Пріоритети в русі — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Пріоритети в русі

«Ми хочемо вдосконалювати ринок і підіймати престиж юридичної професії», — Анна Огренчук та Андрій Романчук, кандидати на посади президента та віцепрезидента АПУ, розповіли про свої пріоритети
Асоціація правників України має стати ключовою об'єднуючою інституцією для всієї юридичної спільноти, наголошують Анна ОГРЕНЧУК та Андрій РОМАНЧУК

2 липня ц.р. відбудуться чергові вибори керівництва Асоціації правників України (Асоціація, АПУ). Зокрема, кандидатами на найвищі посади — президента і віцепрезидента — є відповідно Анна Огренчук, керуюча партнерка Юридичної групи LCF, та Андрій Романчук, керуючий партнер ЮК MORIS GROUP. В інтерв’ю «Юридичній практиці» вони поділилися баченням пріоритетів розвитку Асоціації та озвучили основні пункти своєї передвиборчої програми.

— Чому ви вирішили балотуватися на посади президента і віцепрезидента Асоціації правників України?

Анна Огренчук (А.О.): Я беру участь у роботі АПУ від самого початку своєї приватної практики. Тож ми зростали паралельно. За цей час Асоціація досягла дуже багато як в напрямі розвитку нашої професії, об’єднання правників, так і розбудови правової держави.

Так історично склалося, що наша компанія і я особисто дуже багато спів­працюємо з АПУ. Юридична група LCF є постійним співорганізатором Судового форуму та інших тематичних заходів АПУ, а комітет із процесуального права, який я очолюю, активно бере участь у розробці законодавства. Мені приємно, що колеги відзначили мій внесок у роботу Асоціації та висунули мене в кандидати в президенти АПУ від комітету. Я дала згоду та беру участь у виборах.

Андрій Романчук (А.Р.): Маючи певний бекґраунд роботи в правлінні АПУ, я погодився балотуватися разом з Анною. На мою думку, зараз відбувається дуже позитивне оновлення Асоціації. Приходять люди з новим баченням, новими ідеями. Зберігаючи інституційну пам’ять попередніх досягнень та доповнюючи її новими віяннями, нам вдасться створити якісний продукт — команда не змінюється, але якісно розширюється завдяки новим учасникам.

— Які основні цілі ви визначаєте для вашої каденції? Чому будете приділяти увагу особисто?

А.О.: Для того щоб визначити напрями розвитку на наступний період, ми повинні відповісти на запитання, якою ми хочемо бачити Асоціацію в майбутньому. Для себе ми вирішили зробити акцент на основній меті, яку має АПУ, всі її члени, ми зокрема, — Асоціація має стати ключовою об’єднуючою інституцією для всієї юридичної спільноти. Тому ми повинні зробити фокус на таких напрямах: АПУ — це драйвер розвитку юридичної спільноти, лідер експертної думки, авторитетний гравець на міжнародній арені, «законодавець моди» у сфері юридичної освіти, носій принципів соціальної відповідальності й організація, в якій є злагоджена система регіональних осередків.

А.Р.: Розробляючи програму, ми сконцентрувалися на семи блоках, які насамперед базуються на тому досвіді, знаннях і можливостях, які Асоціація здобула за попередні 19 років. Для нас важливо цей досвід зберегти і примножити, додавши нові напрями, які, на нашу думку, будуть важливими для нашої професійної спільноти.

Я точно буду концентруватися на розвитку регіональної політики, регіональних відділень і загалом на промотуванні юрринків у регіонах. Другий напрям — це робота за освітніми програмами із закладами освіти та Лігою студентів АПУ, зі студентами, для того щоб додати практичності освіті; а також поглиблене вивчення української правової традиції, історії українського права. Там ще є багато незвіданих речей. Також планую долучитись до інституційного і стратегічного розвитку Асоціації, що дасть нам можливість досягти цілей, сформульованих у програмі.

А.О.: Для мене особисто найбільш очевидними є зони розвитку, пов’язані з утвердженням АПУ як лідера професійної думки, GR (вибудовування та налагодження взаємовідносин із державними органами влади) і роботою з міжнародними донорами. АПУ — це не лише заходи, але передовсім глибока експертиза. Другий блок — це міжнародна співпраця, і третій — питання, яке хвилює особисто мене, — жіноче лідерство.

— Розкажіть, будь-ласка, за допомогою яких засобів ви плануєте досягти заявлених цілей.

А.Р.: Власне, перший блок, про який ми говоримо, — АПУ має бути драйвером розвитку юридичної спільноти. За ці 19 років нам вдалося зробити досить важливу і складну річ — об’єднати всіх представників юридичної професії. Нашими членами є адвокати, судді, юрисконсульти, прокурори, нотаріуси, приватні виконавці, держслужбовці. Нам дуже важливо почути думку цих людей та сформувати єдину позицію. Ми ставимо собі за мету перетворити АПУ на платформу для всіх представників юридичної професії та утвердити єдині професійні стандарти. Гра правників за єдиними правилами допоможе посилити й укріпити правову державу та громадянське суспільство. Ця робота триває вже декілька років. Для нас важливо закінчити розпочатий процес, популяризувати наші правила і стандарти, поширювати їх серед усіх учасників, усіх представників нашої професії. Втілювати їх у життя серед студентів.

Іншим методом досягнення цієї мети є Knowledge Sharing через менторські програми та заходи як у сфері актуальних правових проблематик, так і у сфері практичної юриспруденції. Для нас важливо забезпечити якісний контент, який учасники зможуть отримувати в рамках нашої платформи; поглибити співпрацю з іншими профільними асоціаціями, зокрема суддівським корпусом; почути, побачити і зрозуміти інхаусів, залучити їх більше до роботи.

А.О.: Асоціація правників — це не лише інституція, яка об’єднує всіх правників, вона повинна задавати тон для всієї правозастосовної та законотворчої практики. Ми розуміємо, що зараз у державі ще в більшому обсязі відбуваються реформи. Маємо наступний етап судової реформи, тривають земельна реформа, реформи в секторі корпоративного управління, реформи у сфері енергетики.
Ми хочемо, щоб члени АПУ брали участь у всіх реформаторських процесах, для того щоб формувати правильне нормативне поле відповідно до міжнародних стандартів. До нашої думки мають дослухатися державні інституції, громадянське суспільство. Ми повинні цю думку формувати. Для цього, зокрема, більше уваги приділятимемо GR-інструментам, комунікації з профільними комітетами Верховної Ради України, міністерствами та іншими органами виконавчої влади. Також розширюватимемо співпрацю з міжнародними та національними проєктами та NGO (громадськими організаціями), що працюють у сфері утвердження верховенства права, і за всіма напрямами реформ. Ми справді хочемо надати свій потенціал для прийняття правильних законів.

А.Р.: Наступний блок, якому ми приділятимемо особливу увагу і виводитимемо його як окремий пріоритет, — міжнародна співпраця. АПУ має стати авторитетним гравцем на міжнародній арені. Це дасть змогу ефективніше розвивати національний ринок юридичних послуг, а також покращить інвестиційну привабливість держави та бізнесу. У цьому блоці в нас є чотири пріоритети, які ми плануємо реалізовувати. Це, зокрема, покращення співпраці з ключовими міжнародними асоціаціями та налагодження зв’язків із асоціаціями українських юристів в інших країнах. Плануємо також налагодити відносини з посольствами зарубіжних країн та іншими дипломатичними установами — це буде корисним для їхнього розуміння ситуації в країні та для нас. І звісно ж, маємо намір співпрацювати з українськими дипломатичними установами за кордоном.

Цей пункт нашої програми органічно доповнює те, про що говорила Анна. У нас є амбітні плани створити на базі АПУ повноцінний експертний центр, і, власне, співпраця з міжнародним сектором у такому контексті була б для нас дуже корисною.

— Чому ви вирішили акцентувати на питанні жіночого лідерства?

А.О.:  Участь в утвердженні ідеї жіночого лідерства — це найбільш виправданий еволюційний шлях Асоціації. Тим, що ми порушуємо питання гендерного балансу, ми поступово еволюційно змінюємо ситуацію, ламаємо стереотипи, зменшуємо кількість дискримінаційних законів та гендерних упереджень. Цей процес лише почався і йде доволі повільно. Поки що дискримінація помітна в усьому: в представництві жінок на керівних посадах, рівні оплати праці, та й у самому ставленні до нас. Це при тому, що навіть авторитетні світові інституції визнають: жіноче лідерство не лише бажане, а й необхідне для підвищення якості управління. Іншими словами, що більше жінок буде на високих посадах, що більший вплив вони матимуть, то кращим буде світ. І ми до цього впевнено йдемо, роблячи свій внесок у приведення гендерних реалій України до європейських стандартів.

