Разом із тим — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Разом із тим

Ухвала про прийняття заяви про банкрутство не є предметом самостійного апеляційного оскарження, однак може бути оскаржена разом із ухвалою про відкриття провадження у справі про банкрутство

Кодекс України з процедур банкрутства (КзПБ, Кодекс), який діє з 2019 року, здебільшого орієнтований на захист прав кредиторів. Про це свідчить низка положень КзПБ, наприклад, щодо права кредитора ініціювати провадження у справі про банкрутство незалежно від суми боргу його боржника.

Однак боржники нерідко зловживають процесуальними правами, вдаючись до затягування розгляду справи, зокрема шляхом оскарження ухвал суду, винесених у рамках процедури банкрутства.

Нижче розберемо, які ж саме ухвали суду підлягають оскарженню на початку розгляду справи про банкрутство.

Оскарження ухвали про прийняття заяви про банкрутство

Процедура починається із заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, яку суд приймає до розгляду шляхом винесення відповідної ухвали. Якщо переглянути тексти таких ухвал у Єдиному державному реєстрі судових рішень, то побачимо, що суди перших інстанцій часто вказують на можливість оскарження своїх ухвал про прийняття заяв щодо відкриття провадження у справі про банкрутство в апеляційній інстанції.

Питанню оскарження судових рішень у процедурі банкрутства присвячено статтю 9 КзПБ. На перший погляд, за змістом КзПБ та статті 255 Господарського процесуального кодексу (ГПК) України всі ухвали господарського суду першої інстанції, прийняті у справі про банкрутство, може бути оскаржено в апеляційному порядку, крім випадків, передбачених КзПБ та ГПК України.

Проте системний аналіз зазначених положень законодавства в сукупності з нормою пункту 8 частини 2 статті 129 Конституції України дає можливість зробити висновок, що в апеляції може бути оскаржено лише ухвали місцевого господарського суду, передбачені статтею 9 КзПБ та статтею 255 ГПК України, а також інші ухвали у випадках, прямо передбачених законом. Усі інші ухвали підлягають апеляційному оскарженню лише одночасно з прийнятим за результатами розгляду справи рішенням чи з ухвалою, якою завершується розгляд справи.

З цього приводу висловився і Верховний Суд (ВС) у складі колегії суддів Касаційного господарського суду (КГС) в ухвалі від 15 червня 2020 року у справі № 910/1133/20. Суд зазначив, що ні ГПК України, ні Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ні КзПБ не передбачають можливості оскарження ухвали про прийняття заяви щодо відкриття провадження у справі про банкрутство, оскільки така ухвала забезпечує рух судового процесу та не порушує прав учасників справи, що виключає можливість її оскарження в суді вищої інстанції.

Однак боржники досить часто звертаються до апеляційних судів за скасуванням зазначених ухвал. Варто зауважити, що в таких випадках апеляційні суди не завжди відмовляють у відкритті апеляційного провадження. Внаслідок цього виникає ситуація, коли, з одного боку, провадження було відкрито всупереч нормам процесуального права, а з іншого боку, законодавство прямо не передбачає можливості закриття апеляційного провадження з підстав неправильного його відкриття.

Утім, судова практика з цього питання йде іншим шляхом. Так, ВС у складі колегії суддів КГС дійшов висновку, що помилково відкрите апеляційне провадження підлягає закриттю попри відсутність відповідної норми в законодавстві. Таку позицію викладено в постанові Верховного Суду від 5 листопада 2019 року у справі № 926/767­б/15.

Оскарження ухвали про відкриття провадження

Як зазначено вище, положення статті 9 КзПБ передбачають можливість оскарження ухвал місцевого суду. Водночас у цій статті Кодексу зазначено, що в касаційному порядку не підлягають оскарженню постанови апеляційного господарського суду, прийняті за результатами перегляду судових рішень, крім ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство. З аналізу вказаної статті можна зробити висновок, що ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство все­таки підлягають апеляційному та касаційному перегляду. Про правильність такого висновку свідчить і судова практика.

Варто додати, що якраз на цьому етапі можна оскаржити і ухвалу про прийняття заяви. Так, ВС у складі колегії суддів КГС в ухвалі у справі № 910/1133/20 від 15 червня 2020 року вказав, що ухвалу місцевого суду про прийняття заяви щодо відкриття провадження у справі про банкрутство може бути оскаржено в апеляційному порядку разом із ухвалою місцевого суду про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Таким чином, ухвала про прийняття заяви щодо відкриття провадження у справі про банкрутство не є предметом самостійного апеляційного оскарження, однак може бути оскаржена разом із ухвалою про відкриття провадження у справі про банкрутство. Проте, враховуючи неоднозначну практику судів стосовно оскарження вказаних ухвал, учасникам справи про банкрутство варто займати активну позицію та звертати увагу суду на випадки зловживання процесуальними правами.

КЛЯН Анастасія — юрист GOLAW, адвокат, м. Київ


КОМЕНТАРІ

Електронний перегляд
Ірина СТАРОДУБ, керівник судового відділу Moneyveo

Банкрутство є важливою категорією справ в юрисдикції господарських судів. Багато питань у банкрутстві регулюються тими самими нормами господарського процесу, що й у всіх інших господарських справах. Однак на практиці застосування таких норм у процедурі банкрутства має свої особливості та специфіку.

Питання оскарження судових рішень та ухвал у межах процедури банкрутства регулюють ГПК України та КзПБ. Відповідно до статті 9 КзПБ в апеляційному порядку може бути оскаржено постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури/процедури погашення боргів, усі ухвали місцевого господарського суду, прийняті у справі про банкрутство, крім випадків, передбачених ГПК України та КзПБ. Зокрема, підлягають оскарженню ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство та про прийняття заяви про банкрутство. Однак, на жаль, на практиці трапляються ситуації, коли сторони активно зловживають своїми правами, а саме оскаржують абсолютно всі процесуальні ухвали, що блокує процес розгляду справи. Водночас матеріали справи передаються до судів вищих інстанцій, а суди першої інстанції відкладають розгляд справи до їх повернення. Вирішить це питання остаточний запуск електронного судочинства. Апеляційні та касаційні суди зможуть здійснювати перегляд за матеріалами в електронному вигляді, що не перешкоджатиме провадженню в першій інстанції.


Лише одночасно
Андрій ВАЛЕНКО, адвокат ЮК «АМБЕР»

Відповідно до положень КзПБ та ГПК України апеляційному оскарженню підлягають ухвали суду першої інстанції в разі, якщо їх включено до переліку, який містять стаття 9 КзПБ та стаття 255 ГПК України, або коли це прямо передбачено іншими статтями ГПК України чи КзПБ. Усі інші ухвали може бути оскаржено лише одночасно з прийнятим за результатами розгляду справи рішенням чи ухвалою, якою завершується розгляд справи.

Отже, в ГПК України та КзПБ не перед­бачено можливості оскарження ухвали про прийняття заяви щодо відкриття справи про банкрутство до розгляду, оскільки така ухвала суду першої інстанції забезпечує рух судового процесу та не порушує права учасників справи, що виключає можливість її оскарження в суді апеляційної інстанції. Зі свого боку ухвалу про відкриття провадження у справі про банкрутство, як це випливає з положень, наведених у статті 9 КзПБ, може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Крізь практику до зірок?

Актуально

Суддівські перестороги

Акцент

Відображення реальності: адвокатів, які отримали свідоцтва в неналежній раді, можна не вносити в ЄРАУ

Галузі практики

Разом із тим

За згодою сторін

Захисні наміри

Дайджест

Дисциплінарна відповідальність суддів: їх право на оскарження

Держава та юристи

Зразкова поведінка

Заклик до «Дії»

Злочин і покарання

Новини

Новини юридичних фірм

Карта подій

IP REPORTER

Новини Євросуду

Вакцинація як частина політики охорони здоров’я в Чехії відповідає найкращим інтересам дітей

Приватна практика

Інвестиційний фон

Судова практика

Заповітна міра

Консультативна вада

Судові рішення

Щодо визнання майна, набутого за договором довічного утримання, спільною власністю

Тема номера

Електронний щоденник

Оцінне рішення

Рекламний склад

Оновити рАМКУ

Гра в монополію

У фокусі: LEGAL TECH

Програмне забезпечення

Інші новини

PRAVO.UA