Відкрити вікно — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Відкрити вікно

Рубрика Актуально
Наочно продемонстровано нову форму взаємодії з громадянами — Вишгородський районний суд Київської області став першим судом в Україні, що працює за принципом «єдиного вікна»
Процес переобладнання приміщення Вишгородського районного суду Київської області, відповідно до цілого комплексу модельних рішень, рекомендованих експертами, тривав два роки

5 липня 2021 року представники проєкту ЄС «Право-Justice» презентували інтегровану рецепцію Вишгородського районного суду Київської області в рамках ініціативи «Модельні суди», покликаної сприяти реформуванню системи правосуддя та допомагати українським судам ставати клієнтоорієнтованими та інклюзивними.

На презентації інтегрованої рецепції Вишгородського районного суду Київської області були присутні Ремі Дюфло, т.в.о. голови Представництва Європейського Союзу в Україні, Анна Адамська-Галлант, міжнародний головний експерт, керівник компонента «Судова реформа» в проєкті ЄС «Право-Justice», Богдан Моніч, голова Ради суддів України, Валерій Бондар, голова Служби судової охорони, Олексій Сальніков, т.в.о. голови Державної судової адміністрації України, Ірина Котлярова, голова Вишгородського районного суду Київської області.

Учасники події мали нагоду оглянути суд, який за фінансової підтримки проєкту ЄС «Право-Justice» став пілотним і покликаний змінити підходи до надання послуг відвідувачам — сторонам у судових справах, їхнім адвокатам, свідкам, громадськості. Таким чином було наочно продемонстровано нову форму взаємодії — перший суд в Україні, що працює за принципом «єдиного вікна».

Зокрема, було представлено новий інтер’єр приміщення, ефективні комунікатори на інтегрованій рецепції суду, доступну стійку для заряджання електронних пристроїв, вказівники на дверях та електронні табло, зону очікування для дітей. Окрім цього, було підвищено рівень пошукової доступності шляхом використання QR-кодів.

У суді впровадили волонтерські сервіси та проєкт електронного обміну документами. Ірина Котлярова зазначила, що показник довіри до Вишгородського районного суду Київської області в 2020 році був високим і становив 93,6 %, показник апеляційного оскарження прийнятих цим судом рішень був 6,4 %, а показник скасування апеляційною інстанцією зазначених рішень — 0,7 %.

Також Ірина Котлярова презентувала результати втілених модельних рішень на базі суду, серед яких запровадження Служби волонтерів.

Процес переобладнання приміщення Вишгородського районного суду Київської області, відповідно до цілого комплексу модельних рішень, рекомендованих експертами, тривав два роки.

Анна Адамська-Галлант підкреслила, що існує багато українських судів, які прагнуть поліпшити механізми своєї діяльності шляхом впровадження найкращих європейських практик у цій галузі. Клієнтоорієнтований підхід є одним із елементів, що сприяє підвищенню довіри до судової влади. Ініціатива «Модельні суди» не лише дає змогу вчитися на міжнародному досвіді, а й створює простір для обміну хорошими практиками та рішеннями, які впроваджуються українськими судами за власною ініціативою.

Ремі Дюфло зазначив, що суд репрезентує нове ставлення до людини. Він також висловив ідею, що робота волонтерів дуже допоможе і стане додатковим фактором у наданні якісних послуг разом із інтегрованою рецепцією. Модернізація суду є результатом командної роботи різних представників суддівського врядування, а також представників проєкту ЄС «Право-Justice». Пан Дюфло висловив сподівання, що ініціатива сприятиме підвищенню довіри до судів. І потрібно розвивати ідею щодо збільшення кількості таких інтегрованих рецепцій.

Зі свого боку, Богдан Моніч підкреслив, що Україна перебуває в затяжній судовій реформі і дуже часто порушується питання довіри до судів. «В Україні близько 3,6 млн справ щороку розглядають суди, більшість із рішень не оскаржується. Однак це не дає права нам говорити, що в нас все гаразд. Власне, тому ми і вживаємо заходів, щоб цей рівень довіри до судів суттєво підвищити. Суд має допомагати громадянам, від імені держави виконуючи функцію правосуддя, водночас, безумовно, знижуючи рівень стресу під час звернення громадян до суду», — впевнений пан Моніч.

Олексій Сальніков констатував, що модернізований Вишгородський районний суд Київської області — приклад того, яким комфортним може бути суд для громадян. Проте багато роботи ще попереду: наразі триває оптимізація мережі загальних місцевих судів. Суди повинні відповідати сучасним європейським вимогам. «Я навіть не очікував такої зацікавленості громадян, приміром, волонтерським рухом: багато охочих взяли участь у заходах. Основна наша мета, щоб люди, працівники судів були мотивованими. Це чудова можливість отримати досвід від наших європейських партнерів та імплементувати його в роботу судів», — резюмував пан Сальніков.

Альона СТУЛІНА «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA