Піти на банк — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Піти на банк

Рубрика Форум
Банківський комплаєнс — система, яка визначатиме розвиток фінансових взаємодій цивілізованого світу
Дуже важливо спільно під різними кутами розглянути проблеми взаємодій бізнесу і банків, щоб знайти оптимальні рішення

Проблемами захисту бізнесу, зокрема від некримінальних правових ризиків, уже давно опікується адвокатура, орієнтована на надання комплексної допомоги в господарських відносинах. Підтвердженням цьому стали обговорення визначних для фінансового сектору України питань на форумі «A2B: Banking & Compliance», який 6 серпня ц.р. провела Асоціація адвокатів України за підтримки генерального партнера — ЮК «АМБЕР».

Серед спікерів заходу були представники банківського сектору, відомі фінансисти та провідні юристи в галузі фінансового і банківського права, судді та експерти, які дискутували у форматі трьох сесій про оновлення правил фінансового моніторингу, формування судової практики у фінансово­банківському секторі та тренди переходу до інноваційних технологій — Fintech.

Актуальність порушених питань прокоментував керуючий партнер ЮК «АМБЕР» Семен Ханін, який став модератором першої панельної дискусії заходу.

«Усі фінансові операції в цивілізованому світі проводяться через банківські установи. Тому нам, адвокатам, як юридичним радникам бізнесу, було дуже важливо почути провідних банкірів, представників банківського сектору і зрозуміти, що всі вимоги, які висуваються до клієнтів, до їхніх документів, визначено законодавством, зокрема постановами Національного банку України (НБУ). Незалежно від того, чи подобаються нам ці правила, всі законослухняні громадяни та бізнес повинні їх дотримуватися, а тому дуже важливо розуміти логіку вчинків», — підкреслив пан Ханін.

Він зазначив, що керівники служб комплаєнса банків, які, як правило, не зустрічаються з клієнтами за звичайних обставин, пояснили, що їх турбує, як на практиці вони застосовують закони і постанови НБУ, на чому акцентують увагу. І тепер адвокатам буде простіше надавати консультації бізнесу.

Крім того, Семен Ханін зауважив, що саме обмін думками дає можливість сформулювати взаємні побажання і напрацювати спільне бачення вирішення питання, яке потім може вилитися в законодавчу ініціативу. Разом простіше знайти справді правильний вихід, об’єктивне розв’язання проблеми.

Готовність до тристороннього діалогу бізнесу, юридичного радника і банкірів пан Ханін прокоментував так: «Час відійти від традиції гратися в кота і мишку та почати спілкуватися більш відкрито. Треба побачити в банку друга, разом із ним узгоджувати, як вчиняти, щоб відповідна трансакція була зрозуміла не тільки банку і учасникам угоди, а й сторонньому спостерігачу, зокрема перевіряльнику, правоохоронцям».

Саме відсутність своєчасної комунікації та повної достовірної інформації породжує додаткові питання і сумніви, пояснив керівник юридичної компанії «АМБЕР». На його думку, в сучасному світі вже не треба приховувати інформацію від банків. Ба більше, іноді краще дати більше інформації, щоб у випадку оперативної потреби вона вже була в банку і було повне розуміння суті операції, походження грошей тощо.

«Це не може подобатися, але так працює весь банківський світ сьогодні. А тому не варто боротися з вітряками», — застеріг пан Ханін.

Зокрема, банки в сучасному світі замінюють контролювальні органи в питаннях перевірки походження коштів. Наприклад, це випливає з так званого закону про податкову амністію, за яким держава відмовляється від перевірки походження капіталів за певний процент від накопичень, а банки будуть змушені перевіряти готівкові кошти на легальність джерела походження: правила фінмоніторингу ніхто не скасував. Це наслідок того, що саме банки сьогодні є тими установами, які можуть нести і несуть відповідальність за всі фінансові операції. А тому вони вимушені перебирати на себе повноваження в питаннях фінмоніторингу, пояснює Семен Ханін.

 

Ірина ГОНЧАР «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA