Дозвільне трактування — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 27-28 (1228-1229) » Дозвільне трактування

Дозвільне трактування

Вільне використання творів без дозволу автора, але з обов’язковим зазначенням його імені та джерела запозичення можливе для інформаційних, культурних, навчальних або наукових цілей
Якщо сторінка сайту містить будь-який тип реклами (контекстну, банерну або викладену у вигляді рекламної статті), то використання зображення буде вважатися комерційним

Ми живемо в епоху глобальної диджиталізації та нових цифрових можливостей. Диджиталізація торкнулася абсолютно всіх сфер життя: економіки, виробництва, бізнесу, медицини, освіти та багатьох інших. Певна річ, не залишилася осторонь і діяльність засобів масової інформації (ЗМІ). Сьогодні майже кожне ЗМІ представлено онлайн, а багато видавництв переходять у категорію інтернет-видавництв. Із появою значної кількості новинних порталів, інформаційних ресурсів правовласники або їх представники почали більш ретельно перевіряти контент, розміщений на таких ресурсах, на предмет можливих порушень їх прав інтелектуальної власності. Зокрема, мова йде про зображення, фото, відео, які супроводжують практично кожну статтю, огляд, замітку будь-якого журналіста, юриста чи просто блогера-аматора для передання новинних повідомлень або висвітлення питань загальної тематики.

Як наслідок таких тенденцій, останнім часом спостерігається активізація діяльності різних організацій із захисту авторських прав. Найчастіше вона зводиться до розсилання користувачам листів на поштові скриньки про порушення авторських прав (переважно про несанкціоноване використання зображень в інтернеті) з вимогами про компенсацію збитків (Cease and Desist Letter).

Такі «листи щастя» бувають як правомірні, так і неправомірні — з корисливою метою.

Так, неправомірні листи-вимоги взагалі не містять ні належних доказів для встановлення авторства, ні документів, що підтверджують законне представництво інтересів правовласників авторських прав. Автори таких листів досить амбітні у своїх вимогах, адже «створюють» небачені раніше механізми захисту авторських прав. Яскравим прикладом є так зване постліцензування (іншими словами, стягнення ліцензійних платежів постфактум, тобто після виявлення несанкціонованого використання зображень онлайн). В інтернеті таких псевдозахисників давно вже прозвали тролями авторського права (copyright trolls) та не сприймають їх вимоги серйозно.

 

Визначити мету використання

Що робити, якщо ви отримали листа про порушення авторських прав на вашому сайті / інтернет-сторінці з обґрунтованими вимогами від правовласника видалити контент і відшкодувати збитки? Нижче наведено алгоритм дій, щоб залишитися в правовому полі та не зазіхнути на чиїсь авторські права.

По-перше, визначте мету використання зображень на вашому сайті. Для зручності ми умовно поділили всі можливі способи використання зображень на два види:

— з комерційною метою;

— з некомерційною метою.

Оскільки для кожної мети використання зображень є свої вимоги до розміщення, ми розберемо кожен із видів окремо.

Комерційне використання означає, що зображення використовується безпосередньо з рекламною метою та/або для просування продукту/послуги, що веде до отримання прибутку. По суті, якщо зображення використовується для спонукання людей щось купити або відвідати сайт, на якому розміщено певну пропозицію (схиляння) до купівлі товару або послуги, це є комерційним використанням. Таким чином, якщо сторінка сайту містить будь-який тип реклами (контекстну, банерну або викладену у вигляді рекламної статті), то використання зображення буде вважатися комерційним.

Крім цього, слід також пам’ятати про можливі випадки непрямого визнання використання комерційним. Так, наприклад, якщо ви розміщуєте будь-яку статтю або тематичний матеріал із розважальною метою на сайті виробника певного продукту або надавача послуг, використання зображень у такому матеріалі також може бути розцінено як комерційне, оскільки метою цього розміщення найчастіше є залучення відвідувачів на відповідний сайт.

Тож спочатку ретельно проаналізуйте свої вебресурси і розміщені на них матеріали, щоб правильно визначити всі можливі способи та цілі використання зображень.

 

З перевірених джерел

Тепер, розібравшись із теорією, ми можемо перейти безпосередньо до практичних рекомендацій щодо використання зображень із комерційною метою.

  1. Використовуйте зображення з платних фотостоків (фотобанків) тільки на підставі отриманої ліцензії або оформленої підписки.

Низка комерційних платформ, таких як Shutterstock, Adobe Stock, Depositphotos, Getty Images та багато інших, надають користувачам доступ до своїх баз зображень тільки на підставі укладеної ліцензійної угоди або оформленої підписки. Іншими словами, за кожне використання зображення доведеться платити. У разі нехтування цією умовою висока ймовірність отримати зовсім не безпідставну претензію з боку правовласників авторських прав або їх законних представників, якими і є такі платформи.

