Позиційна перевага — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Позиційна перевага

Юрій Терентьєв та Cергій Ігнатовський, нові партнери Redcliffe Partners: «Багаторічний досвід практичної inhouse­ і управлінської роботи в ключових галузях і публічному секторі дає можливість розвинути нові сильні практики в рамках фірми та сформулювати ефективні комплексні рішення для клієнтів»
Юрій ТЕРЕНТЬЄВ та Cергій ІГНАТОВСЬКИЙ, нові партнери Redcliffe Partners: «Багаторічний досвід практичної inhouse­ і управлінської роботи в ключових галузях і публічному секторі дає можливість розвинути нові сильні практики в рамках фірми та сформулювати ефективні комплексні рішення для клієнтів»

З інтервалом у декілька тижнів ЮФ Redcliffe Partners оголосила про два знакові розширення партнерського складу — партнерами фірми стали Сергій Ігнатовський та Юрій Терентьєв.

Юрій Терентьєв був головою Антимонопольного комітету України в 2015—2020 роках, до того багато років пропрацював у корпоративному секторі: юрисконсультом у Japan Tobacco International та Bristol­Myers Squibb Ukraine, на різних керівних посадах у Metro Cash & Carry, а також обіймав посаду генерального юрисконсульта компанії «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Професійний досвід Сергія Ігнатовського включає роботу на посадах заступника голови Фонду державного майна України (2019—2020 роки), головного юридичного радника агрохолдингу «Мрія» та «Метінвесту», а також партнера провідних українських юридичних фірм.

В інтерв’ю «Юридичній практиці» Юрій Терентьєв та Сергій Ігнатовський розповіли про свої пріоритети в новому статусі та проаналізували тенденції в окремих практиках і на українському юрринку загалом.

— Поділіться, будь ласка, вашими враженнями від перебування на держслужбі. Наскільки отриманий досвід релевантний для приватної практики?

Юрій Терентьєв (Ю.Т.): П’ять років у публічному секторі показали, як працює система державної влади в умовах множинних ресурсних і юридичних обмежень, а також складних взаємозв’язків і взаємозалежностей. Я знаю, як приймаються рішення на рівні окремого відомства й уряду; де відомство може йти на діалог чи поступки, а де ні; як формулювати і просувати законодавчі зміни.

За п’ять років роботи я бачив, як іноді дуже хороші судові або податкові юристи можуть нашкодити позиції клієнта в ситуаціях, де потрібно не просто сказати, що «50 сторінок проєкту рішення неправильні», а дати відомству переконливий альтернативний погляд на бізнес або проєкт у цілому.

Це цінний унікальний досвід, який неможливо було б отримати по­іншому, і поділитися яким з колегами та клієнтами буде надзвичайно корисно.

Сергій Ігнатовський (С.І.): Використовуючи власний досвід, я можу підказати, яким чином досягати результату, не йдучи проти системи, а правильно використовуючи механізми цієї системи, її «внутрішні налаштування», при цьому завжди працюючи в рамках правового поля.

— Чому ви обрали Redcliffe Partners як місце продовження вашої професійної кар’єри?

Ю.Т: Перехід у приватну практику «першої особи» відомства — все ж таки явище нечасте в Україні. Можна очікувати початку нового тренду?

У країнах — членах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) професійна спільнота в багатьох сферах — зокрема в Antitrust/Competition — складається з трьох взаємопов’язаних блоків: академічного, приватного і правозастосовного. Причому ці блоки постійно професійно підживлюються один від іншого. Юристи­практики стають головами відомств, як в Ізраїлі та Нідерландах; так само і голови відомств часто вибирають продовження професійної діяльності в юрфірмах, як, наприклад, минула голова Федеральної торгової комісії (FTC) в США. У зв’язку з цим мій прихід у юридичну фірму цілком відповідає тренду цивілізованого розвитку українського юридичного ринку. Публічна робота повинна бути прозорою і ґрунтуватися на компетенції та професіоналізмі. Здобуті знання та досвід є неоціненним активом для колег і клієнтів. Працюючи в публічному секторі, потрібно розвивати свою професійну репутацію.

Безумовно, робота в приватному секторі після публічного має містити низку обмежень з огляду на антикорупційне законодавство.

Redcliffe Partners — це особлива фірма на українському ринку. Історичний зв’язок з Clifford Chance, на базі українського офісу якого фірму було створено п’ять років тому, зумовлює високі стандарти якості та етики роботи. Можна сказати, що Redcliffe Partners навіть більше міжнародна фірма, ніж умовний київський офіс МЮФ, оскільки в команді є 2 американські юриста (Роберт Шанц та Лара Тоунзен) і 2 англійських юриста (Зоряна Созанська­-Матвійчук і Майкл Дєйвіс). Все це дозволяє фірмі практично виконувати роботу за правом іноземних юрисдикцій. Redcliffe Partners має традиційно сильні позиції і посідає перші місця в міжнародних рейтингах в практиках злиттів і поглинань (М&A), банківському та фінансовому праві, енергетичному і нафтогазовому секторі. Крім них, фірма має потенціал у короткостроковій перспективі бути в Tier 1 міжнародних рейтингів також і завдяки іншим практикам, зокрема конкурентному праву, представництву в судах, реструктуризації, інтелектуальній власності, міжнародній торгівлі, нерухомості, комплаєнсу. Моє і наше завдання — реалізувати цей потенціал.

С.І.: Безумовно, легко і приємно переходити в українську юридичну фірму з сильним міжнародним бекграундом. Якісні послуги можна надати клієнтові за наявності потужної команди, глибокої експертизи та великої мережі міжнародних і локальних контактів. Погоджуся з Юрієм, що загальна платформа з Clifford Chance — доступ до їхніх ресурсів і спільна робота над питаннями клієнтів — означає, що в нас є хороші можливості для того, щоб залишатися однією з провідних юридичних фірм на ринку.

— З огляду на ваш досвід в inhousе і на держслужбі, що нового ви збираєтеся запропонувати клієнтам, фірмі і, можливо, ринку юрпослуг у цілому?

Ю.Т.: У мене більш ніж 20­річний досвід управлінської та inhouse­роботи. Я бачив зсередини, як працюють фармацевтичний сектор, FMCG­компанії, важка і видобувна промисловість, торгівля, транспорт, фінанси, будівництво і нерухомість. Я розумію, чому бізнес приймає рішення реалізовувати той чи інший проєкт, які питання є принциповими, як формується business case під інвестиційний проєкт, як формулюється і втілюється стратегія компанії на ринку і приймаються управлінські рішення в умовах нормальної діяльності або криз.

У складних інвестиційних і фінансових проєктах, а також у великих розслідуваннях у сфері міжнародної торгівлі або захисту конкуренції економічний складник позиції може становити 90 %. Недостатньо просто «взяти цифри» в кого­небудь. Економічну позицію потрібно не тільки розуміти, а й активно формувати. Протягом кількох років я реалізував функції фінансової аналітики, внутрішнього аудиту та управління розвитком підприємства. П’ять років роботи керівником конкурентного відомства дають можливість оцінювати, яка економічна позиція може мати успіх, а яка, ймовірно, буде сприйнята скептично або навіть може дати зворотний результат…

Ну і, звісно, прозорість і законність ведення бізнесу, комплаєнс не тільки з формальної точки зору, але й як культура компанії — це елементи, які визначають стійкість і довгострокову життєздатність компанії.

— На яких питаннях буде сфокусовано ваша практику?

С.І.: В основному планую сконцентруватися на розвитку судової практики, М&A, комплексних корпоративніх та фінансовіх реструктуризаціях. Безцінним є досвід, набутий під час роботи над проєктом агрохолдингу «Мрія», який на перший погляд видавався безнадійним, нам довелося створювати та впроваджувати правові та економічні інструменти, які за своєю суттю були новаторськими — ніхто до цього в Україні такого не робив. По суті, було зроблено те, у що ніхто не вірив, — безнадійний актив вдалося реанімувати, реструктуризувати (юридично, операційно та економічно), здійснити реструктуризацію 1 млрд доларів боргів із більш ніж 30 кредиторами в різних валютах і юрисдикціях і в результаті продати компанію стратегічному інвестору. Тепер цей досвід стане в пригоді клієнтам.

Дедалі більше юрфірм усвідомлюють важливість наявності в себе локальної судової практики. Redcliffe Partners також спочатку була орієнтована переважно на трансакційну роботу і концентрувалася на супроводі великих угод за участю іноземних інвесторів. Коли фірма відділилася від Clifford Chance і залучила до роботи Сергія Гришка із CMS Cameron McKenna, до переліку послуг фірми було додано також міжнародний арбітраж і  представництво інтересів клієнтів в українських судах. Я впевнений, що мій досвід представництва інтересів клієнтів в українських судових органах буде надзвичайно корисним для клієнтів фірми.

— Чи плануєте розвивати практику Government Relations (GR)?

Ю.Т.: Government Relations навряд можна назвати окремою практикою. Це головний елемент роботи з будь­якою галузевою проблематикою. Останнім часом термін GR використовують занадто часто. Від цього його значення і сприйняття деформуються. GR — це не влаштувати зустріч із чиновником або витягнути його на обід до ресторану. GR — це системне донесення позиції до ключових публічних stakeholders. Донесенню позиції передує її формування з урахуванням специфіки кожної з задіяних осіб, їх компетенції, ролі в процесі та опцій реакції. Незважаючи на очевидність — системна робота у сфері GR є рідкістю на ринку — я впевнений, що мій досвід буде дуже корисним і дасть змогу ефективно і якісно формувати, виражати і відстоювати позицію клієнтів.

— Які ваші основні пріоритети в статусі партнерів Redcliffe Partners?

С.І.: Робота партнера полягає не тільки в стратегічному плануванні юридичного захисту клієнта й контролі результату. Не менш вагома функція партнера — розширення клієнтської бази компанії, збереження та покращення її іміджу, забезпечення зростання потенціалу та результативності. На цьому й буде основний фокус.

— Як ви в цілому оцінюєте український юрринок?

С.І.: Реалії останнього року трансформували український юридичний ринок, як і міжнародний ринок юридичних послуг загалом. Фахівці переходять на дистанційне обслуговування, впроваджують інноваційні технології роботи і всіляко пристосовуються до нових умов. У будь­якому разі ринок розвивається, формуються нові практики, підвищується конкуренція в традиційних напрямах, збільшується кількість і якість законодавчих реформ.

Бесіду вів Олексій НАСАДЮК, «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Руйнуючи стереотипи

Актуально

Правила пріоритету

Палатні перестановки

Акцент

Арбітражне спостереження

Галузі практики

Доля нерезидента

Транспортна кампанія

Об`єктивна сторона

Знати санкції

Порядок відступу

Статусний фон

Дайджест

(Не)дійсність поруки

Держава та юристи

Цифрові досліди

Документи та аналітика

Нерегульований перехід

Новини

Карта подій

IP REPORTER

Новини юридичних фірм

Новини Євросуду

Пандемія COVID­19 не може бути виправданням порушення базових прав людини

Приватна практика

Модельний лад

Позиційна перевага

Репортаж

Ешелон успіху

Посильна праця

Судова практика

Верховний Суд визначив, за яких умов фізична особа може викупити кредитні зобов’язання перед банком

Суди скасовують вимоги податківців до самозайнятих осіб сплатити ЄСВ двічі

Тема номера

Не по правочину

Час відновленню

Піти на принцип

Взятись за правило

Бути в нормі

Інші новини

PRAVO.UA