Ми плануємо лобіювати зміни до законодавства, які би сприяли утвердженню гендерної справедливості. Працюватимемо над популяризацією ідеї жіночого лідерства в юридичній професії та запроваджуватимемо прогресивні практики подолання гендерної нерівності, зокрема квотування, забезпечення зменшення гендерного розриву в оплаті праці та впровадження гендерних стратегій. У цьому питанні також будемо співпрацювати з міжнародними організаціями.

А.Р.: Я абсолютно з цим погоджуюся. Серйозно вважаю це питання актуальним і необхідним. Враховуючи, як у нас проходить ця виборча кампанія, Асоціація правників України — одна з перших громадських організацій, яка справді забезпечує рівні права та можливості.

— Що ви плануєте зробити для розвитку регіональної мережі АПУ?

А.Р.: Будемо відверті: так склалося, що юридичний ринок у нас сконцентрований переважно в Києві, основний бізнес тяжіє до столиці та міст-мільйонників. На регіональних юрринках не все так добре, як би хотілося. Там є певні прогалини, і наші регіональні осередки можуть стати драйверами змін.

Для нас як організації, яка об’єднує правників більшості регіонів, важливо, щоб наші регіональні осередки були більш активними й отримували ширший доступ до нашого контенту. Регіональні осередки мають стати драйверами місцевих спільнот, місцевого бізнесу. Протягом попередньої каденції ми мали можливість спілкуватися з усіма регіональними лідерами. Ми окрилені оптимізмом, вважаємо, що, переформатувавши координацію роботи з регіонами, більше дослухаючись до їхніх ідей та ретранслюючи їх у центр, ми зможемо покращити ситуацію в регіонах.

Лідерство завжди було чеснотою Асоціації. Ми впевнені, що в усіх регіонах є лідери, є можливості для самореалізації та розвитку нашої спільної справи.

— Які ще пункти входять до вашої програми?

А.О.: Однією з характеристик лідера є відповідальність. І тому соціальна відповідальність має бути одним із ключових напрямів розвитку Асоціації. Ми говоримо про те, що незахищені верстви населення також повинні отримувати правову допомогу, і ми хочемо розширити проєкти рro bono, допомагати дітям, внутрішньо переміщеним особам, особам з інвалідністю тощо. Саме цей пункт програми є пріоритетним для багатьох кандидатів, які балотуються до складу правління АПУ.

А.Р.: Асоціація правників України також має стати інфлюенсером у сфері юридичної освіти. Наша активна позиція здатна вплинути на майбутній ринок юридичних послуг та стати орієнтиром для підготовки кваліфікованих фахівців. Плануємо брати участь в експертизі «освітніх» законопроєктів, розробці та просуванні якісного освітнього законодавства, покращувати комунікації між закладами вищої освіти, що готують правників, та професійною спільнотою з метою поглиблення практичних навичок студентів; підтримувати прогресивні виші шляхом проведення спільних заходів, зокрема організації стажування в провідних юридичних фірмах, бізнес-проєктах та в публічному секторі. Роботи дуже багато. Упевнений, що, об’єднавши зусилля, ми зможемо розробити програму підтримки студентів, яка дасть їм можливість значно швидше інтегруватися в реальну юриспруденцію.

А.О.: Окрім практичного складника освіти, ми також хочемо розширити співпрацю з провідними іноземними університетами, для того щоб уже на початку кар’єри у студентів був базис практики відповідно до міжнародних стандартів. Я думаю, що одним із напрямів реалізації нашого завдання щодо утвердження на міжнародній арені буде якраз співпраця з освітніми установами.

А.Р.: Насправді вся наша програма — це не просто набір виборчих гасел. Ми ретельно проаналізували 19-річну історію АПУ, виклики сьогодення і те, якою ми хочемо бачити нашу спільноту в майбутньому. Це дуже комплексне бачення. Асоціація дійсно має бути драйвером, арбітром ринку, визначальником напрямів. Зокрема, дуже важливе питання — стандарти та етика професії. Якщо нам вдасться це реалізувати, значить, наша каденція пройде не даремно.

А.О.: Ми хочемо вдосконалювати ринок і підіймати престиж юридичної професії. Це, напевно, головна теза нашої з Андрієм програми.

Бесіду вів Олексій НАСАДЮК, «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA