Правила пріоритету — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Правила пріоритету

Рубрика Актуально
Європейський суд з прав людини оприлюднив деталі нового підходу до відбору справ для першочергового розгляду

В Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ, Суд) триває процесуальна реформа, розпочата ще 2010 року. Наслідком Інтерлакенського процесу, що формально був завершений в листопаді 2020 року, стало зменшення кількості справ, які очікують розгляду ЄСПЛ, з 160 000 у 2011 році до 65 000 сьогодні. У рамках цієї реформи увага зосереджувалась на обсязі справ, які розглядає Суд, і вирішувалося питання мінімізації залишків.

Наступним кроком має стати впровадження політики пріоритетів, щоб пришвидшити час обробки та вирішувати найважливіші, найсерйозніші та найбільш невідкладні справи більш оперативно. Водночас акценти в оцінюванні діяльності ЄСПЛ зміщуються із загальної кількості розглянутих за певний період справ на те, як було розглянуто найактуальніші справи — ті, що є найбільш важливими для заявників, кожної держави­члена, а також для ширшого європейського правового простору.

Наразі в ЄСПЛ встановлено сім категорій справ, від термінових заяв і до категорично неприйнятних. Найбільш невідкладні справи категорій I–III розглядатимуть у першу чергу Велика палата або палати з семи суддів. Повторювані та явно неприйнятні справи категорій V–VII Суд швидко оброблятиме за допомогою різних механізмів «фільтрації» та нових методів роботи, які було запроваджено в період Інтерлакенської реформи. Водночас у категорії IV, до якої віднесено 17800 скарг, які не порушують основних прав і для розгляду яких Судом у середньому потрібно 5–6 років, є певний невеликий відсоток дуже важливих питань, що мають значення як для держави, так і для системи норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (таких важливих справ категорії IV­High близько 650). Це справи палат, що мають особливе значення для розвитку системи захисту прав людини і порушують нові питання щодо тлумачення та застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Саме ці справи, які нині називаються «справи про вплив», і є основою нової стратегії Суду.

Відповідні справи буде виділено на основі встановлених критеріїв, які визначаються в стратегії реформування ЄСПЛ, зокрема таких: рішення Суду може призвести до змін, роз’яснень міжнародного, національного законодавства або правозастосування, справа стосується моральних чи соціальних питань або нової чи значимої проблеми прав людини. Якщо будь­якого з цих критеріїв дотримано, Суд може взяти до уваги також те, чи справи мали суттєве висвітлення у ЗМІ та/або є політично чутливими.

Обробкою всіх інших справ (які не є ні пріоритетними, ні «впливовими») в майбутньому займатимуться комітети з трьох суддів ЄСПЛ, а не палати з семи суддів.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Руйнуючи стереотипи

Актуально

Правила пріоритету

Палатні перестановки

Акцент

Арбітражне спостереження

Галузі практики

Доля нерезидента

Транспортна кампанія

Об`єктивна сторона

Знати санкції

Порядок відступу

Статусний фон

Дайджест

(Не)дійсність поруки

Держава та юристи

Цифрові досліди

Документи та аналітика

Нерегульований перехід

Новини

Карта подій

IP REPORTER

Новини юридичних фірм

Новини Євросуду

Пандемія COVID­19 не може бути виправданням порушення базових прав людини

Приватна практика

Модельний лад

Позиційна перевага

Репортаж

Ешелон успіху

Посильна праця

Судова практика

Верховний Суд визначив, за яких умов фізична особа може викупити кредитні зобов’язання перед банком

Суди скасовують вимоги податківців до самозайнятих осіб сплатити ЄСВ двічі

Тема номера

Не по правочину

Час відновленню

Піти на принцип

Взятись за правило

Бути в нормі

Інші новини

PRAVO.UA