Курс «на Захід»? — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Курс «на Захід»?

Рубрика VOX POPULI

Ні для кого не секрет, що Україна давно взяла курс на європеїзацію, і впевнено поглядає на успішний західний досвід, користуючись стабільними практиками та ефективними інструментами правового поля.

Доброчесність і фаховість — виняткова експертиза міжнародних експертів, які до того ж здебільшого демонструють бездоганну репутацію та особливі професійні здобутки. Зазвичай таке кадрове підсилення забезпечують міжнародні та іноземні організації, які делегують експертів.

Однак дедалі частіше різноманітні опитування демонструють, що більшість українці не готові довіритися і залучити міжнародних експертів у процес формування державних органів. Причин для цього безліч, але, мабуть, головна — бажання бачити на цих посадах своїх співвітчизників.

Адже можна скільки завгодно розповідати, як це має бути в теорії, та лише людина, яка докорінно знає систему і специфіку країни, в якій живе, може втілити це на практиці.


КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Анна АДАМСЬКА-ГАЛЛАНТ, міжнародний головний експерт, керівник компонента «Судова реформа» в проєкті ЄС «Право-Justice»

Я абсолютно не здивована тим фактом, що люди не хотіли би, щоб іноземних експертів було долучено до добору представників ключових органів, особливо, приміром, Верховної Ради України. Це завжди було і є питанням незалежності та суверенітету. Проте, якщо говорити про судову владу, впевнена: результат опитування був би інший. Можу сказати на прикладі цієї сфери, що залучення міжнародних експертів вітається громадянами, це сприяє доброчесності, професійності та суддівській незалежності.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA