Як працює електронний суд? Думки Великої Палати розходяться — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 27-28 (1228-1229) » Як працює електронний суд? Думки Великої Палати розходяться

Як працює електронний суд? Думки Великої Палати розходяться

Рубрика Дайджест
ЄСІТС не запроваджено, тому суди можуть приймати підписані документи не тільки через електронний суд, а й на e-mail. Але це не точно

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС), яку мали запустити ще 1 березня 2019 року, так і не запрацювала. У дослідну експлуатацію прийняли лише деякі її модулі, зокрема «Електронний суд», «Електронний кабінет». Утім, за цей час встигли прийняти новий закон — про поетапне впровадження ЄСІТС. Проте досі залишаються чинними норми процесуальних кодексів щодо пов’язаності вимог про використання окремих модулів із функціонуванням ЄСІТС у цілому.

Зокрема, мова йде про роботу з електронним судом. Раніше суди вважали, що подавати документи через електронний суд можна лише після повноцінного запуску ЄСІТС. Проте зараз неврегульованим лишається питання щодо процесуально правильного подання до суду документів. Адже, хоча суд і може приймати документи як у паперовому, так і в електронному вигляді, що таке електронний документ, суди розуміють по-різному. Розходяться думки навіть суддів Великої Палати Верховного Суду (ВС). І саме окремі думки щодо визнання належними документів в електронній формі видаються доречними. Електронний документообіг із судами є актуальним і з огляду на те, що вони через відсутність коштів поступово припиняють надсилати поштову кореспонденцію.

 

Документи, підписані КЕП, є рівнозначними поданим через електронний кабінет

Суд, який одержав електронний документ, підписаний кваліфікованим електронним підписом (КЕП), має діяти так само, як у разі отримання поштою паперового.

Слід визнавати належними не лише електронні документи, подані за допомогою підсистем, які перебувають у дослідній експлуатації, а й інші документи, підписані КЕП та надіслані електронною поштою. Встановлена судом перевага для електронного кабінету не ґрунтується на нормах закону.

Так вважають п’ятеро суддів Великої Палати ВС (Лариса Рогач, Костянтин Пільков, Лілія Катеринчук, Юрій Власов, Ігор Ткач). Свої доводи на користь прийняття судом не поданої через електронний кабінет, а надісланої на e-mail, проте підписаної КЕП заяви, вони виклали в окремій думці до постанови Великої Палати ВС від 3 червня 2021 року в адміністративній справі № 9901/82/21.

Судді пояснили, що «подання процесуальних документів за допомогою ЄСІТС також здійснюватиметься з використанням власного електронного цифрового підпису (КЕП у термінології нового закону)».

Притім вони визнали, що, надіславши підписаний процесуальний документ на офіційну електронну адресу суду, заявник не зможе переконатися в його одержанні, на відміну від можливостей електронного кабінету.

Проте, якщо суд все ж визнає, що отримав документ, невиправданим є надання йому різного значення залежно від того, чи було його надіслано на офіційну електронну адресу суду чи з допомогою підсистем ЄСІТС, які перебувають у дослідній експлуатації.

 

Роздруківки суду відповідають вимозі про паперову форму процесуальних документів

У цій самій окремій думці роз’яснюється, що роздрукований на папері процесуальний документ із доказом перевірки КЕП слід долучати до паперових матеріалів справи і вважати належною паперовою формою процесуального документа.

Цей висновок мав би застосовуватись і під час «паперового» розгляду справ, коли документи подавали через електронний кабінет.

Судді виснували, що «невизнання роздрукованих процесуальних документів, надісланих як електронні, з доказами перевірки КЕП безпідставно ставить під загрозу документообіг судів».

 

Чому Велика Палата вважає прийнятними процесуальні документи, лише якщо вони паперові або надіслані через електронний кабінет

Сама ж Велика Палата дотримується позиції, що єдина альтернатива паперовим та підписаним ручкою процесуальним документам — це подання електронних документів, скріплених власним електронним підписом учасника справи, виключно через електронний кабінет.

Такий висновок міститься, зокрема, в постанові Великої Палати ВС від 3 червня 2021 року у справі № 9901/82/21 про надіслання документа на судовий e-mail. До того ж Велика Палата послалась на аналогічний висновок, викладений у постанові від 10 лютого 2021 року в справі № 9901/335/20.

У цій справі судді майже в тому самому складі (Костянтин Пільков, Лариса Рогач, Галина Крет, Юрій Власов, Ігор Ткач) теж виклали окрему думку.

Цей документ майже повністю ліг в основу окремої думки, про яку ми згадували раніше. Тут також мова йшла про неприйнятність процесуальних документів, надісланих на електронну поштову адресу суду із використанням електронного цифрового підпису.

А надсилання процесуальних документів до Верховного Суду в електронній формі передбачає використання сервісу «Електронний суд» із попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (електронного кабінету) та з обов’язковим використанням власного КЕП.

Тобто Верховний Суд (і це стала позиція Великої Палати), незважаючи на повторювані окремі думки з цього приводу, визнає лише два варіанти подання заяв:

  •  надіслати паперові документи поштою;
  • надіслати електронні документи, засвідчені КЕП, попередньо зареєструвавшись в електронному суді і створивши електронний кабінет з офіційним e-mail.

 

Чому Велика Палата ВС як суд апеляційної інстанції приймає лише паперові документи

Апеляційну скаргу саме до Великої Палати ВС належить подавати в паперовій формі. Про це йде мова в ухвалі про усунення недоліків від 28 квітня 2021 року у справі № 9901/83/21.

Оскільки у Великій Палаті ВС як у суді апеляційної інстанції не запроваджено функціонування та експлуатацію систем «Електронний суд» та «Електронний кабінет», учасники провадження зобов’язані звертатися до суду другої інстанції з урахуванням, зокрема, положень підпункту 15.1 пункту 15 абзацу 1 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України. Тобто Велика Палата приймає лише паперові документи, доки не почне функціонувати ЄСІТС.

Виключно паперова форма стосується подання, реєстрації, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи.

Зазначимо, що вимоги до запуску ЄСІТС уже змінились — 26 травня набув чинності Закон України № 1416-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи».

 

Висновки

«Електронний суд» — це підсистема так і не запровадженої ЄСІТС, яка має забезпечувати обмін процесуальними документами між судом і учасниками справи. Останні мають обов’язково зареєструватися в електронному кабінеті, отримавши таким чином офіційну адресу. Лише за умови офіційної реєстрації та наявності КЕП суд прийматиме подані електронні документи. Окремо зауважимо, що електронний суд теж впроваджувався не в усіх судах — існували пілотні. Навіть зараз ця система не функціонує у Великій Палаті ВС. Тому, звертаючись сюди як в апеляційний суд, слід подавати лише паперові документи.

Отже, поки що електронним судом можна скористатися, лише якщо ви:

  • отримали КЕП;
  • зареєструвалися в електронному суді через електронний кабінет;
  • подаєте електронні документи лише через електронний суд, оскільки документи, підписані та надіслані на судовий e-mail, не приймаються. Хоча ситуація і може змінитися з огляду на сталу позицію окремих суддів Великої Палати ВС.

Якщо практика зміниться, надсилати електронні документи можна буде на офіційний e-mail Великої Палати, ну а поки що вона, як суд апеляційної інстанції, приймає лише паперові.

Mostbet Portugal é o melhor lugar para jogar jogos de cassino online. Oferecemos uma ampla variedade de jogos de cassino, incluindo caça-níqueis, roleta, blackjack, bacará, pôquer, e muito mais. Também oferecemos jogos de bônus especiais, jogos de jackpot, e promoções de bônus regulares. Se você está procurando uma experiência de cassino online excepcional, Mostbet Portugal https://mostbet-portugal.net/ é o lugar para você.

Марина ЯСИНСЬКА «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA