Ключовий підхід — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Ключовий підхід

Кожен юрист потребує особливого підходу, це головний ключ до відкриття потенціалу фахівців

«Кожен юрист потребує особливого підходу, це наш головний ключ до розкриття потенціалу фахівців», — наголошує Юлія Харківська, генеральний директор Dynasty Law & Investment
Юлія ХАРКІВСЬКА: «Окрім базових професійних навичок, HR директор юридичної компанії повинен досить добре розбиратися в юриспруденції та потребах компанії»

Кадровий менеджмент — один із напрямів сучасного менеджменту, спрямований на розвиток і ефективне використання кадрового потенціалу організації. У системі управління персоналом можна виділити чотири рівні: оперативний (домінує кадрова робота), тактичний (домінує керування персоналом), стратегічний (домінує управління людськими ресурсами), політичний (розробка і контроль за реалізацією кадрової політики).

Про організацію управління персоналом, особливості реалізації HR‑функції саме в юридичному бізнесі, віддалену роботу, а також кадрову ситуацію на юридичному ринку в цілому «Юридичній практиці» розповіла Юлія Харківська, генеральний директор Dynasty Law & Investment.

— Як організовано функцію управління персоналом у вашій компанії? Що віднесено до компетенції партнерів фірми, а що — HR‑директора?

— Наша компанія має чітку, вертикально інтегровану структуру, що дає змогу кожному не тільки зосередитися на результаті, а й відстежувати процес — важливо абсолютно все!

Кожен партнер компанії Dynasty Law & Investment відповідає за власну команду, команда — за процес, та кожен особисто — за результат. Ми намагаємося надавати нашим співробітникам якомога більше свободи в прийнятті рішень, таким чином зрощуючи справжніх майстрів своєї справи. Тобто партнери керують кораблем щоденного процесу роботи над проєктами та спілкуванням із клієнтами.

HR‑директор відіграє важливу роль для кожного співробітника нашої компанії. Адже кожен іде пліч‑о‑пліч із HR, щойно переступає заповітний поріг Dynasty Law & Investment. Перша зустріч відбувається під час співбесіди, потім у перший робочий день. Та вже надалі він більш відповідає за «настрій» у колективі й тримає руку на пульсі, щоб кожен фахівець був достатньо кваліфікованим і почувався у своїй тарілці, перебуваючи в колективі.

— Чи є якісь особливості реалізації HR‑функції саме в юридичному бізнесі?

— Безумовно. Насправді, й це не таємниця, юридичний бізнес — річ дуже цікава та особлива. Тому, крім базових професійних навичок, HR‑директор юридичної компанії повинен доволі непогано розбиратися в юриспруденції та потребах компанії (спеціаліст із якої саме галузі права потрібен? які особливі якості повинен мати?). Кожен юрист потребує особливого підходу, це наш головний ключ до розкриття потенціалу фахівців. Відповідно до власного досвіду можу сказати, що тут неможливо намалювати портрет ідеального кандидата — кожен новий член нашої команди доповнює її, а не займає чиєсь місце.

— Протягом певного часу багато українців працюють із дому. Перейти на віддалену роботу їх змусила пандемія COVID‑19. Які основні плюси та мінуси віддаленої роботи саме для юридичної компанії?

— Віддалена робота допомогла адаптувати та прискорити процеси впровадження IT‑технологій у щоденний робочий процес, ми розширили та доповнили наш сайт, щоб він став ще зручнішим для колег і клієнтів. Можна сказати, що сайт став комунікаційною платформою. Якщо раніше це відкладалось у довгий ящик, то на момент початку пандемії це стало питанням номер один, кожен із нас був змушений терміново вжити заходів.

З мінусів: юристу майже нереально працювати дистанційно. Кожна деталь будь‑якого процесу потребує максимальної концентрації, присутності та безлічі «паперової» роботи, яку ніхто не скасовував. Та й будемо чесними: не кожен із нас дисциплінований настільки, щоб продовжувати працювати вдома на тому самому рівні, як на роботі. Хоча я не виключаю, що є ті, хто вдома працює ще продуктивніше.

— Які є рецепти підвищення ефективності роботи юристів?

— Насамперед це відвертість. Кожен співробітник не просто може, а повинен казати те, що думає саме він, висловлювати свою особисту позицію. Якщо промовчав про неправильне рішення — підвів компанію, а міг її врятувати. Ми — команда, тож кожна дія кожного зі співробітників у буквальному сенсі про це розповідає та надихає на роботу заради єдиної мети. Я знаю, це трохи казково звучить, але так воно і є. Я дуже пишаюся тим, що нам вдається кожного дня зберігати це єднання.

Також важливий зворотний зв’язок. Погодьтеся, що дуже важливо своєчасно чути або бачити так званий фідбек про свою роботу. Можливо, щось можна покращити, а може, настав саме час просто послухати, який ти молодець, та щиро усміхнутися від цього.

І звісно, life‑long learning. Абсолютна концепція сьогодення, і мені здається, що без цього нікуди. Ми навчаємось постійно з найкращими в найкращих, а іноді навіть одне в одного. Тренування та покращення рівня інтелекту ще ніхто не скасовував.

— Як ви в цілому оцінюєте кадрову ситуацію на юридичному ринку? Наскільки це складне завдання — знайти (та втримати) кваліфікованих спеціалістів?

— На мою думку, сьогодні це в цілому поширена проблема на кадровому ринку. Багато хто покидає країну, інші не можуть визначитися з професією, та ще є достатньо причин, чому важко знайти того самого або ту саму. Звісно, юридичний ринок не виняток і пошук фахівця займає доволі багато часу та налічує чимало співбесід. Але (велике «але») рано чи пізно ти знайдеш того самого юриста, який буде з тобою працювати у твоїй команді, розмовляти однією й тією самою мовою.

Я не можу сказати, що для нас є проблемою втримати кваліфікованих спеціалістів, — ні. Я відповім на цю частину запитання однією моєю улюбленою фразою з книги Патті Мак‑Корд «Найсильніші»: «Великі команди створюються без стимулів, процедур та соцпакетів. Вони збираються шляхом залучення талановитих дорослих людей, які бажають долати труднощі».

 

Бесіду вів Олександр БІЛЬДІН, «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Контроль артбуку

VOX POPULI

Паспортний контроль

Актуально

Правила конференції

Конкурсна місія

Selection mission

Галузі практики

Давня вина

Діловий етикет

Охоронна грамота

Попереджувальний сигнал

Дайджест

Приватні корективи

Держава та юристи

Командна першість

В інтересах дітей

Новини юридичних фірм

Asters оголосила про підвищення юристів до позиції радників

GOLAW запустила аналітичний ресурс «Судочинство в Україні»

Sayenko Kharenko стала партнером ЄБРР у підготовці звіту про реорганізацію бізнесу

Юристи Mamunya IP здобули остаточну перемогу для Synthon B.V. у Верховному Суді в тривалому патентному спорі

Baker McKenzie поглиблює співпрацю з КНУ імені Тараса Шевченка

Приватна практика

Ключовий підхід

Програми взаємодій

Тендерне забезпечення

Судова практика

Виконавче оскарження

Митна диспропорція

Судові рішення

Генеральний прокурор не є правонаступником КДКП

Щодо нюансів визначення юрисдикції спору, якщо частина позовних вимог заявлена як до фізичної особи, так і юридичної особи

Тема номера

Практична робота

Ознаки визнання

Механізм у нормі

Позиційні вимоги

Корпоративна надійність

Важелі мораторію

Інші новини

PRAVO.UA