Хід за роком — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Хід за роком

Рубрика Репортаж
Про те, які тенденції є визначальними для ринку юридичних послуг, дискутували на щорічному форумі АПУ

18 червня ц.р. відбувся XVI форум «Розвиток ринку юридичних послуг» Асоціації правників України (АПУ). Учасники заходу зосередилися на питаннях регулювання професії та професійній етиці, ефективності юрбізнесу, кар’єрних очікуваннях, формулах організації партнерств і розподілу прибутків та взаємовідносинах зовнішніх консультантів і інхаус-юристів.

«Ми будемо говорити як про практичні аспекти юридичного ринку, так і про його регулювання, про наше майбутнє, про наші принципи і нові підходи», — зробив анонс президент АПУ Денис Бугай, партнер ЮК VB PARTNERS, відкриваючи роботу заходу.

Андрій Костін, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, говорив про регулювання правничої професії в контексті вдосконалення судової влади відповідно до нещодавно ухваленої Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021—2023 роки. Олена Кібенко, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, розповіла, як саме судова система та процес пов’язані з формуванням юридичної професії, звернувши, зокрема, увагу на тенденції притягнення суддів та адвокатів до дисциплінарної відповідальності.

Анна Огренчук, керуюча партнерка Юридичної групи LCF, поділилася з учасниками форуму своїм баченням розвитку правничої спільноти та ролі АПУ в цих процесах. «Професійний стандарт діяльності юриста має бути спільним для всіх у ключових питаннях юридичної діяльності. Спільні норми в основних питаннях — запорука для єдиної практики у сфері етичної діяльності та відповідальності за порушення кодексів поведінки», — прокоментувала пані Огренчук.

На завершення профільної сесії виступив Сергій Боярчуков, керуючий партнер ЮК «Алєксєєв, Боярчуков та Партнери», який ґрунтовно виклав історію саморегулівних організацій на прикладі СРО арбітражних керуючих.

Детальніше про професійну етику розповіли учасники сесії, яку модерував керуючий партнер ЮК MORIS GROUP Андрій Романчук. Андрій Савчук, партнер ЮК MORIS GROUP, прокоментував питання конфлікту інтересів в роботі адвокатів; Світлана Романова, директорка з правового забезпечення групи «Метінвест», розповіла про різноманітні конфліктні ситуації, які виникали під час взаємодії з зовнішніми юридичними радниками; Ірина Назарова, керуюча партнерка ENGARDE, говорила про співвідношення конкуренції та професійної етики; а Дарина Старовойтова, керівниця цивільної практики «Горецький і Партнери», зосередилася на етиці адвоката після запровадження адвокатської монополії.

Дискусію щодо ефективності юрфірм модерувала Анна Бабич, партнерка ЮФ Aequo. У контексті ефективності юридичного бізнесу вона підняла питання work-life blend, трансформації традиційного підходу до ринку юридичних послуг, ефективності дистанційних моделей взаємодії та зміни ефективної ставки протягом минулого року. Своїми спостереженнями та професійними рецептами поділилися старший партнер ЮФ AVELLUM Гліб Бондар, партнерка МЮФ Kinstellar Ольга Ворожбит і старший партнер Юридичної групи LCF Артем Стоянов.

«Кар’єрний» блок форуму модерували керуючий партнер ЮФ AVELLUM Микола Стеценко та партнерка Legal Marketing Solutions Тетяна Бенько. Предметом обговорення і детального аналізу учасників сесії стали результати дослідження, присвяченого кар’єрі молодих правників та кар’єрним очікуванням досвідчених юристів.

Досвідом організації партнерства в юрфірмах та нюансами розподілу прибутків між партнерами поділилися Олексій Катасонов, керуючий партнер АО PwC Legal Ukraine, В’ячеслав Корчев, старший партнер МЮФ Integrites, Маркіян Мальський, партнер АО Arzinger, Володимир Монастирський, партнер київського офісу Dentons, та Ігор Свечкар, партнер Asters. Модерував дискусію Володимир Саєнко, партнер Sayenko Kharenko.

На завершення форуму учасники обговорили нюанси закупівлі юридичних послуг та комунікації зовнішніх юридичних радників і штатних юрисконсультів компаній.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA