в розмірі понад 695 млн дол. США та відсотки за збитки, спричинені вказаним порушенням державою Україна своїх зобов’язань. Нагадаємо, що нідерландська компанія Gilward Investments B.V. була найбільшим акціонером авіакомпанії «АероСвіт», що припинила свою діяльність у 2014 році. Зазначимо, що юридичним радником із питань українського права в цьому спорі є Sayenko Kharenko.

Останнє місце в переліку трьох справ із найбільшими витрат України на представництво в арбітражних спорах посідає справа за позовом Ігоря Бойка до держави Україна (щодо експропріації інвестиції в «Житомирські ласощі»). У 2021 році Мін’юст планує укласти договір із юридичним радником — міжнародною юридичною фірмою Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan на суму 1,7 млн дол. США.

Справа за позовом компанії Todini Costruzioni Generali S.p.A. до Державного агентства автомобільних доріг України розглядається з 2017 року арбітражним трибуналом, який діє за Арбітражним регламентом Міжнародного арбітражного суду Міжнародної торгової палати, та паралельно в Апеляційному суді м. Парижа, що розглядає заяви Укравтодору про скасування часткових арбітражних рішень. Спір виник у зв’язку з виконанням та подальшим розірванням Укравтодором двох контрактів на капітальний ремонт ділянок автомобільної дороги М-03 Київ — Харків — Довжанський, які було укладено на основі Гармонізованого видання Умов контракту на будівництво, опублікованого Міжнародною федерацією інженерів-консультантів (FIDIC). Сума позовних вимог наразі становить за первісним позовом понад 1,367 млрд грн, за зустрічним позовом Укравтодору до Todini — понад 383,9 млн грн, 227 тис. євро та 675,7 тис. дол. США. Оплату послуг юридичного радника України в цій справі — Withers — у 2021 році буде здійснено в розмірі майже 1,3 млн дол. США.

Триває судовий розгляд у резонансній справі родичів Андреа Рокеллі та інших до держави Україна. Мова йде про обвинувачення українського військовослужбовця Віталія Марківа начебто у вбивстві італійського журналіста Андреа Рокеллі, який у травні 2014 року загинув під час артилерійського обстрілу в м. Слов’янську. Як відомо, наприкінці 2020 року Апеляційний суд м. Мілан прийняв рішення, яким скасував рішення суду м. Павія про засудження Віталія Марківа — його було випущено з-під варти і він повернувся до України. Проте сторона обвинувачення подала касаційну скаргу на зазначене рішення до Верховного суду Італійської Республіки. Наголошуючи на необхідності подальшої участі в цій справі, Мін’юст зазначає, що «незважаючи на виправдання Віталія Марківа оскаржуване рішення містить цілу низку висновків про факти, які не відповідають дійсності і фактично покладають на українську сторону вину за вбивство журналіста. Враховуючи викладене, необхідно здійснити всі передбачені кримінальним процесуальним правом Італійської Республіки заходи для оскарження таких висновків… Забезпечення належного захисту інтересів держави в цій справі є вкрай важливим, передусім з огляду на політичний характер справи, а також необхідність привернути увагу світової спільноти на незаконні дії Російської Федерації на тимчасово окупованій території України». Юридичним радником Україні в цій справі є локальна юрфірма Legance — Avvocati Associati, радником із питань українського права — АО «Сергій Козьяков та Партнери».

Ще одна резонансна справа, яку супроводжує Мін’юст, — спір щодо «скіфського золота». Інтереси України за позовом до Музею Алларда Пірсона, що в Амстердамі, представляє нідерландська фірма Bergh Stoop & Sanders N.V., яка отримає в 2021 році за свої послуги майже 200 тис. євро. Справа наразі розглядається Апеляційним судом Амстердама.

У 2021 році Мін’юст також обрав юридичних радників у нових справах за участю України, які розглядаються за кордоном. Це, зокрема, інвестиційні арбітражі за позовами компанії Philip Morris International Inc. та інших, акціонерів ПАТ «Мотор Січ», компанії Modus Energy International B.V. до держави Україна.

Юридичну фірму King & Spalding визнано переможцем процедури закупівлі юридичних послуг для представництва інтересів держави в спорі з акціонерами ПАТ «Мотор Січ». Її цінова пропозиція виявилася кращою, ніж у юрфірм Hogan Lovells International та Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, які теж брали участь у тендері. Як повідомляється, наприкінці 2020 року Міністерство юстиції України отримало запит про арбітраж від імені громадян Китайської Народної Республіки, які зазначають, що вони є акціонерами ПАТ «Мотор Січ», проти держави Україна відповідно до статті 10 Угоди між Урядом України і Урядом Китайської Народної Республіки про заохочення та взаємний захист інвестицій. Відповідно до оприлюдненої тендерної документації позивачі, зокрема, стверджують, що порушено їх права як інвесторів, і порушення полягає, на їх думку, в нібито неправомірних діях із боку України, які зводяться до такого:

— Службою безпеки України ініційовано кримінальне провадження, в рамках якого Шевченківським районним судом м. Києва винесено ухвалу стосовно заборони відчуження акцій позивачів, що, як зазначають позивачі, блокує проведення зборів акціонерів і не дає їм можливості вступити до операційного управління ПАТ «Мотор Січ»;

— Антимонопольним комітетом України (АМКУ) було призупинено розгляд заяви щодо надання дозволу на злиття (концентрацію) ПАТ «Мотор Січ» із компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited та Державним концерном «Укроборонпром»;

— держава Україна в особі Укроборонпрому нібито здійснювала тиск на інвесторів, який полягав у «пропозиції» перерозподілу 25 % акцій інвесторів на користь Укроборонпрому;

— АМКУ, на думку позивачів, було незаконно неодноразово повернуто заяви про надання дозволу на злиття (концентрацію) з групою DCH, яке було ініційовано інвесторами з метою захисту своїх інвестицій.

У результаті, як вказують позивачі в цій справі, вони не можуть здійснити злиття (концентрацію) з групою DCH, яке, за їх твердженням, має на меті захист інвестицій. Позивачі вимагають від держави Україна відшкодувати збитки за порушення стандартів щодо захисту інвестицій. Сума позову, за попередньою оцінкою, становить щонайменше 3,6 млрд дол. США.

Компанія Philip Morris International Inc. та інші звернулися в ICSID у зв’язку з нібито неправомірними діями з боку України, які зводяться до порушення Україною низки положень Договору між Україною та Сполученими Штатами Америки про заохочення та взаємний захист інвестицій, Угоди між Україною та Швейцарською Конфедерацією про сприяння та взаємний захист інвестицій. Зокрема, підставою подання заяви про відкриття арбітражного провадження є неправомірне, на думку позивачів, рішення Антимонопольного комітету України, яким дії компаній Philip Morris Ukraine Private JSC, Philip Morris Sales and Distribution LLC, інших виробників сигарет і ТОВ «ТЕДІС Україна» (дистриб’ютора на ринку первинного продажу виробниками сигарет) визнано антиконкурентними узгодженими діями, що стосуються обмеження доступу інших суб’єктів господарювання (покупців) на загальнодержавний ринок первинного продажу сигарет, а також накладено штраф. На сьогодні сума позову залишається невизначеною, але може перевищити 1,18 млрд грн потенційних збитків.

Юридичного радника в цій справі Мін’юст обирав серед юридичних фірм Foley Hoag, Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, Withers, Clyde & Co, Willkie Farr & Gallagher. Переможцем переговорної процедури закупівлі визначено міжнародну юридичну фірму Clyde & Co. Відповідно до умов укладеного договору до справи також залучається місцевий український юридичний радник — АО «Сергій Козьяков та Партнери».

Міжнародну юридичну фірму Winston & Strawn обрано юридичним радником України в новому арбітражі за позовом компанії Modus Energy International B.V. Арбітражне провадження проти держави Україна було відкрито відповідно до Арбітражного регламенту Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм. У своєму запиті про арбітраж позивачі, зокрема, просили арбітражний трибунал визнати Україну порушницею вимог пункту 1 статті 10 та статті 22 Договору до Енергетичної хартії. Це перший позов до України через зміни «зеленого» тарифу.

 

Олексій НАСАДЮК «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA