Не перебільшувати ризик — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 33-34 (1234-1235) » Не перебільшувати ризик

Не перебільшувати ризик

Рубрика VOX POPULI

Робота судової системи чимраз більше диджиталізується. Зокрема, 17 серпня ц.р. Вища рада правосуддя затвердила Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, а у липні ц.р. Державна судова адміністрація України повідомила про початок спільного проєкту з Мінцифри щодо інтеграції підсистеми «Електронний суд» і сервісів порталу «Дія». Планується реалізувати можливості електронних сервісів у рамках «Суду у смартфоні» порталу «Дія». Зокрема, користувачі вказаного застосунку зможуть отримувати повістки та виклики до суду, інформацію про час і дату судових засідань; повний текст судового рішення, виконавчого документа у відповідній судовій справі.

Проте, як свідчать результати опитування, не всі довіряють електронним сервісам.


КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА


Олександр ТРЕТЬЯКОВ, старший юрист ЮФ «Антіка»

 

Розподіл голосів щодо можливості отримання судових повісток через «Дію» є доволі показовим. Фактично думки розділились — більшасть за впровадження нових технологій, трохи менше — за те, що повістка має відправлятись у максимально формалізований спосіб.

Найбільш цікавим є те, що причина такого різного голосування однакова: кожен вважає критичною проблемою несвоєчасність повідомлення про судове засідання. І одні вважають, що збереження формалізованої процедури — це можливість мати належні докази відсутності відповідного підтвердження, інші — що сучасні технології зможуть навести в цьому питанні лад.

На наш погляд, таке нововведення є позитивним. Слід розуміти, що надіслання повісток через «Дію» допоможе знизити судові витрати та дасть можливість упровадити систему розсилання повісток, тобто автоматичного відправлення повідомлення щодо, наприклад, перенесення дати засідання. Водночас особа має реалізувати свої процесуальні права добросовісно. А тому не слід перебільшувати ризик неотримання повістки особою, в якої не інстальовано застосунок «Дія». Якщо вже стоїть питання про участь особи в засіданні, то встановити його не складно.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA