Нерегульований перехід — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 11-12 (1210-1211) » Нерегульований перехід

Нерегульований перехід

Недостатнє законодавче врегулювання окремих аспектів такої форми переходу права вимоги в зобов’язаннях, як суброгація, призводить до юридичної невизначеності та порушень прав людини
Загальні вимоги до заміни кредитора в зобов’язанні мають застосовуватися до випадків суброгації, але можуть виникати певні практичні питання

Чинним законодавством (Цивільним кодексом (ЦК) України, Законом України «Про заставу» (Закон № 2654­ХІІ ), Законом України «Про іпотеку» (Закон № 898­ІV), Законом України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» (Закон № 1255­ІV) визначено два наслідки виконання зобов’язання боржника (задоволення вимог кредитора) особою, відмінною від боржника: перехід прав кредитора до такої особи (заміна кредитора) у відповідному зобов’язанні в порядку суброгації та виникнення в цієї особи права регресної вимоги до боржника.

Кожен із зазначених наслідків має різний вплив на обсяг прав та обов’язків сторін, вирішальним моментом для визначення якого є статус основного зобов’язання. Так, під час суброгації зобов’язання як правовідношення не припиняється, а лише відбувається заміна особи кредитора. Водночас регрес припиняє виконане зобов’язання (його частину) і призводить до виникнення нового зобов’язання.

Вказані трансформації статусу основного зобов’язання впливають, зокрема, на рівень забезпеченості вимог нового кредитора, адже якщо наслідком є регрес, то акцесорні зобов’язання припиняються в зв’язку із припиненням основного зобов’язання і вимоги кредитора залишаються незабезпеченими, а в разі переходу прав кредитора в порядку суброгації разом із переходом прав кредитора за основним зобов’язанням передбачається перехід прав на акцесорні зобов’язання. Окрім цього, припинення обтяження (під час регресу) або зміна обтяжувача (під час заміни кредитора) є підставою для виникнення додаткових прав та обов’язків сторін, адже в обох цих випадках виникає необхідність внести записи до державних реєстрів (статті 17, 24 Закону № 898­ІV, стаття 13 Закону № 1255­ІV тощо), що, наприклад, у разі припинення обтяження (зміни обтяжувача) рухомого майна є обов’язком заставодержателя, на виконання якого надано п’ять днів, а в разі його невиконання передбачено відповідальність заставодержателя за відшкодування завданих збитків (статті 13, 44 Закону № 1255­ІV).

Обидва зазначені наслідки мають свої особливості регулювання, на які потрібно звертати увагу під час їх реалізації, проте, зважаючи на те що перехід прав кредитора в порядку суброгації є більш застосовуваний, доцільно детальніше розглянути саме його тонкощі.

Відмінності суброгації для поручителів

Суброгація є одним із способів переходу прав кредитора в порядку сингулярного правонаступництва і, на жаль, визначення терміна «суброгація» для цілей застосування його у зобов’язальному праві в ЦК України не наведено. Проте серед випадків переходу прав кредитора в порядку суброгації цікаві ті, що передбачають виконання зобов’язань боржника (задоволення вимог кредитора) особою, яка є стороною забезпечувальних правовідносин: виконання зобов’язання боржника заставодавцем (стаття 28 Закону № 1255­ІV, частина 1 статті 512 ЦК України); виконання зобов’язання боржника поручителем (частина 2 статті 556 ЦК України); задоволення вимог кредитора за рахунок предмета іпотеки (стаття 11 Закону № 898­ІV).

Особливістю вказаних випадків є в певному сенсі подвійний правовий статус осіб­боржників під час виконання зобов’язання (задоволення вимог кредитора). В одному випадку у звʼязку з укладеними вказаними особами договорами забезпечення виконання зобов’язання (договорів поруки, застави, іпотечного договору) за кожним із них виникає окреме зобов’язання перед кредитором боржника, і на виконання умов вказаних договорів забезпечення поручителем, заставодавцем та іпотекодавцем здійснюється невиконання зобов’язання боржника, а виконання власного зобов’язання вказаних осіб за договорами забезпечення — задоволення вимог кредитора. В іншому випадку кожна з цих осіб, керуючись власними інтересами, може здійснити саме виконання зобов’язання боржника, діючи поза межами договорів забезпечення (стаття 28 Закону № 1255­ІV, стаття 11 Закону № 898­ІV).

Розмежування цих двох статусів для майнових поручителів здійснено досить чітко, і це зумовлено, зокрема, тим, що для задоволення вимог кредитора зобов’язання майнових поручителів, як боржників у забезпечувальному зобов’язанні, обмежено вартістю предмета забезпечення, а зобов’язання боржника передбачає виконання в повному обсязі.

Водночас відмежування умовно позазабезпечувального статусу для поручителя — питання дискусійне. Це пояснюється тим, що на відміну від майнових поручителів, які несуть субсидіарну відповідальність, поручителі є солідарними боржниками. Існує думка, що поручитель також може набути так званого позазабезпечувального статусу, якщо виконає зобов’язання боржника, не чекаючи вимоги кредитора. У такому разі власний інтерес поручителя полягатиме у зменшенні суми відсотків і штрафних санкцій, які підлягатимуть сплаті, якщо виконання зобов’язання боржника буде здійснено пізніше. Проте, як зазначено вище, це питання дискусійне і не має такого практичного значення, як для майнових поручителів, адже незалежно від того, в якому статусі буде поручитель, наслідки виконання ним зобов’язання визначатимуться однаково.

Більш цікавим є дослідження питання порядку реалізації наслідків виконання поручителем зобов’язання, забезпеченого порукою. Правовий аналіз частини 2 статті 556 ЦК України та судової практики її застосування, зокрема постанови Верховного Суду України від 23 вересня 2015 року у справі № 6­466цс15, постанови Верховного Суду від 23 вересня 2020 року у справі № 759/17152/16­ц та багатьох інших, може дати підстави для висновку про те, що наслідки, передбачені в цій нормі, настають лише в разі повного виконання поручителем забезпеченого порукою зобов’язання. Водночас змістове навантаження словосполучення «повне виконання» є також неоднозначним, адже воно використовується і в значенні повного погашення всієї суми заборгованості (кредиту), тобто за часткового виконання обов’язку боржника права кредитора до поручителя не переходять, і в значенні визначення моменту, з якого права кредитора перейдуть до поручителя в розмірі виконаної ним частки обов’язку боржника (з моменту повного виконання обов’язку боржника перед кредитором).

Зазначений підхід також має значення з урахуванням вимог частини 1 статті 556 ЦК України, відповідно до якої після виконання поручителем зобов’язання, забезпеченого порукою, кредитор повинен вручити йому документи, які підтверджують цей обов’язок боржника. Це правило також визначено в частині 1 статті 517 ЦК України і є однією із загальних вимог, передбачених для заміни кредитора у зобов’язанні.

Окремі загальні аспекти суброгації в забезпечувальних правовідносинах

Незайвим також буде розглянути й питання застосування до випадків переходу прав кредитора в порядку суброгації загальних вимог до заміни кредитора в зобов’язанні, визначених статтями 513–519 ЦК України. Існує думка, що заміна кредитора внаслідок суброгації не потребує дотримання будь­яких формальностей. Проте, аналізуючи вказані норми, можна дійти протилежного висновку, адже жодна з цих загальних норм не містить винятків щодо їх застосування, як і нема спеціальних норм, які б встановлювали такі обмеження застосування загальних норм. Крім того, однією зі спеціальних норм, а саме частиною 3 статті 528 ЦК України, прямо передбачено необхідність застосування статей 512–519 ЦК України.

Тобто загальні вимоги до заміни кредитора у зобов’язанні мають застосовуватись до випадків суброгації, але щодо порядку їх застосування питання починаються з першої ж вимоги, а саме статті 513 ЦК України. Вказана стаття передбачає, що правочин щодо заміни кредитора в зобов’язанні вчиняється у тій самій формі з урахуванням вимог щодо його реєстрації, що і правочин, на підставі якого виникло зобов’язання. З огляду на це виникає питання, що саме — правочин чи юридичний факт — з урахуванням вимог статті 11 ЦК України має визначатись як підстава виникнення цивільних прав та обов’язків, зокрема в нового кредитора. І це питання є важливим не тільки з огляду на необхідність дотримання вимог статті 513, а і для цілей визначення моменту переходу прав кредитора, в т.ч. за забезпечувальними зобов’язаннями, особливо тими, які виникли на підставі нотаріально посвідченого договору або передбачають внесення інформації щодо заміни обтяжувача до відповідних реєстрів.

Додає складнощів у реалізації наслідків суброгації в кредитних та забезпечувальних правовідносинах також недостатнє врегулювання питання виконання первісним кредитором зобов’язання, визначеного частиною 1 статті 517 ЦК України, щодо передання новому кредитору документів, які засвідчують права, що передаються, та інформації, яка є важливою для їх здійснення у випадках, якщо таких кредиторів буде кілька, зокрема у випадку задоволення вимог кредитора за рахунок предмета іпотеки та погашення решти заборгованості іншою особою (поручителем). І це питання є важливим для всіх сторін зобов’язання, адже боржнику потрібно розуміти, хто є належним кредитором, для виконання на його користь свого зобов’язання; для кожного нового кредитора це важливо з огляду на необхідність доведення своїх вимог; для первісного кредитора це важливо, зокрема, з огляду на вимоги статті 519 ЦК України.

Більш глибокий аналіз питань, пов’язаних із суброгацією в кредитних правовідносинах, виявить ще низку невизначених питань, зокрема щодо процесуального правонаступництва, заміни особи обтяжувача тощо, які також не мають залишитися поза увагою. Звісно, можна вирішувати ці питання індивідуально в кожному випадку, наприклад, формувати суб’єктний склад забезпечувальних правовідносин з урахуванням зазначеної актуальної практики або визначати умовами договорів забезпечення обсяг прав, що переходитимуть у випадку суброгації, проте такий шлях не гарантує захисту інтересів осіб, які вже є зобов’язаною стороною в забезпечувальних зобов’язаннях, адже більшість із них не відповідають зазначеним вимогам. З огляду на це найкращим виходом є все ж таки вирішення цих питань на законодавчому рівні. Таким рішенням може бути визначення наслідком виконання зобов’язання боржника іншою особою виключно виникнення регресної вимоги до боржника.

СЕРГЕЄВА Оксана — правознавець банківської та суміжних галузей права, м. Київ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Руйнуючи стереотипи

Актуально

Правила пріоритету

Палатні перестановки

Акцент

Арбітражне спостереження

Галузі практики

Доля нерезидента

Транспортна кампанія

Об`єктивна сторона

Знати санкції

Порядок відступу

Статусний фон

Дайджест

(Не)дійсність поруки

Держава та юристи

Цифрові досліди

Документи та аналітика

Нерегульований перехід

Новини

Карта подій

IP REPORTER

Новини юридичних фірм

Новини Євросуду

Пандемія COVID­19 не може бути виправданням порушення базових прав людини

Приватна практика

Модельний лад

Позиційна перевага

Репортаж

Ешелон успіху

Посильна праця

Судова практика

Верховний Суд визначив, за яких умов фізична особа може викупити кредитні зобов’язання перед банком

Суди скасовують вимоги податківців до самозайнятих осіб сплатити ЄСВ двічі

Тема номера

Не по правочину

Час відновленню

Піти на принцип

Взятись за правило

Бути в нормі

Інші новини

PRAVO.UA