Конкурсна місія — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Конкурсна місія

Успішний конкурс на зайняття вакантних посад членів ВККС дозволить розпочати роботу над подоланням кадрового голоду в судах

Рубрика Актуально
«Принциповою відмінністю саме цього конкурсу є механізм «позитивного відбору»: ми будемо приймати рішення про те, хто піде далі, а не про те, хто не пройшов відбір», — зазначає Іван Міщенко, заступник голови Конкурсної комісії з добору кандидатів у члени ВККС
Іван МІЩЕНКО: «Ми будемо концентруватися на тому, які кандидати, на наш погляд, є доброчесними та відповідають найвищому рівню професійної компетентності»

English version

4 лютого 2022 року розпочався перший в історії конкурс на зайняття вакантних посад членів ВККС (Вищої кваліфікаційної комісії суддів України). На цей конкурс, як і власне на відновлення діяльності ВККС, понад два роки чекає вся правнича спільнота і пересічні громадяни.

Документи для участі в конкурсі можна подати до 4 березня цього року.

Як буде проходити цей конкурс і на що звернути особливу увагу під час підготовки документів для участі в ньому, «Юридичній практиці» розповів Іван Міщенко, суддя Верховного Суду, заступник голови Конкурсної комісії з добору кандидатів у члени ВККС (Конкурсна комісія).

— Хто з представників правничої професії зможе взяти участь у конкурсі на зайняття вакантних посад членів ВККС?

— За Законом України «Про судоустрій і статус суддів» членом ВККС може бути громадянин України, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ятнадцять років і відповідає критеріям доброчесності та професійної компетентності, які визначено цим законом. Вимога щодо стажу поширюється на всі правничі професії. Проте слід ураховувати, що половина складу ВККС мають бути суддями. Тобто до її складу мають входити 8 суддів і 8 представників інших юридичних професій (адвокати, науковці, державні службовці, прокурори тощо). Фактично представники будь­-яких правничих професій, що відповідають цим вимогам, мають можливість спробувати свої сили.

— Як швидко планується завершити конкурс та які ваші припущення щодо початку діяльності нового складу ВККС?

— Мабуть, це головне питання, яке цікавить всіх. Що стосується роботи комісії, то її можна поділити на три етапи. Перший етап — опрацювання заявок. Заявки будуть прийматися з 4 лютого до 4 березня цього року. Потім їх опрацьовуватимуть секретаріат Вищої ради правосуддя (ВРП) і Конкурсна комісія. На цьому етапі будь­-хто може надсилати до Конкурсної комісії як позитивні, так і негативні відгуки щодо кандидатів. Цей етап завершиться тоді, коли комісія відбере орієнтовно 64 претенденти, яких запросять на співбесіди. Проведення співбесід та обрання 32 кандидатів, яких буде рекомендовано ВРП до призначення, — це і є другий етап. А вже ВРП призначить 16 членів ВККС. В ідеалі робота Конкурсної комісії має завершитися в серпні — вересні 2022 року. Далі формування остаточного складу ВККС, а отже, і початок її діяльності буде залежати від ВРП.

— Чи буде проводитися тестування кандидатів на визначення інтелектуального рівня та/або загальних навичок?

— Це питання Конкурсна комісія ще остаточно не вирішила. Це буде залежати від технічних умов проведення такого тестування. З власного досвіду скажу, що тестування на інтелектуальні здібності, яке я проходив на конкурсі до Верховного Суду, триває 40 хвилин. Результати і конкурсант, і Конкурсна комісія отримують буквально через хвилину після завершення такого тестування. На повне опрацювання результатів усіх кандидатів знадобиться щонайбільше тиждень. Додаткової підготовки для виконання цього тесту не вимагається, хоча можна зайти в інтернет і спробувати свої сили. Звісно, тест буде адаптовано до специфіки майбутньої діяльності конкурсантів. Такий досвід використовувався під час проведення доборів у прокуратуру, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Національне антикорупційне бюро України тощо. Тобто поступово це стає усталеною практикою. Але якщо ми дійдемо висновку, що таке тестування значно подовжить конкурсні процедури, тоді проводити його недоречно. Відповідне рішення, ймовірно, буде прийнято в березні, хоча прогнозувати доволі складно. А от від психологічних тестів у цьому конкурсі ми вирішили відмовитися.

— Багато з кандидатів будуть заповнювати та подавати декларацію про свій майновий стан уперше. Які ваші особисті лайфхаки щодо заповнення цього документа?

— Не знаю, чи взагалі є якісь лайфхаки для цього процесу. Це справді складно, особливо якщо заповнюєш декларацію вперше. Складність полягає в дотриманні тих технічних вимог, які висуває Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) для заповнення декларацій. Кожного року з цим виникають питання. Наприклад, щодо того, в якій графі наводити ту чи іншу інформацію, або чи треба записувати всю інформацію і т.д. Проте для Конкурсної комісії важливішою буде повнота відображення інформації. Перевірятиметься також відповідність активів кандидата рівню його життя. Певна річ, Конкурсна комісія — це не НАЗК, вона не буде підходити суто формально. Технічні помилки в цифрах, датах суттєвого значення мати не будуть. Тобто необхідно максимально повно і достовірно навести інформацію в декларації, щоб уникнути незручних запитань під час співбесіди. Але те, що в нас не буде питань, не означає, що їх не буде в НАЗК. Щоправда, НАЗК зможе перевірити лише декларації тих осіб, які є державними службовцями або стануть членами ВККС.

— Чи визначено конкретний перелік документів, які Конкурсна комісія прийматиме на підтвердження стажу професійної діяльності?

— Конкретного переліку документів, які підтверджують стаж професійної діяльності, немає. Підходять будь­які документи, особливо

враховуючи, що ведення трудових книжок зараз взагалі не є обов’язковим. Наскільки я пам’ятаю, під час конкурсу до Верховного Суду також не було якихось особливих вимог щодо цих документів. Але ті, хто подавався як адвокат, повинні були за кожен рік адвокатської діяльності надавати копії судових рішень у справах, у яких брали участь. Із цим були певні технічні проблеми. Адже ті, хто розпочинав свою діяльність давно, мали отримували такі копії з архівів, а не з Єдиного державного реєстру судових рішень. Далеко не всі суди і не одразу зазначали прізвища адвокатів, які брали участь у розгляді справи. Але в результаті особливих проблем із підтвердженням стажу професійної діяльності не було. Якщо ж будуть якісь технічні питання з цього приводу, то краще звертатися до секретаріату ВРП та Конкурсної комісії.

— За якими критеріями буде прийматися рішення про недопущення кандидатів до участі в конкурсі?

— Цей перший технічний етап стосується правильності та комплектності подання документів. Тобто кандидатам необхідно просто уважно заповнювати документи і надавати їх за переліком, визначеним законом та наведеним в оголошенні про проведення конкурсу. Фактично такі рішення будуть прийматися в разі відсутності якогось документа, його неправильного заповнення або невідповідності кандидата законодавчим вимогам. Наприклад, Конкурсна комісія та секретаріат ВРП буде перевіряти наявність документів, наданих на підтвердження 15­річного стажу роботи.

— Чи може кандидат оскаржити рішення Конкурсної комісії? Які наслідки такого оскарження?

— Що стосується рішень про недопущення кандидата до участі в конкурсі, то їх можна оскаржити до Конкурсної комісії. Щодо інших рішень, то принциповою відмінністю саме цього конкурсу є механізм «позитивного відбору». Ми будемо приймати рішення про те, хто піде на співбесіду і кого ми рекомендуємо ВРП, а не про те, хто не пройшов відбір. Наша мета — обрати найкращих із найкращих. Ми будемо концентруватися на тому, які кандидати, на наш погляд, є доброчесними та відповідають найвищому рівню професійної компетентності. Стосовно інших кандидатів окремого рішення про непроходження далі прийматися не буде. Ці кандидати просто припиняють свою участь у конкурсі. Такий принцип дасть змогу швидше закінчити всі процедури. Крім того, за загальним правилом роботодавець не пояснює кожному з претендентів на вакансію, чому було обрано іншого кандидата, а не його.

— У статті 10 Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККС зазначено, що Конкурсна комісія може в будь-­який час внести зміни до переліку кандидатів, допущених до співбесіди. Що це можуть бути за випадки?

— Це технічний пункт. Цим положенням охоплюються випадки, коли особа переїжджає до іншої країни або ж у неї виникають проблеми зі здоров’ям. Тобто якщо в особи виникають певні життєві ситуації та це впливає на її участь у конкурсі, ми можемо скористатися такими дискреційними повноваженнями. Водночас ми будемо намагатися вносити мінімум змін, коли сформуємо список із 64 кандидатів.

— Чи є обмеження в кількості кандидатів, яких буде допущено до співбесіди?

— Кандидати допускаються до співбесіди за кратним принципом — щонайбільше 4 особи на кожну вакантну посаду. 64 кандидати — це орієнтовна кількість, до якої ми прагнемо. Ми розуміємо, що і наші сили обмежені, і водночас працювати потрібно швидко. Ми хотіли б не зменшувати цю цифру, щоб у нас була можливість обирати. Логіка в тому, щоб на кожному з етапів ми умовно могли зменшити кількість охочих до двох на одне місце.

 

Бесіду вела Дар’я ГОВОРУН, «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Контроль артбуку

VOX POPULI

Паспортний контроль

Актуально

Правила конференції

Конкурсна місія

Selection mission

Галузі практики

Давня вина

Діловий етикет

Охоронна грамота

Попереджувальний сигнал

Дайджест

Приватні корективи

Держава та юристи

Командна першість

В інтересах дітей

Новини юридичних фірм

Asters оголосила про підвищення юристів до позиції радників

GOLAW запустила аналітичний ресурс «Судочинство в Україні»

Sayenko Kharenko стала партнером ЄБРР у підготовці звіту про реорганізацію бізнесу

Юристи Mamunya IP здобули остаточну перемогу для Synthon B.V. у Верховному Суді в тривалому патентному спорі

Baker McKenzie поглиблює співпрацю з КНУ імені Тараса Шевченка

Приватна практика

Ключовий підхід

Програми взаємодій

Тендерне забезпечення

Судова практика

Виконавче оскарження

Митна диспропорція

Судові рішення

Генеральний прокурор не є правонаступником КДКП

Щодо нюансів визначення юрисдикції спору, якщо частина позовних вимог заявлена як до фізичної особи, так і юридичної особи

Тема номера

Практична робота

Ознаки визнання

Механізм у нормі

Позиційні вимоги

Корпоративна надійність

Важелі мораторію

Інші новини

PRAVO.UA