Командна першість — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Командна першість

Національна асоціація патентних повірених України: підсумки першого року роботи

Національна асоціація патентних повірених України підводить підсумки першого року своєї роботи
За рік до лав НАПА вступили 162 патентні повірені та фахівці у сфері інтелектуальної власності
СОПОВА Катерина — голова Національної асоціації патентних повірених України, к.ю.н., патентна повірена, судова експертка у сфері інтелектуальної власності, м. Київ

Ми живемо в стрімкий, бурхливий, буремний час. Більше не актуальні радянські «п’ятирічки» й довгобуди — бізнеси швидко народжуються, зростають або згасають миттєво. І лише один ексклюзив залишається запорукою успіху: інтелектуальна власність. Маючи «інтелектуальну монополію» у вигляді прав на винахід, торговельну марку, промисловий зразок, можна розраховувати на те, що ніхто з конкурентів не досягне аналогічного успіху. Але 2020 рік став роком докорінних змін у законодавстві щодо об’єктів інтелектуальної власності. Окрім нових правил, мало запрацювати повноцінне «єдине вікно» для набуття прав інтелектуальної власності — швидке, просте і зрозуміле — Національний орган інтелектуальної власності (НОІВ).

І реформа, і шлях до НОІВ виявилися непростими, навіть на думку досвідчених фахівців у сфері інтелектуальної власності. Затримки в прийнятті підзаконних нормативно‑правових актів, втрата фахових кадрів системи ІВ через невиконання законних вимог до керівного складу НОІВ: здавалося, це поразка. І перетворити її на перемогу можна лише завдяки об’єднанню зусиль фахової спільноти — патентних повірених і майбутніх патентних повірених. Це почалося 13 листопада 2020 року завдяки заснуванню потужної професійної організації — Національної асоціації патентних повірених України (НАПА), що швидко залучила до своїх лав більшість активних членів професійної спільноти.

Що ж вдалося НАПА за перший рік діяльності?

Жоден опублікований у 2021 році проєкт закону або підзаконного нормативно‑правового акта не залишився поза увагою. НАПА проводила обговорення проєктів
із представниками Міністерства економіки України, бізнесу, збирала пропозиції та надсилала їх у вигляді порівняльної таблиці з обґрунтуванням кожної запропонованої норми. Вдалося підготувати пропозиції щодо діяльності органів НОІВ — Апеляційної палати й Комісії з надання дозволу на використання в торговельній марці офіційної назви та міжнародного літерного коду держави Україна; стосовно внесення змін до постанови щодо сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, з метою полегшення фінансового тягаря для бізнесу та науки, до проєктів правил складання та подання заявок на торговельні марки і промислові зразки. Було опрацьовано проєкти законів України про посилення захисту прав інтелектуальної власності, про внесення змін до Законів України «Про охорону прав на сорти рослин», «Про авторське право і суміжні права» та інших. Було би більше — зробили би більше, але, на жаль, надважливий проєкт нових Правил щодо складання, подання заявок на винаходи так і не був
опублікований.

У 2021 році НАПА також працювала над удосконаленням практичної роботи у сфері інтелектуальної власності, скеровувала звернення до Президента України щодо нагальних та невідкладних питань, пропозиції до процедур проведення експертизи та розгляду заперечень в Апеляційній палаті, щодо сплати державного мита та проблем з автоматизованими системами НОІВ. Для бізнесів різних сфер ми провели масштабні заходи «Інтелектуальна власність зі смаком», «Інтелектуальна власність у полі», взяли участь у Національному медовому форумі та багатьох інших заходах.

Усім відомий факт, що спільнота зазвичай гуртується під час кризи задля розв’язання спільних проблем. Але це і спосіб стати сильнішими. Для підтримки та мотивації кожного члена спільноти, формування й налагодження стосунків НАПА проводила розважальні заходи, зокрема «Інтелектуальні вечорниці», «Що? Де? Коли?», інтелектуально‑психологічну рольову гру «Мафія».

Окремі заходи проводилися спільно з партнерами, якими НАПА щиро пишається. Серед них органи державної влади, такі як Національний орган стандартизації ДП «УкрНДНЦ», Український інститут експертизи сортів рослин, наукові установи — Навчально‑науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Науково‑дослідний інститут інтелектуальної власності, бізнес організації — Комітет підприємців агропромислового комплексу при Торгово‑промисловій палаті України, ТОВ «Асоціація експортерів і імпортерів «ЗЕД», професійні — Вища школа адвокатури Національної асоціації адвокатів України, Асоціація адвокатів України (ААУ), Українська асоціація власників торговельних марок (UTA), а також міжнародні, зокрема Інститут патентних повірених Литви (PPI). Наприкінці року НАПА також підписала меморандум із представниками депутатського корпусу, а саме з Міжфракційним депутатським об’єднанням «Люди».

За рік до лав НАПА вступило 162 патентні повірені та фахівці у сфері інтелектуальної власності. Сподіваємось, що це число буде лише зростати, особливо на початку наступного року. З надією чекаємо на атестацію патентних повірених, яку нам обіцяють упродовж останніх п’яти років. НАПА неодноразово звертала на це увагу на кожній зустрічі з представниками законодавчої та виконавчої влади, тож розраховуємо, що перша атестація відбудеться на початку 2022 року.

12 листопада 2021 року НАПА провела загальні збори своїх членів, завдяки створенню ефективної внутрішньої та зовнішньої комунікації вдалось зібрати кворум та проголосувати за пропозиції щодо зміни структури НАПА та її вдосконалення. Найкращим подарунком правлінню НАПА на день народження організації стали 100 % голосів на загальних зборах.

Наразі зроблено багато, але в планах ще реалізація значної кількості проєктів та ідей, втілення задумів і мрій. Адже не має недосяжних цілей, потрібно лише зробити перший крок.


КОМЕНТАРІ


Регіональне охоплення

 

Анна КРАВЧУК, член правління НАПА, партнерка ПЮА «Синергія», патентна повірена, адвокатка

Діяльність НАПА не обмежується лише Києвом. Оскільки НАПА має на меті об’єднати патентних повірених та спеціалістів з інтелектуальної власності зі всієї України, а також у найближчому майбутньому отримати статус всеукраїнської асоціації, ми активно долучаємо до діяльності НАПА регіональних представників.

Наразі в складі НАПА існують 14 відокремлених підрозділів, кожен із яких очолює керівник, обраний з дійсних членів НАПА. Підрозділи, очолювані зазначеними керівниками, охоплюють такі області: Волинську (Світлана Бєловол), Полтавську (Юлія Закревська), Одеську (Наталя Лемещук), Запорізьку (Ігор Паренчук), Херсонську (Тетяна Пляченко), Львівську (Мар’яна Ривюк), Харківську (Наталія Рязанова), Київську (Анастасія Синиця), Рівненську (Юрій Трачук), Луганську (Вячеслав Штанько), Донецьку (Віталій Шевченко), Вінницька (Ігор Шевченко), Івано‑Франківську (Тетяна Фреїшин), Дніпропетровську (Валерія Брагіна).

Усі керівники підрозділів є патентними повіреними України з великим досвідом роботи та суміжними здобутками: це кандидати наук, засновники та власники патентних фірм, науковці, винахідники, експерти, медіатори, лектори, тренери, громадські діячі.

Розширення діяльності НАПА за межі Києва покликане активно підіймати та спільними зусиллями розв’язувати проблеми регіонів у сфері інтелектуальної власності, об’єднати спільноту по всій Україні для розвитку й підвищення культури та довіри до сфери інтелектуальної власності. Серед найближчих заходів із залученням регіональних представників плануємо провести серію семінарів, присвячених презентації керівниками підрозділів своїх регіонів із погляду здобутків і знакових моментів у сфері інтелектуальної власності.


Власне професійне свято

 

Юлія СЕМЕНІЙ, член правління НАПА, партнерка Asters, адвокатка, патентна повірена

Ще одна ініціатива НАПА — запровадження в Україні Дня патентного повіреного. Звісно, нам буде приємно мати власне професійне свято, але на цю справу нас надихає інше. Патентні повірені — важлива ланка в системі взаємодії між творцями (авторами, винахідниками), бізнесом і патентним відомством. Ми сприяємо отриманню охорони та захисту для об’єктів інтелектуальної власності, а тому встановлення Дня патентного повіреного буде символом того, що держава небайдужа до цих питань.

Упевнені, що навіть сам процес роботи, яку ми плануємо виконати в цьому напрямі, зокрема скерування звернень до органів державної влади, додатково консолідує професійну спільноту та приверне таку необхідну нам увагу держави до проблем у сфері охорони та захисту інтелектуальної власності, яких, на жаль, чимало.

За офіційними даними з публічних джерел, перша реєстрація патентних повірених відбулася 1 листопада 1994 року. Тому наразі ми пропонуємо відзначати День патентного повіреного 1 листопада, і ця пропозиція здобула активну підтримку членів НАПА. Хоча ми володіємо також і «таємним знанням» про те, що, власне, перша атестація відбулася ще раніше — 30 вересня 1992 року. Ми пишаємося тим, що в лавах НАПА є метри, які діляться з нами своїми знаннями, і це додатково мотивує нас досягти встановлення професійного свята. Тим більше, що в НАПА навіть під час свят і розваг фокус лишається на інтелектуальній власності, тож святкувати з нами корисно.


Розбудова структури

 

Марія ОРТИНСЬКА, член правління НАПА, керуюча партнерка IPSTYLE, адвокатка, патентна повірена

Доцільним рішенням із погляду розвитку НАПА стало створення комітетів. Сьогодні їх шість, кожен сфокусований на окремих питаннях. Так, головне завдання комітету з удосконалення та реформування законодавства (голова — Максим Бочаров) — upgrade наявної нормативно‑правової бази шляхом розробки відповідних пропозицій, внесення змін до неї. Комітет із законодавства і практики у сфері торговельних марок на чолі з Іриною Сердюк працює над створенням якісних і прогнозованих умов взаємодії заявників чи їх представників із НОІВ.

Або візьмемо, наприклад, світові тренди: НАПА їх обов’язково враховує. Так само, як потребу заявників у швидкому та ефективному вирішенні IP‑спорів. Тому ми створили комітет з альтернативного вирішення спорів, його очолює Анастасія Синиця.

Іще один аспект: членами НАПА є не тільки фахівці, які працюють у патентних і юридичних компаніях, а й інхауз‑юристи. Тож стало актуальним створення комітету IP‑інхаузів, який курує Тетяна Харебава.

Окрім того, є комітет на чолі з Тетяною Кислицею, який виконує адміністративні, представницькі функції. Ми називаємо його комітетом турботи про членів НАПА. Тим часом за розвиток соціальної відповідальності — а це передбачає менторську роботу, розвиток професійної спільноти та благодійну діяльність — відповідають у НАПА Діана Портна та Олена Вардамацька.

Загалом створення комітетів є важливим елементом розвитку НАПА. Адже вони, як структури, сприяють тому, що дедалі більше фахівців реалізовують свої лідерські якості, роблять професійну спільноту сильнішою.


Робота над реформами

 

Юлія ПРОХОДА, член правління НАПА, директор ДП «ІНТЕЛС Україна», патентна повірена, адвокатка

На 2022 рік стратегічні напрями роботи НАПА залишаються незмінними. Це адвокація змін у галузі. Ми працюватимемо над завершенням реформи сфери інтелектуальної власності, що дало би змогу сформувати потужний, компетентний, фаховий Національний орган інтелектуальної власності. Має бути дотримано високих стандартів, передбачених законом для експертів та керівництва НОІВ, проведено конкурс на посаду його керівника. Фокус діяльності потрібно змістити з одержання прибутку на виконання всього масиву делегованих НОІВ повноважень. Нормотворча діяльність залишається критично важливим напрямом, адже очевидна стагнація в розробці вкрай необхідних нормативно‑правових актів із боку держави. Плануємо і самостійне написання проєктів таких актів, і обговорення опублікованих проєктів, якщо такі будуть, і їх ефективне просування.

Ключовим напрямом роботи залишається і наша спільнота. Обіцяємо цього року ще більше освітніх заходів, майстер‑класів та семінарів як у Києві, так і в регіонах, офлайн та онлайн. Плануємо запроваджувати також програми менторства, роботу pro bono та благодійні заходи.


#СпитайНАПА

 

Вікторія ОСТАПЧУК, член правління НАПА, керуюча партнерка ПЮА «Синергія», патентна повірена

Серед основних завдань НАПА є не лише сприяння та розвиток галузі в цілому, але й допомога кожному її члену в його особистій практиці та професійній діяльності. Для реалізації цього завдання ми створюємо відповідні сервіси й ініціативи. Такими є, зокрема, проєкти #СпитайНАПА та Job Bank.

Що таке #СпитайНАПА? Це насамперед допомога членам НАПА у розв’язанні професійних питань, а також обмін досвідом і практикою. #СпитайНАПА — це щотижневі (в середу) консультації з двома членами правління НАПА. Консультації проводяться онлайн в один і той самий час у форматі відеоконференції, до якої можуть приєднатися всі члени та кандидати в члени НАПА. Кожен охочий може заздалегідь надіслати до НАПА питання, що його хвилює, пов’язане як з діяльністю асоціації, так і з особистою професійною діяльністю, взаємодією з держустановами у сфері інтелектуальної власності тощо. Питання буде розглянуто членами правління та обговорено на черговому заході #СпитайНАПА. Таким чином учасник, який порушив питання, зможе почути поради колег, знайти розв’язання своєї проблеми, а інші учасники — дізнатися щось нове з практики, поділитися своїм досвідом або виявити нову проблему в галузі, яку необхідно вирішити спільними зусиллями.

Job Bank — це ініціатива, покликана розв’язувати таку проблему, як пошук кваліфікованих кадрів у сфері інтелектуальної власності. Для цього на сайті НАПА з’явилась відповідна база Job Bank. До неї вноситься інформація від компаній щодо наявних вакансій, а також резюме від осіб, які шукають роботу. Чим це відрізняється від інших численних сайтів пошуку роботи? По‑перше, спеціалізацією. Зазвичай на сайтах категорія пошуку обмежується лише загальним та дуже широким поняттям «юрист». І виокремити спеціалістів та вакансії саме з інтелектуальної власності часом дуже непросто. По‑друге, це більша впевненість роботодавців у кваліфікованості кадрів, а претендентів — у надійності компанії. Ми впевнені в репутації членів та кандидатів у члени НАПА, оскільки створюємо відкриту, прозору та відповідальну професійну спільноту. І щиро сподіваємось, що такий вузькоспеціалізований «ринок праці» буде корисним і допоможе кожному спеціалісту знайти саме своє місце, а кожній компанії — свою людину.

Також читайте: «Консолидация у сильных»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Контроль артбуку

VOX POPULI

Паспортний контроль

Актуально

Правила конференції

Конкурсна місія

Selection mission

Галузі практики

Давня вина

Діловий етикет

Охоронна грамота

Попереджувальний сигнал

Дайджест

Приватні корективи

Держава та юристи

Командна першість

В інтересах дітей

Новини юридичних фірм

Asters оголосила про підвищення юристів до позиції радників

GOLAW запустила аналітичний ресурс «Судочинство в Україні»

Sayenko Kharenko стала партнером ЄБРР у підготовці звіту про реорганізацію бізнесу

Юристи Mamunya IP здобули остаточну перемогу для Synthon B.V. у Верховному Суді в тривалому патентному спорі

Baker McKenzie поглиблює співпрацю з КНУ імені Тараса Шевченка

Приватна практика

Ключовий підхід

Програми взаємодій

Тендерне забезпечення

Судова практика

Виконавче оскарження

Митна диспропорція

Судові рішення

Генеральний прокурор не є правонаступником КДКП

Щодо нюансів визначення юрисдикції спору, якщо частина позовних вимог заявлена як до фізичної особи, так і юридичної особи

Тема номера

Практична робота

Ознаки визнання

Механізм у нормі

Позиційні вимоги

Корпоративна надійність

Важелі мораторію

Інші новини

PRAVO.UA