Тендерне забезпечення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 5-6 (1258-1259) » Тендерне забезпечення

Тендерне забезпечення

Кримінальні провадження за наслідками проведення публічних закупівель — тренд сьогодення

«Фактично кожен другий тендер або договір про закупівлю стає предметом досудового розслідування» — Ян Войніканіс­Мирський, партнер ETERNA LAW, розповів про створення нової практики, яка перебуває на межі кримінального права та публічних закупівель
«Законність використання державних коштів на публічних закупівлях постійно перевіряється державними органами, зокрема в межах кримінальних проваджень», — констатує Ян ВОЙНІКАНІС-МИРСЬКИЙ

На початку січня цього року ETERNA LAW оголосила про розширення спектру послуг із відкриттям двох нових практик — кримінального права та публічних закупівель, які очолив новий партнер фірми Ян Войніканіс­-Мирський. В інтерв’ю «Юридичній практиці» пан Войніканіс­-Мирський прокоментував особливості кримінальних проваджень у сфері проведення публічних закупівель та оцінив перспективи розвитку практики.

— У чому ви вбачаєте основну синергію вашого приєднання до ETERNA LAW — як для фірми, так і для вас особисто?

Рішення про приєднання до ETERNA LAW було одним із найлегших у моїй практиці, оскільки, розглядаючи цю пропозицію, я в принципі не мав аргументів проти. Фірма — одна з найуспішніших на ринку, визнаний лідер у багатьох практиках, має налагоджену систему роботи та розвинену внутрішню інфраструктуру, і це дає мало не безмежні можливості. Тому я бачу великий потенціал для власного професійного розвитку, розвитку команди та практики. Водночас фірма відчувала потребу в появі практик кримінального права та публічних закупівель, а я маю значний досвід надання правової допомоги саме суб’єктам публічних закупівель і захисту їхніх прав та інтересів під час розслідування кримінальних проваджень, тому можна сказати, що ми з ETERNA LAW знайшли одне одного. Мій досвід — доволі унікальний для ринку саме з огляду на поєднання цих двох сфер, хоча запит на такі послуги досить високий. Саме тому я впевнений, що наша співпраця буде плідною та взаємовигідною і для нас із фірмою, і для клієнтів.

— Які фактори визначають попит на послуги в практиках вашої основної спеціалізації — публічних закупівлях та кримінально­правовому захисті?

— Що стосується практики публічних закупівель, то з моменту запровадження системи електронних закупівель Prozorro від кваліфікації юридичного консультанта учасника дуже часто, по суті, залежить перемога в тендері. Саме юрист повинен уміти прочитати умови тендера, підготувати тендерну пропозицію та за потреби згодом захистити право учасника на перемогу в Антимонопольному комітеті України (АМКУ). До речі, з квітня 2020 року в разі задоволення скарги АМКУ скаржнику повертається плата за подання скарги, яка, залежно від предмета оскарження, може сягати 170 000 грн за одну скаргу.

Законність використання державних коштів на публічних закупівлях постійно перевіряється державними органами, зокрема в межах кримінальних проваджень. Учасники публічних закупівель уже давно звикли до безперервних розслідувань стосовно проведення тендерів та виконання договорів про закупівлі. Предмет доказування в таких кримінальних провадження безпосередньо пов’язаний із закупівлею, що вимагає від адвоката глибокого розуміння порядку її проведення.

Отже, безпосередньо наявність експертних знань і досвіду, які перебувають у прямому причинно-­наслідковому зв’язку, з одного боку, з успіхом бізнесу у сфері публічних закупівель, а з іншого — з кваліфікованим захистом бізнесу від кримінального переслідування, і визначає попит на послуги в цих практиках.

— Наскільки часто «кримінальні» питання виникають у контексті публічних закупівель?

— Фактично кожен другий тендер або договір про закупівлю стає предметом досудового розслідування. Наявність відкритого кримінального провадження є підставою для виклику на допити посадових осіб замовників та учасників, проведення обшуків, вилучення документів, проведення судових експертиз.

На жаль, поширеною практикою є розслідування одних і тих самих фактів різними правоохоронними органами та реєстрації різних кримінальних проваджень за одним і тим самим фактом, що створює значний тиск на бізнес.

Водночас органи досудового розслідування не обмежуються дослідженням лише проведення тендера або виконання договору, а вдаються і до дослідження відносин переможця з контрагентами, сплати податків та митних платежів, походження та виробництва товарів і сировини та з’ясування інших суміжних питань.

По суті, основна ідея мого приєднання до ETERNA LAW — це спільне створення нової практики, яка перебуває на межі кримінального права та публічних закупівель, та надання клієнтам унікальної комплексної експертизи під час проведення публічних закупівель та захисту в межах кримінальних проваджень.

— На яких іще питаннях кримінально-­правового захисту ви фокусуватиметеся?

— Коло злочинів, що розслідуються в цій сфері, дуже широке, найчастіше це корупційні кримінальні правопорушення, злочини у сфері службової діяльності та економічні, але це далеко не вичерпний перелік. Віднедавна Служба безпеки України може розслідувати законність проведення тендера та виконання договору про закупівлю в межах окремих складів злочинів проти основ національної безпеки.

Професія адвоката та потреби клієнтів вимагають бути готовим захищати стосовно різних питань кримінально-­правового характеру. І наша команда здатна це забезпечити, оскільки брала участь у захисті клієнтів від обвинувачення також в інших категоріях злочинів, а саме — проти життя та здоров’я, проти власності, щодо незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, на транспорті тощо. До того ж у нас є позитивний досвід надання захисту під час проведення екстрадиційних перевірок та зняття осіб із міжнародного розшуку через Комісію з контролю файлів Інтерполу.

— Який WCC-­адвокат зараз потрібен бізнесу? Що ви можете віднести до своїх конкурентних переваг?

— На сьогодні для WCC­адвоката разом із експертними знаннями в кримінальному праві та процесі надважливим є володіння знаннями в суміжних галузях права та чітке розуміння бізнес­процесів. Досить часто під час захисту бізнесу доводиться використовувати механізми звернення до суду в межах господарського або адміністративного провадження, тобто застосовувати комбіновані способи захисту.

Бізнес завжди вимагає передбачуваності в питаннях його захисту та можливості обирати варіанти своєї поведінки залежно від можливих ризиків. Клієнту надважливо розуміти стратегію його захисту та постійно тримати руку на пульсі.

Глибокий аналіз правової ситуації клієнта, чіткий розрахунок можливих ризиків та підготовка стратегій захисту, що повинні мінімізувати втрати бізнесу, є тим, що точно цінують клієнти. Водночас доволі часто результат досягається саме завдяки нестандартним рішенням. Мені здається, що поєднання наявного досвіду та спроможності знайти нешаблонні рішення є тією перевагою, що здатна забезпечити результат у критичних ситуаціях.

До того ж я вважаю, що завжди можливо досягти необхідного результату, треба лише чітко сформулювати покроковий план дій та надалі його реалізувати.

Як ви оцінюєте рівень конкуренції в практиках вашої основної спеціалізації та на юрринку в цілому? Чи варто очікувати змін у 2022 році?

— На юридичному ринку України рівень конкуренції зростає з року в рік. Вважаю, що це в цілому позитивне явище, яке спонукає постійно підвищувати якість надання правової допомоги та власну кваліфікацію, а також пропонувати клієнтам нові нестандартні рішення.

Практика кримінального права, здається, має найбільшу конкуренцію на ринку. Практика публічних закупівель є менш популярною та більш специфічною, але водночас наповнена різними пропозиціями юридичних фірм. Проте наша конкурентна перевага — це саме поєднання досвіду у двох цих галузях.

Думаю, в 2022 році попит на послуги «кримінальників» у сфері публічних закупівель зростатиме, адже й тиск на бізнес, здається, буде лише посилюватися.

— Які ваші першочергові плани в контексті стратегічного розвитку практик в ETERNA LAW?

— Як я вже зазначав, основна ідея приєднання — це, по суті, нова пропозиція на ринку юридичних послуг клієнтам — комплексний підхід до забезпечення кваліфікованої участі суб’єктів публічних закупівель у тендерах та їх захист під час проведення досудового розслідування кримінальних проваджень. І тут найкраща стратегія для бізнесу — діяти на випередження й заздалегідь мінімізувати ризики.

Вважаю, насамперед необхідно донести до клієнтів ефективність і результативність такого підходу та надалі підтверджувати це в конкретних кейсах.

 

Бесіду вів Олексій НАСАДЮК, «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Контроль артбуку

VOX POPULI

Паспортний контроль

Актуально

Правила конференції

Конкурсна місія

Selection mission

Галузі практики

Давня вина

Діловий етикет

Охоронна грамота

Попереджувальний сигнал

Дайджест

Приватні корективи

Держава та юристи

Командна першість

В інтересах дітей

Новини юридичних фірм

Asters оголосила про підвищення юристів до позиції радників

GOLAW запустила аналітичний ресурс «Судочинство в Україні»

Sayenko Kharenko стала партнером ЄБРР у підготовці звіту про реорганізацію бізнесу

Юристи Mamunya IP здобули остаточну перемогу для Synthon B.V. у Верховному Суді в тривалому патентному спорі

Baker McKenzie поглиблює співпрацю з КНУ імені Тараса Шевченка

Приватна практика

Ключовий підхід

Програми взаємодій

Тендерне забезпечення

Судова практика

Виконавче оскарження

Митна диспропорція

Судові рішення

Генеральний прокурор не є правонаступником КДКП

Щодо нюансів визначення юрисдикції спору, якщо частина позовних вимог заявлена як до фізичної особи, так і юридичної особи

Тема номера

Практична робота

Ознаки визнання

Механізм у нормі

Позиційні вимоги

Корпоративна надійність

Важелі мораторію

Інші новини

PRAVO.UA