Призначення Президента — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 25-26 (1226-1227) » Призначення Президента

Призначення Президента

Рубрика Актуально
Рада суддів України просить Президента України не зволікати з прийняттям указів про призначення суддів на посади на тлі кадрового голоду судової системи
В офіційному листі Богдан МОНІЧ просить надати інформацію про загальну кількість нерозглянутих Президентом України подань ВРП про призначення на посади суддів

Про кадрову кризу в судовій системі нині не говорить тільки лінивий. Хтось це робить для власного піару, а хтось справді переймається проблемами судової влади, які в результаті впливають на право громадян на доступ до суду. Основним із факторів, що призвели до виникнення ситуації з судовими кадрами, є зупинка роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України наприкінці 2019 року, яку сьогодні намагаються відновити шляхом внесення законодавчих змін. Але і в цьому напрямі спостерігаються певні проблеми, з огляду на останні висловлювання президента Венеційської комісії Ради Європи Джанні Букікіо щодо негативної оцінки Комісією законопроєкту № 3711-д у варіанті, підготовленому до другого читання.

Проте представники чинної влади для вирішення складної ситуації з кадрами в судовій системі не використовують усіх можливостей. Уже неодноразово підкреслювалася лише церемоніальна функція Президента України в процедурі призначення суддів шляхом прийняття відповідних указів та приведення суддів до присяги. Незважаючи на це, гарант Конституції України не завжди оперативно її виконує, а представники судової влади та органів суддівського самоврядування змушені нагадувати йому про це.

Зокрема, 25 червня ц.р. до Президента України Володимира Зеленського з офіційним листом (який оприлюднено на офіційному сайті Ради суддів України) звернувся голова Ради суддів України Богдан Моніч. У ньому, зокрема, наголошується, що відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Президент України видає указ про призначення судді в місячний строк із дня отримання відповідного подання Вищої ради правосуддя (ВРП).

Також у листі звертається увага, що в деяких судах у зв’язку із закінченням повноважень суддів, необранням суддів безстроково, нескладенням суддями присяги здійснення судочинства перебуває на межі припинення. Це призводить до дестабілізації діяльності судової влади, руйнує сподівання суспільства на її ефективність.

Крім того, така ситуація спричиняє погіршення оперативності та якості розгляду судових справ, знижує рівень захисту прав і свобод людини та громадянина, у зв’язку з чим виникають серйозні проблеми із забезпеченням реалізації принципу доступу людей до суду та їх права на вирішення судом справи впродовж розумного строку.

«Зважаючи на потребу в заповненні вакантних посад суддів із метою забезпечення належного рівня судочинства, прошу вас із розумінням поставитись до вирішення вкрай важливої для правосуддя проблеми та розглянути питання про видачу відповідних указів про призначення на посади суддів кандидатів, щодо яких Вищою радою правосуддя були внесені відповідні подання», — зазначив у зверненні Богдан Моніч.

Також очільник органу суддівського самоврядування попросив Президента України надати Раді суддів України інформацію про загальну кількість нерозглянутих подань Вищої ради правосуддя про призначення кандидатів на посади суддів, які було внесено Президенту України.

В ексклюзивному коментарі для «Юридичної практики» Богдан Моніч зазначив: «З огляду на критичну ситуацію, яка наразі склалася в судовій системі, безумовно, зволікання з видачею відповідних указів Президентом України негативно відображається на стані здійснення судочинства. Рада суддів України спробувала підрахувати орієнтовну кількість документів, які було внесено Вищою радою правосуддя Президенту України, та скільки їх було не реалізовано.

За нашими попередніми підрахунками, це близько 113 нереалізованих подань за 2020 рік і приблизно 24 подання за 2021 рік. Але ми вирішили, що не будемо зазначати конкретні цифри, й у зверненні просимо уточнити інформацію безпосередньо Офіс Президента України, оскільки, можливо, частину подань було повернуто з технічних причин на доопрацювання».

Анатолій ГВОЗДЕЦЬКИЙ «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA