Програми взаємодій — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 5-6 (1258-1259) » Програми взаємодій

Програми взаємодій

Обрання голови Ради адвокатів Київської області може розділити адвокатуру регіону так і згуртувати навколо нового лідера

Федір Клапчук та Віталій Наум розповіли про основні свої цілі — адвокати Київщини можуть порівняти програми кандидатів на посаду голови Ради адвокатів Київської області
Федір Клапчук (ліворуч) та Віталій Наум (праворуч)

19 лютого 2022 року адвокатська спільнота Київської області повинна буде обрати нового очільника. Загалом усі органи самоврядування адвокатів регіону будуть переобиратися ледь не повністю, та питання обрання голови Ради адвокатів Київської області (Рада) стоїть центральним на порядку денному. На посаду, яку протягом двох каденцій від моменту створення у 2012 році обіймав беззаперечний лідер адвокатів Київщини Петро Бойко, претендують два адвокати — члени нинішнього складу Ради адвокатів Київської області: Федір Клапчук та Віталій Наум, а в адвокатських колах уже триває дискусія щодо кандидатів.

Ми запросили претендентів відповісти на однакові запитання, щоб адвокати Київської області мали змогу порівняти їхні програми та визначитися з фаворитом передвиборчої кампанії.

— Які ви маєте цілі, претендуючи на посаду голови Ради адвокатів Київської області?

Федір Клапчук: Ухвалюючи рішення балотуватися на посаду голови Ради адвокатів Київської області, я думав про те, що мені дуже хотілось би зберегти ту єдність нашої адвокатської спільноти Київщини та той комфорт для кожного адвоката, які в нас є зараз. Коли і від своїх адвокатів, і від колег з інших регіонів України ти чуєш «Як у вас усе добре в Київській області», коли колеги переходять до нас в область, щоб відчути захищеність і комфорт, які в нас є, розумієш, що протягом майже десяти років ми разом робили все правильно. Тому головна мета, яку я визначив і у своїй програмі як кандидат, — це збереження єдності, комфорту для адвокатів та зразковості для інших регіонів, стандартів і традицій, започаткованих у нашій адвокатурі Київщини.

Віталій Наум: Адвокати спільноти Комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності Київської області (Комітет) висловили мені довіру, надали честь бути кандидатом на посаду голови Ради. Це відповідальність. Відповідальність перед колегами, які проголосували та проголосують за мене. Дуже важливо пройти цей шлях і виправдати довіру.

Роботу Ради я знаю зсередини, оскільки є її членом п’ять років. Це моя перша каденція. Моїм напрямом була робота в Комітеті, оскільки я прийшов у Раду з Комітету.

Головна моя мета — це забезпечити всі напрями роботи адвокатів. Вони мають почуватись захищеними, кожен повинен знати, що його захистить Рада, що колеги завжди прийдуть на допомогу. Голова Ради не може ділити адвокатів на тих, кого підтримує та кого ні, не може бути своїх і чужих, це всі адвокати Київської області.

Друге — це підвищення кваліфікації. У нас і тепер одні з найкращих заходів із підвищення кваліфікації, але й ми маємо рухатись уперед і робити все ще краще. Існують також інші Комітети, в яких адвокати мають змогу працювати за своєю спеціалізацією, — це Комітет із захисту бізнесу у сфері податкової та економічної безпеки, цивільного права та процесу, інтелектуальної власності. Планується розширювати професійні платформи для адвокатів та їх розвитку.

Зараз в адвокатурі Київської області склалася ситуація, коли колеги, які працювали у органах адвокатського самоуправління два строки підряд, не можуть уже обиратись. Було виконано великий обсяг роботи. Рада адвокатів Київської області створила високі стандарти для успішного провадження адвокатської діяльності: це і захист прав адвокатів, і заходи з підвищення кваліфікації, і діяльність Комітетів Ради, і проведення дозвілля для адвокатів та їхніх сімей. Саме тому багато адвокатів обирають нашу Раду: одні складають іспити, інші переходять з інших рад адвокатів, щоб долучитися до нашої великої дружної родини.

Новому складу органів адвокатського самоуправління регіону потрібно буде вдосконалювати та покращувати досягнення попередньої команди. У мене достатньо сил та бажання пройти цей шлях і зберегти всі напрацювання.

— Які ваші досвід, компетенцію чи здібності ви вважаєте свої перевагами?

Віталій Наум: До Ради я був обраний у 2017 році, обрали мене майже всі делегати, які були присутні на конференції.

Три роки тому мене було обрано головою Комітету. Колектив Комітету складається із 70 осіб. Ми маємо регіональні осередки, з якими налагоджено комунікацію та взаємодію. Ми здійснюємо цілодобове чергування. Діє цілодобовий телефон гарячої лінії Комітету, на всі дзвінки відповідаю я особисто та приймаю рішення, як реагувати. Роботу Комітету вдалося побудувати таким чином, що ми готові прибути на виклик протягом 15–20 хвилин у будь‑яку точку Києва. Колеги по Комітету знають, що, коли вони вирушають на виїзд, я завжди залишаюсь на зв’язку. За минулий 2021 рік команда Комітету виїхала 153 рази на обшуки до колег.

Адвокати вже звикли, що за телефоном гарячої лінії Комітету завжди можна отримати відповідь не лише щодо питань захисту. Нам телефонують також з інших регіонів України.

Багато нововведень у Комітеті було запропоновано мною: ми здійснюємо виїзди на недопуски адвокатів до клієнтів, беремо участь у справах щодо злочинів проти адвокатів. Ми супроводжуємо кожну справу — створюється робоча група, до її складу також входжу я. У двох резонансних справах уже є вироки: щодо вбивства у 2015 році бориспільського адвоката Юрія Ігнатенка та жорстокого побиття білоцерківського адвоката Олексія Несвітайла. Ці жорстокі злочини вчинено відносно адвокатів через їх професійну діяльність. Такі справи для нас є надзвичайно принциповими та мають найвищий пріоритет. Наразі є декілька справ у судах і на етапі досудового розслідування.

З метою підвищення кваліфікації колег я регулярно проводжу семінари для адвокатів із питань захисту прав адвокатів. Неодноразово голова Ради Петро Бойко доручав мені поділитися досвідом із представниками інших рад адвокатів щодо роботи Комітету з метою створення подібних Комітетів у них, і я щиро ділився досвідом.

Від Ради адвокатів Київської області восени 2018 року я був доповідачем на слуханнях у ПАРЄ (Парламентська асамблея Ради Європи, м. Страсбург) із питань порушення прав адвокатів в Україні, розповідав про відповідну практику Комітету.

Федір Клапчук: Я присвятив адвокатській справі та адвокатурі понад третину свого життя. Адвокатурі я відданий практично все своє професійне життя. Як то кажуть, увесь час працював у полі, а точніше — адвокатському полі. Є членом єдиної команди органів адвокатського самоврядування Київської області з моменту їх створення в 2012 році.

Адвокатська діяльність і робота серед колег дає розуміння проблем, складностей та потреб кожного адвоката, особливо адвокатів районів Київської області, один із яких я представляю. Діяльність в органах адвокатського самоврядування та єдиній команді дала безцінний досвід та розуміння роботи таких органів, принципів і стандартів, за якими вони повинні працювати. Тому цей досвід однозначно є перевагою для кандидата на посаду голови Ради.

За час своєї каденції в органах адвокатського самоврядування мені вдалося проявити свої організаторські та управлінські здібності у створенні адвокатського футбольного руху Київщини, проведенні масових заходів, турнірів, фестивалю «Золотий карась адвокатури Київської області». Такі здібності є перевагою для будь‑якого керівника, а особливо на посаді голови Ради.

Але будь‑який кандидат на керівну посаду, лідер 10‑тисячної спільноти професійних адвокатів повинен не тільки мати досвід, компетенцію і здібності, а ще й володіти важливими людськими якостями. Бути виваженим, демократичним та дипломатичним. Ці якості також є моїми перевагами як кандидата. Колеги кажуть, що серед моїх переваг — уміння слухати і чути, терпіння довести справу до кінця, брати відповідальність не лише за себе, а і за всю свою команду.

— Які головні завдання стоять перед лідером?

Федір Клапчук: Моїм головним завданням як лідера та кандидата на посаду голови Ради є об’єднання навколо себе однодумців, колег, яким не байдужа доля адвокатури Київщини та адвокатури загалом. Не менш важливим моїм завданням як лідера буде забезпечення якнайкращої роботи всіх органів адвокатського самоврядування та організація більш тісного зв’язку органів адвокатського самоврядування Київської області та адвокатів Київщини.

Дуже важливим завданням, яке я ставлю перед собою як лідер, є збереження таких умов для адвокатів, у яких вони будуть почуватися захищеними. Умов, у яких кожен адвокат буде вважати себе частиною команди, в яких кожен зможе зробити свій внесок у розвиток адвокатури Київщини.

Переконаний, що виконання цих завдань зробить адвокатуру Київщини ще більш сильною та розвинутою адвокатською спільнотою в Україні.

Віталій Наум: У моєму розумінні лідер — це той, хто першим приймає удар, першим береться за найважчу роботу, щоб своїм прикладом показати команді, що ми разом це зробимо. Я починав свій шлях членом Комітету та й після обрання його головою чергую разом із колегами.

Саме власним прикладом ставлення до роботи лідер має об’єднувати навколо себе однодумців. Лідер має так побудувати роботу, щоб у процесі можна було сформувати нових лідерів, розкрити їхні сильні сторони, дати можливість приймати самостійно рішення, нести за них відповідальність. Що більше в команді лідерів, то сильніша команда, то більше стимулу вдосконалюватися.

— Ви — командний гравець? Хто ваша команда? На кого розраховуєте на виборах і потім?

Віталій Наум: У команді я розраховую на колег, які також є членами Ради, Кваліфікаційно‑дисциплінарної комісії адвокатури (КДКА), членами Комітету та на адвокатів Київської області, які долучаються постійно до нашої команди. Спільнота Комітету висунула як кандидата на посаду голови КДКА Київської області Олега Бучинського. Він є членом КДКА регіону, членом Комітету, адвокатом‑практиком, має науковий ступінь, а також має повагу та авторитет у колег.

Вимоги до кандидатів, які бажають долучитися до нас, я виклав у себе на сторінці. Кожен має шанс долучитись, якщо його підтримають колеги на зборах та конференції. Усе чесно — ми обираємо найкращих.

Основна мета відбору до команди — ми не беремо участі в кулуарних домовленостях, усе мають вирішити колеги на конференції. У Комітеті представлено всі осередки Київської області (Бровари, Бориспіль, Березань, Білу Церкву, Ірпінь, Бучу). Саме за таким принципом має бути побудовано нову Раду.

Історію про те, що я все поламаю, що було побудовано за попередні роки, стосовно мене розганяли, ще коли обирали головою Комітету, колеги пам’ятають про неї. Проте результати моєї роботи може побачити кожен.

Ми не закликаємо голосувати проти когось, а висловлюємо свою позицію. Колег, які підтримують мене, нині переслідують, їм погрожують, декого навіть позбавили свідоцтва. Ми налаштовані на конструктивну роботу з адвокатською спільнотою, де кожен має право висловити свою думку, за яку не зазнає образ та переслідувань. Про всі обставини, чому змінилося ставлення до мене після засідання 13 січня 2022 року, ми також повідомимо колег. Саме тому зараз навколо мене так багато бруду — щоби приховати головне. Для всього свій час. Я не зрадив колег, і цього від мене ніколи не буде. Жодні посади для мене не будуть важливішими за повагу колег та людей.

П’ять років я також працював у складі Ради, організовував заходи із захисту прав адвокатів: великий виїзд у Житомир на захист колеги, тоді поїхало понад 100 адвокатів, пікет біля Управління патрульної служби м. Києва, коли побили адвоката, вихід до Верховної Ради України щодо закону про адвокатуру, захист колеги у протистоянні з перевізниками, реакція на побиття адвоката в Білій Церкві. Таких прикладів можна наводити дуже багато.

Увесь свій шлях адвоката починаючи з 2002 року я пройшов у команді. Спочатку ми створили об’єднання, працювали над його розвитком та розширенням. Згодом я став головою об’єднання, в якому працюють понад 10 адвокатів, а також помічники адвокатів та допоміжний персонал. Робота в Комітеті — це також робота в команді. Нас називають найкращим Комітетом захисту прав адвокатів в України.

За 20 років своєї адвокатської практики я пройшов шлях від молодого адвоката до керівника об’єднання, голови Комітету та кандидата на посаду голови Ради.

Тому я, безумовно, командний гравець.

Федір Клапчук: Однозначно погоджуюсь із твердженням «Головне в будь‑якій справі — команда». І я, беззаперечно, командний гравець! Завжди працюю в команді, тому що вважаю, що один у полі не воїн. Самому, без підтримки однодумців, ні досягти поставлених цілей, ні виконати визначених завдань. Це дуже чітко розумієш, коли працюєш у команді, що є в органах адвокатського самоврядування нинішньої каденції. Коли кожен готовий прийти на допомогу, підтримати, підказати — це безцінне. Тому команда — то запорука успіху в будь‑якій справі. У цьому переконуєшся на прикладі футбольної команди Ради адвокатів Київської області. Вона неодноразово доводила це як на футбольному полі, так і в житті нашої адвокатської спільноти. І підтвердженням цього є кількість переможних кубків, які стоять у приміщенні нашої Ради.

Я впевнений, що так само, як наш голова Ради Петро Бойко, зумію адвокатів, яким конференція адвокатів Київської області довірить представляти їхні інтереси в органах самоврядування протягом наступних п’яти років, об’єднати в команду, що зробить усе для комфорту адвокатів Київщини.

Я сподіваюсь і розраховую на усвідомлений вибір кожного адвоката‑делегата, який прийде на конференцію адвокатів Київської області. Безумовно, є ті, на кого я можу покластись та розраховувати на їх підтримку після виборів. Це і члени команди, які зараз дбають про адвокатуру Київщини, і молоді колеги, що додадуть нових сил та ідей для розвитку органів адвокатського самоврядування. Упевнений: з командою, якій довірятимуть адвокати регіону, ми подолаємо всі виклики та складнощі, що можуть у нас
виникати.

— Яка ваша програма на п’ять років та перші кілька кроків на посаді?

Федір Клапчук: Свою програму я оприлюднив на своїй сторінці «Федір Клапчук» у соціальній мережі Facebook. Вона складається з дванадцяти розділів, у яких викладено моє бачення та ідеї, що будуть впроваджуватись протягом п’ятирічної каденції на посаді голови Ради. Серед програмних завдань є пропозиції щодо вдосконалення взаємодії адвокатів Київської області з Радою, розвитку Комітетів Ради, залучення молодих адвокатів до діяльності Ради, моніторингу та забезпечення соціального захисту адвокатів, розвитку Школи молодого адвоката (адвоката‑початківця), Науково‑консультативної ради, розширення співпраці Ради з адвокатськими та іншими організаціями у сфері юриспруденції.

Першими моїми кроками на посаді голови Ради будуть такі:

  • — створення та запуск роботи благодійного фонду Ради для виконання його функцій;
  • — створення нових, реорганізація та розвиток наявних Комітетів Ради;
  • — створення молодіжної організації Ради;
  • — запуск при Раді курсів із підготовки до складання кваліфікаційного іспиту.

Це ідеї, реалізація яких, на мою думку, дасть змогу зміцнити адвокатську спільноту та підтримувати якість роботи адвокатів регіону. Однак я відкритий до пропозицій від колег. Я готовий підтримати будь‑які ідеї, що принесуть адвокатурі Київщини щось хороше та об’єднають адвокатів навколо спільної справи.

Віталій Наум: Я розмістив програму, в якій було викладено власне бачення розвитку адвокатури Київської області на наступні роки. Зрозуміло, що рішення про пріоритетні напрями мають прийматись на конференції адвокатів.

На мою думку, нам нині слід звернути увагу на такі напрями:

  • — питання захисту адвокатів;
  • — роботу з ветеранами та особами з інвалідністю;
  • — роботу з молодими адвокатами;
  • — новий підхід до підвищення кваліфікації;
  • — роботу секретаріату і спрощення доступу для колегам, враховуючи сучасні технології;
  • — прийом у голови Ради та спілкування з використанням сучасних технологій.

Світ рухається в бік більш широкого використання цифрових технологій, адвокати поступово починають брати участь у судових засіданнях, не виходячи з офісів, тож і органи адвокатського самоврядування повинні бути в тренді.

— Які виклики, що сьогодні стоять перед адвокатурою, потребують першочергової уваги?

Віталій Наум: Пріоритети можна розставляти по‑різному, і, напевно, тут потрібно брати до уваги запити, які виникають у колег. На мій погляд, це, звісно, захист прав адвокатів, але навіть у питаннях захисту є багато векторів: обшуки адвокатів, ненадання відповідей на адвокатські запити, інші порушення, злочини, вчинені проти адвокатів.

Що стосується злочинів проти адвокатів, то згідно зі статистикою по Україні протягом 2013—2021 років учинено понад 2 000 злочинів. Вироками завершились, якщо не помиляюся, лише три справи. Дві з них — це робота Комітету.

Федір Клапчук: Головний виклик залишається незмінним упродовж останніх років — це забезпечення незалежності адвокатури, захист від посягань на права та гарантії всіх адвокатів. Переконаний у тому, що адвокатура повинна залишатися незалежною.

Тривалий час адвокати боролися за таку незалежність, і після ухвалення у 2012 році Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ми всі відчули її. Саме створення органів адвокатського самоврядування дало нам можливість відчути свободу та автономність у функціонуванні адвокатури всіх регіонів України. Саме це дає змогу спокійно дивитися в майбутнє кожному адвокату. Впевнений, що ми всі маємо докласти максимум зусиль для збереження нашої незалежності.

Дуже великої уваги заслуговує і захист адвокатів, їхніх прав і гарантій. За останні роки ми, на жаль, бачили і вбивства адвокатів за їх професійну діяльність, і побиття, і знищення майна. Звичним явищем уже стали погрози адвокатам. Так не повинно бути! Адвокат не має страждати від того, що він робить свою роботу.

Тому важливо домогтися винесення реальних вироків для порушників та невідворотності покарання за посягання на життя, здоров’я, майно адвоката і його близьких через його професійну діяльність.

Негативною є тенденція збільшення кількості порушень прав та гарантій адвокатів під час проведення обшуків їх житла чи робочого місця, затримання адвокатів, недопуску їх до виконання своїх повноважень. Щороку, на жаль, таких випадків стає дедалі більше.

— Що для вас зміниться, якщо ви не очолите Раду адвокатів Київської області?

Федір Клапчук: Для мене будь‑які посади ніколи не мали якогось визначального значення. І моя активна діяльність не залежить від посади голови чи члена Ради. За законом я не можу більше бути у складі Ради, але є й інші способи проявити себе та роботи добру спільну справу для 10 тисяч адвокатів Київської області.

Звісно, я сподіваюся, що колеги висловлять мені довіру та оберуть головою Ради. Зі свого боку я буду робити все, щоб виправдати їх очікування. Усіх, хто проголосує за і хто — проти.

Однак, якщо мої колеги — адвокати не підтримають мене, кардинальних змін у моєму житті, як в особистому, так і в професійному, не відбудеться.

Я продовжу займатися своєю улюбленою адвокатською справою, буду й надалі брати активну участь у діяльності органів адвокатського самоврядування. Тому що мені не байдужа доля адвокатури моєї рідної Київщини.

Віталій Наум: Я поки що не розмірковував над цим питанням. Ми налаштовані на чесну боротьбу, ми зробили багато роботи та пройшли великий шлях. Зрозуміло, що оцінювати все будуть наші колеги на конференції.

Я адвокат‑практик, керівник об’єднання, в якому працюють два десятки людей, чинний член Комітету. Роботи в Комітету вистачить ще не на одну каденцію: багато справ щодо злочинів проти адвокатів у судах та на етапі досудового розслідування, за якими треба буде працювати й надалі після виборів. Ми почали цю роботу не заради виборів, ми показали шлях змін і що саме ми хочемо змінити. Чи треба такі зміни колегам, чи влаштовують їх ті речі, які відбуваються зараз, — відповідь дадуть самі колеги. У будь‑якому разі я буду працювати й надалі на користь громади.

 

Бесіду вела Ірина ГОНЧАР, «Юридична практика»

 

Також читайте інтерв’ю Петра Бойка щодо майбутньої конференції адвокатів Київської області.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Контроль артбуку

VOX POPULI

Паспортний контроль

Актуально

Правила конференції

Конкурсна місія

Selection mission

Галузі практики

Давня вина

Діловий етикет

Охоронна грамота

Попереджувальний сигнал

Дайджест

Приватні корективи

Держава та юристи

Командна першість

В інтересах дітей

Новини юридичних фірм

Asters оголосила про підвищення юристів до позиції радників

GOLAW запустила аналітичний ресурс «Судочинство в Україні»

Sayenko Kharenko стала партнером ЄБРР у підготовці звіту про реорганізацію бізнесу

Юристи Mamunya IP здобули остаточну перемогу для Synthon B.V. у Верховному Суді в тривалому патентному спорі

Baker McKenzie поглиблює співпрацю з КНУ імені Тараса Шевченка

Приватна практика

Ключовий підхід

Програми взаємодій

Тендерне забезпечення

Судова практика

Виконавче оскарження

Митна диспропорція

Судові рішення

Генеральний прокурор не є правонаступником КДКП

Щодо нюансів визначення юрисдикції спору, якщо частина позовних вимог заявлена як до фізичної особи, так і юридичної особи

Тема номера

Практична робота

Ознаки визнання

Механізм у нормі

Позиційні вимоги

Корпоративна надійність

Важелі мораторію

Інші новини

PRAVO.UA