Заборона працювати не звільненим із посад суддям порушує статтю 8 Конвенції — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 31-32 (1232-1233) » Заборона працювати не звільненим із посад суддям порушує статтю 8 Конвенції

Заборона працювати не звільненим із посад суддям порушує статтю 8 Конвенції

Судова реформа порушила гарантії незалежності судової влади в Україні

22 липня 2021 року рішенням у справі «Гуменюк та інші проти України» (скарга № 11423/19) Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав, що внаслідок судової реформи відбулося порушення пункту 1 статті 6 (право на доступ до суду) та статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Конвенція).

Зокрема, це стосувалося суддів Верховного Суду України, яким було заборонено виконувати свої функції внаслідок законодавчих змін 2016 року, але яких так і не було офіційно звільнено.

Незважаючи на те що Конституційний Суд України (КСУ) вважав, що заявники повинні мати можливість продовжити працювати суддями нового Верховного Суду, це право не було реалізовано.

ЄСПЛ вказав, зокрема, що заборона виконувати обов’язки суддів Верховного Суду з грудня 2017 року, попри рішення КСУ, становила втручання в право на повагу до приватного життя. І це втручання не було законним, оскільки суперечило принципу незмінності суддів, який був основоположним для незалежності суддів і суспільної довіри до судової влади.


Створення Дисциплінарної палати Верховного суду Польщі порушило Конвенцію

Європейський суд з прав людини рішенням від 22 липня 2021 року у справі «Речкович проти Польщі» (скарга № 43447/19) установив порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Конвенції.

За висновком ЄСПЛ, Дисциплінарна палата Верховного суду Польщі, яка вирішувала справу заявниці, не була «судом, створеним законом» і не гарантувала неупередженості та незалежності процедури. Склад палати формувався із суддів, призначених президентом Польщі за рекомендацією Національної ради судочинства, склад якої формують не самі судді, а сейм (нижча палата парламенту).

ЄСПЛ вказав, що вплив на призначення суддів законодавчої та виконавчої влади став фундаментальним порушенням, яке поставило під загрозу легітимність нової палати Верховного суду Польщі.

Справа є однією з 38 проти Польщі щодо різних аспектів реорганізації польської судової системи, розпочатої у 2017 році.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA