IP REPORTER — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

IP REPORTER

Рубрика Новини

Wikipedia для Укрпатенту

Під час проведення експертизи заявки на реєстрацію торговельної марки (ТМ) Національний орган інтелектуальної власності, функції якого наразі виконує Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), аналізує різні джерела, зокрема відомості з інтернету.

Питання належності джерела, використовуваного під час проведення експертизи, опосередковано розкривається в пункті 7.2 Методичних рекомендацій з окремих питань проведення експертизи заявки на знак для товарів і послуг, затверджених наказом Укрпатенту від 7 квітня 2014 року № 91, відповідно до якого експерти беруть до уваги відомості з інформаційної бази закладу експертизи, а також із відповідних офіційних видань. Водночас видання вважаються такими, що входять до інформаційної бази закладу експертизи, якщо вони є в цьому закладі або якщо в закладу експертизи та в невизначеного кола осіб є вільний доступ до них, зокрема за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку чи як до друкованих видань. Такий підхід обумовлює те, що як джерело експерти Укрпатенту часто використовують вільну онлайн­енциклопедію Wikipedia, яка з розвитком інтернету фактично замінила друковану енциклопедію.

Як відомо, Wikipedia — це загальнодоступна багатомовна універсальна інтернет­енциклопедія з контентом, у який користувачі мають змогу самостійно вносити виправлення за допомогою доступних на сайті інструментів. Проте той факт, що користувачі Wikipedia можуть вільно додавати нові записи, зазвичай не береться експертами до уваги і не ставиться під сумнів надійність отриманої інформації. Водночас у нашій практиці неодноразово були випадки, коли інформація з Wikipedia, на яку посилається експерт у своїх рішеннях, не є цілком достовірною. Ба більше, нещодавно під час прийняття рішення про попередню відмову у зв’язку з начебто описовістю ТМ експерт послався на російськомовну версію Wikipedia, тимчасом як україномовна та англомовна версії інтернет­енциклопедії містили прямо протилежну інформацію.

Тож практика доводить, що до відомостей з Wikipedia та інших подібних сайтів слід ставитися критично. Водночас, якщо в основі рішення Укрпатенту лежить слово, значення якого встановлюється за допомогою Wikipedia, експертам буде корисно перевіряти дату розміщення відповідної інформації та зіставляти її з датою, яка є визначальною в конкретній справі (наприклад, оцінюючи правомірність реєстрації ТМ). Ба більше, крім посилання на відомості з Wikipedia, доцільно наводити інші достовірні джерела, що підтверджують такі відомості. Вочевидь, це сприятиме усталеності підходу та підвищить якість прийнятих експертними установами рішень.

ПРОХОРОВА Ганна — радниця Mamunya IP, м. Київ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Крізь практику до зірок?

Актуально

Суддівські перестороги

Акцент

Відображення реальності: адвокатів, які отримали свідоцтва в неналежній раді, можна не вносити в ЄРАУ

Галузі практики

Разом із тим

За згодою сторін

Захисні наміри

Дайджест

Дисциплінарна відповідальність суддів: їх право на оскарження

Держава та юристи

Зразкова поведінка

Заклик до «Дії»

Злочин і покарання

Новини

Новини юридичних фірм

Карта подій

IP REPORTER

Новини Євросуду

Вакцинація як частина політики охорони здоров’я в Чехії відповідає найкращим інтересам дітей

Приватна практика

Інвестиційний фон

Судова практика

Заповітна міра

Консультативна вада

Судові рішення

Щодо визнання майна, набутого за договором довічного утримання, спільною власністю

Тема номера

Електронний щоденник

Оцінне рішення

Рекламний склад

Оновити рАМКУ

Гра в монополію

У фокусі: LEGAL TECH

Програмне забезпечення

Інші новини

PRAVO.UA