Тому, якщо ви натрапили на один із фотостоків в інтернеті та маєте намір запозичити звідти зображення, насамперед ознайомтеся з умовами ліцензійної або користувацької угоди, які, як правило, розміщуються на всіх платформах такого типу.

Якщо ж варіант платного використання не видається вам досить привабливим, тоді рухаємося далі.

  1. Використовуйте зображення з вебресурсів під вільними ліцензіями, так звані Creative Commons (CC).

Creative Commons — некомерційна організація, що створила безкоштовні публічні ліцензії, за допомогою яких автори та правовласники можуть вільно поширювати свої твори, а споживачі контенту — легально користуватися цими творами.

Існує декілька видів ліцензій Creative Commons. Усі продукти під цими ліцензіями безкоштовні, але мають різні умови використання. Основними складовими елементами CC є:

— Attribution (BY). Користувач повинен зазначити автора твору;

— Share-alike (SA). Похідні твори обов’язково повинні поширюватися на умовах цієї самої ліцензії;

— Noncommercial (NC). Забороняється використання твору з метою отримання прибутку;

— No Derivative Works (ND). Забороняється створювати похідні твори на основі цього твору.

Як бачимо, ви можете вільно обирати джерела запозичення зображень, головне — пам’ятайте про відповідні умови використання!

 

Обійтися без дозволу

Розібравшись із комерційним використанням, перейдемо до умов використання зображень із некомерційною метою.

У правовій системі США існує так звана доктрина добросовісного використання (Fair Use), яка допускає добросовісне використання творів без отримання дозволу власника авторських прав доти, доки воно сприяє «прогресу науки і корисних мистецтв». Так, відповідно до законодавства США про авторське право добросовісне використання захищених творів не є порушенням авторських прав, зокрема не визнаються порушенням відтворення творів із метою критики, коментування, висвітлення новин, навчання, викладання або наукових досліджень.

Іншими словами, якщо твір використовується для однієї з перерахованих вище цілей, таке використання не вимагає отримання дозволу автора та/або ліцензії. У кожному конкретному випадку береться до уваги низка факторів під час визначення сумлінності використання твору, зокрема мета і характер використання (комерційний або некомерційний).

Аналогом доктрини добросовісного використання в Україні є вільне використання творів. У статті 21 Закону України «Про авторське право і суміжні права» (Закон) наведено виключний перелік способів вільного використання творів без дозволу автора, але з обов’язковим зазначенням його імені та джерела запозичення. Якщо об’єднати всі перераховані в Законі види вільного використання, то їх можна віднести до інформаційних, культурних, навчальних або наукових цілей.

Так, для інтернет-видавництв, новинних порталів та інших інформаційних ресурсів найбільш актуальною буде саме інформаційна мета використання творів. У такому випадку мова йде про можливість відтворення творів задля висвітлення поточних подій засобами фотографії в обсязі, виправданому відповідною метою. Але слід пам’ятати про два важливі моменти: висвітлення засобами фотографії стосується не будь-яких подій, а саме поточних (для освітлення новинних подій); обсяг використання повинен бути «виправданий інформаційною метою».

Слід також зазначити, що в більшості європейських країн, а також у країнах Північноамериканського континенту представлено той або інший правовий інститут: добросовісне використання (в країнах англо-американської системи права) або ж вільне використання (в країнах романо-германської системи права). Тому, якщо ваш сайт належить нерезиденту України та/або транслюється на іноземний ринок, подібну доктрину ви зможете знайти в законодавстві будь-якої країни і посилатися на неї за умови відповідності викладеним вище цілям використання.

Отже, якщо ви на 100 % упевнені в некомерційній меті використання творів, обирайте вподобане вами зображення і розміщуйте його з чистим сумлінням на своєму вебресурсі. Але обов’язково пам’ятайте про зазначення авторства або джерела запозичення!

 

Memento основні моменти

Підсумовуючи сказане, звертаємо увагу на основні моменти, про які слід пам’ятати під час використання чужих зображень:

— завжди починайте з визначення мети використання зображень (комерційне або некомерційне);

— дотримуйтесь умов розміщення зображень відповідно до обраної мети;

— використовуйте зображення з платних фотостоків тільки після оформлення необхідного виду ліцензії або підписки;

— використовуйте зображення з вебресурсів під вільними ліцензіями (Creative Commons), попередньо ознайомившись із видом CC і умовами її використання;

— пам’ятайте, що для всіх цілей використання завжди необхідно вказувати автора зображення та/або джерело запозичення;

— перевіряйте цілі та умови використання зображень на предмет відповідності доктрині добросовісного або вільного використання творів.

РОГОЗА Яна — помічник адвоката, юрист Sport Labs Group, м. Київ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA