Змінне поле — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Змінне поле

Рубрика Репортаж
Ключові законодавчі зміни, нова практика правозастосування та вплив пандемії на ринок юридичних послуг — у фокусі уваги учасників Х Західноукраїнського юридичного форуму
Ситуацію на ринку юридичних послуг коментували Денис БУГАЙ, Маркіян МАЛЬСЬКИЙ, Сергій МАТВІЇВ, Олег ГОРЕЦЬКИЙ та Ярема Кондратюк (на фото зліва направо)

1–2 липня у Львові відбувся Х Західноукраїнський юридичний форум Асоціації правників України (АПУ) — один із традиційних майданчиків для експертного обговорення питань, важливих для юридичної спільноти.

«Десять років тому, коли ми започатковували цей форум, мало хто вірив, що такі масштабні заходи можна проводити в регіонах. Але вже перший форум став успішним, а сьогодні він збирає правників зі всієї України. Колеги приїжджають до Львова, щоб поспілкуватися, обговорити цікаві правові теми і, безумовно, яскраво провести час у гостинному місті Лева», — зазначив Денис Бугай, президент АПУ, відкриваючи роботу ювілейного заходу.

Професійні дискусії форуму відкрило обговорення актуальних викликів для свободи слова в епоху популізму. Учасники дискусії зосередилися на аналізі практики обмеження свободи слова в цифрову еру, зокрема в соціальних мережах, і можливостей та меж втручання держави в цю сферу. Зокрема, Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики України, говорячи про межі державного регулювання онлайн-сфери, зазначив: «Здається, ми підійшли до розуміння, що закони в цій галузі повинні бути, і правила гри також. Це регулювання має бути максимально обережним і без сюрпризів із боку уряду. Ми свідомі щодо того, що всі ініціативи мають обговорюватися із зацікавленими сторонами, з юристами і професійними спільнотами, для того щоб діяльність держави була передбачуваною».

Тренди трудового та медичного права в контексті «ковідних» обмежень обговорили Довидас Віткаускас, керівник проєкту ЄС «Право-Justice», Оксана Данкевич, партнерка ЮФ «Дексіс Партнерс», Роксолана Лемик, партнерка АО «Імунітет», Валерія Савчук,  партнерка ЮФ «Василь Кісіль і Партнери», Володимир Свінціцький, старший юрист індустріальної практики охорони здоров’я та фармацевтики АО Arzinger. Модерував Тарас Дашо, партнер KODARY Partners.

На завершення першого дня форуму учасники зосередилися на оцінці «нової нормальності» на ринку юридичних послуг. Говорили про вплив пандемії та нові можливості, гонорарні політики і демпінг, відносини з колегами та комунікацію з клієнтами, а також коментували доцільність участі в національних і міжнародних рейтингах. Своїми спостереженнями та прогнозами поділилися Маркіян Мальський, керівник західноукраїнської філії АО Arzinger, Сергій Матвіїв, керуючий партнер АО «Матвіїв та Партнери», Ярема Кондратюк, керуючий партнер KODARY Partners, Олег Горецький, керуючий партнер «Горецький і Партнери».

Насичена програма другого дня форуму включала обговорення очікуваних законодавчих змін — прийняття нового Цивільного та Кримінального кодексів України — та їх впливу на юридичну практику, пріоритетів держави в питаннях санкційної, антикорупційної та деолігархізаційної політики, реалій відкриття ринку землі та правових аспектів стійкості української інфраструктури, а також майстер-клас «Емоційний інтелект» від Вікторії Єсауленко, директорки з маркетингу Asters.

Експертну оцінку кодифікаційним процесам, що тривають, надали В’ячеслав Навроцький, професор кафедри теорії права та прав людини Українського католицького університету, Зорислава Ромовська, професорка кафедри цивільного права і процесу Львівського національного університету імені Івана Франка, Ганна Бондаренко-Легких, суддя Господарського суду міста Києва, та Василь Артимович, заступник голови Господарського суду Львівської області, член Львівської регіональної ради з питань реформи правосуддя. Вони говорили про роботу над змінами до Кримінального кодексу України, рекодифікацію цивільного законодавства, дискутували про перспективи і доцільність скасування Господарського кодексу України. «Щодо майбутнього нових кодексів та їх запасу міцності хочеться побажати законодавцям не просто мудрості, а дотримання принципу «не зашкодь», — підбив підсумки дискусії модератор сесії Руслан Сидорович, партнер Ario Law Firm.

Наступну сесію форуму було присвячено питанням санкційної, антикорупційної та деолігархізаційної політики. Участь в обговорені взяли Маркіян Галабала, суддя Вищого антикорупційного суду, Андрій Костюк, керуючий партнер АО «КПЛТ», Віталій Кравець, прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Олег Мицик, керуючий партнер АО «Мицик, Кравчук і Партнери», та Андрій Никифоров, суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Модератором став Андрій Романчук, керуючий партнер ЮК MORIS GROUP. Учасники дискусії детально проаналізували результати роботи антикорупційних органів і вектори розвитку антикорупційної політики держави, практику застосування санкцій та законодавчі антиолігархічні ініціативи. Зокрема, Андрій Костюк коротко нагадав історію запровадження санкцій Україною та прокоментував нову практику їх застосування проти громадян України. Олег Мицик навів приклади «курйозів» під час застосування санкцій та здійснив порівняльний аналіз ознак «олігарха» в законопроєктах, поданих на розгляд Верховної Ради України.

З урахуванням того, що проведення форуму збіглося в часі з відкриттям ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні, профільна «земельна» сесія викликала підвищену увагу. Модератором дискусії став Ігор Кравцов, партнер, керівник практики транскордонних спорів Юридичної групи LCF. Він, зокрема, зазначив, що наразі 7 млн осіб є власниками земельних ділянок, тобто 27 млн га земель використовуються, а майже 20 млн га перебувають в оренді. Доповідачі, серед яких Микола Сольський, голова Комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики, Довидас Віткаускас, керівник проєкту ЄС «Право-Justice», Ірина Жаронкіна, старша національна експертка проєкту ЄС «Право-Justice», Андрій Гевко, партнер ЮФ Bargen, Тарас Жиравецький, керуючий партнер ЮК Т&T partners, зосередилися на питаннях земельної реформи та її практичної реалізації: першочергових кроках для функціонування ринку землі в Україні, нюансах переважного права на придбання земельних ділянок, особливостях договорів купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення та фінансового моніторингу відповідних операцій. Довидас Віткаускас, коментуючи земельну реформу, наголосив на важливості забезпечення прозорості та передбачуваності всіх правовідносин у цій сфері. На його думку, першочерговими кроками для функціонування ринку землі в Україні є консолідація земель, нерухомості та реєстрів і прозорість адрес. І в цьому контексті збільшиться навантаження на Мін’юст, нотаріат, місцеву владу та держкадастри агросфери. Микола Сольський розповів учасникам заходу про недоліки і прогалини законодавчого регулювання ринку землі та варіанти їх усунення. Він також оцінив очікувану активність на етапі запуску ринку.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA