Курс оновлення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Курс оновлення

Рубрика Актуально
З’їзд Спілки адвокатів України: нове керівництво, новий статут, нова стратегія розвитку
Передача повноважень з ухвалення рішень Правлінню має на меті спростити процедури і додати динаміки САУ

ІХ звітно-виборчий з’їзд Спілки адвокатів України обрав президентом Спілки адвоката Тараса Ламаха. Наступні п’ять років він керуватиме розвитком організації за підтримки десяти віцепрезидентів, на посади яких було обрано Тараса Герелюка, Радмилу Гревцову, Павла Гречківського, Олександра Дроздова, Ольгу Жуковську, Вадима Красника, Галину Руденко, Віталія Сердюка, Сергія Удовиченка та Олексія Фазекоша.

З’їзд відбувся в Києві 20 серпня. Ключовими питаннями порядку денного, крім кадрових, були оновлення складу правління та затвердження нової редакції статуту Спілки адвокатів України (САУ).

 

Велика історія

Спілку адвокатів України — перше громадське об’єднання юристів в Україні — було створено восени 1990 року, за рік до здобуття Україною незалежності, нагадав президент САУ Олександр Дроздов, звітуючи про роботу на посаді. За його словами, попри труднощі, Спілка функціонує, продовжує тримати руку на пульсі незалежності адвокатури України. Як свого часу під час ухвалення Закону України «Про адвокатуру» 1992 року виборювала цю незалежність, так надалі захищала її від усіх намагань «реформувати» без збереження цього статусу. Зокрема, пан Дроздов нагадав про активну позицію САУ в протистоянні щодо прийняття законопроєкту № 9055, який пропонувався як елемент судової реформи 2016 року.

«САУ — найстаріша та найпотужніша адвокатська організація, яка стоїть на сторожі професійних прав адвокатів. Ми будемо працювати й надалі для забезпечення реальності та дієвості гарантій адвокатської діяльності», — сказав Олександр Дроздов.

Він також нагадав про «одвічний хрест» адвокатури, яка завжди протистоїть державі, адже саме держава найчастіше є основним порушником прав людини. «Ми фахівці і маємо сміливість вказувати державі на недоліки в роботі органів влади», — резюмував Олександр Дроздов, звітуючи про результати своєї діяльності, після чого склав повноваження президента САУ, строк яких збігав у жовтні поточного року.

Своє рішення не балотуватися на наступний строк він пояснив тим, що ніколи не тримався за посади і вважає за правильне давати можливість іншим охочим проявити себе на керівних позиціях.

 

Новий президент

На наступні п’ять років президентом САУ було майже одноголосно (1 утримався та 57 за) було обрано Тараса Ламаха. Однак він пообіцяв, що в разі, якщо його концепція оновлення Спілки не продемонструє ефективність протягом двох років, то він складе повноваження достроково.

Проблему САУ новий очільник бачить у застарілих внутрішніх правилах, які утруднюють ухвалення рішень. «На початку 90-х років, коли САУ створювалася, це були прогресивні підходи: створити раду, щоб ухвалювати рішення в демократичний спосіб. Але на сьогодні цей підхід застарілий. Його час змінити, щоб діяти ефективно, а це майже синонім до швидко ухвалювати рішення», — зауважив пан Ламах. За його словами, надзвичайно розширений склад ради САУ не дає змоги оперативно діяти.

Крім того, треба розширити можливості залучення фінансування статутної діяльності САУ, проводити більше цікавих для адвокатів заходів і виводити їх на рівень самоокупності. До цього часу основне фінансування САУ лягало на плечі благодійників. Тому перелік джерел фінансуванні варто розширити за рахунок грантів, програм міжнародної підтримки розвитку та інших не заборонених законодавством каналів фінансування.

Зважаючи на наявність у САУ 18 відділень у регіонах, історію і силу, пан Ламах переконаний, що Спілка може бути більш ефективною і проводити більше заходів для адвокатів (конкурси, дозвілля, підвищення кваліфікації тощо).

Ще один проблемний пункт — десятки комітетів і комісій, які фактично не працюють. Одні вичерпали свою необхідність, в інших втратили інтерес до їхньої роботи керівники, проте всі вони передбачені статутом Спілки, а тому продовжують своє існування на папері. На переконання Тараса Ламах, так не повинно бути.

«Не потрібно скликати з’їзди і виправляти статути, якщо треба відкрити чи закрити комітет, змінити його голову. Для цього достатньо рішення правління або навіть президента. САУ дає можливості кожному, хто хоче працювати, проявити себе. Для цього нам треба лише змінити модель правління», — зауважив Тарас Ламах.

 

Нова модель управління

Нова модель управління САУ, відповідно до нової редакції статуту, передбачає ухвалення операційних рішень правлінням, до складу якого входять президент і десять віцепрезидентів. Рада САУ як орган ліквідується.

Розформовуються і всі наявні комітети та комісії САУ. Комітети будуть утворюватися за рішенням правління, а комісії більше не будуть постійними органами Спілки. За винятком ревізійної комісії. Одними з перших було запропоновано створити комітети з питань інформаційної політики САУ та захисту прав адвокатів — ці питання очікують свого розгляду на перших засіданнях правління в новому складі.

«Адвокати завжди змушені певною мірою протистояти державі, а тому нам самим важливо вміти захищати свої власні права та гарантії адвокатської діяльності, які водночас є гарантіями дотримання прав людини. Тому саме питанням захисту прав адвокатів треба буде приділити найбільшу увагу», — прокоментував плани новообраний віцепрезидент САУ, партнер АО AVER LEX Віталій Сердюк.

Притому голови комітетів і регіональних рад матимуть право дорадчого голосу на засіданнях правління і повну автономію в діях відповідно до сфери чи регіону своєї діяльності.

Наступним кроком щодо оптимізації керівництва САУ має стати аналіз ефективності та реальності діяльності регіональних відділень, можливий перегляд їх кількості, складу та переобрання керівництва.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA