Програмне забезпечення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 15-16 (1216-1217) » Програмне забезпечення

Програмне забезпечення

Які програми, застосунки та системи є найпопулярнішими серед правників у їхній професiйнiй діяльності

Спрагу до знань тепер вдовольнити так легко. Щоб дізнатися про щось, нам більше не треба занурюватися в енциклопедії чи йти до бібліотеки, достатньо «вбити» кілька слів у пошуковий запит. Інформації стало так багато, що виникла потреба в упорядкуванні цього інформаційного шуму, вишукуванні справді необхідного, відсіюванні зерен від полови.

Світ пришвидшується. І мова йде не тільки про спроможність автомобілів долати енні метри за секунду чи про потужності високошвидкісних потягів, а й про швидкість обробки інформації. Усе, що потрібно сьогодні, — це релевантна інформація тут і зараз.

Наразі передчасно казати, що світовий ринок Legal Tech перебуває на своєму пікові. З огляду на темпи глобалізації та цифровізації складно спрогнозувати, які новинки чекають нас завтра і чи близько вже до «вершини». Але темпи його розвитку справді вражають. Юристів більше не вдовольняє звичайне програмне забезпечення, до якого їм треба пристосувати власні потреби, тож вони пристосовують програмні продукти до своїх індивідуальних потреб. Це такі собі нішеві інструменти Legal Tech, які полегшують тягар рутини для правника.

Утім, якщо поглянути на різноманітні застосунки, програми, системи, бази даних, які набули популярності серед широкого кола правників в Україні та довели свою ефективність, то вимальовується доволі цікава картинка. Одразу попереджаємо: ми не маємо наміру зробити повний аналіз усіх систем чи програм. Ми зупинимося лише на найпопулярніших та найяскравіших екземплярах. Спробуємо надати певної системності цьому різнобарвному світу онлайн­помічників правників.

Законодавчий хаос

До першої категорії віднесемо системи та програми, які оптимізують пошук законодавчими «полями» та підзаконними нормативними «рівнинами». Звісно, одним лиш пошуком законодавства функціонал таких систем не обмежується.

Пальму першості в цій категорії отримує «ЛІГА:ЗАКОН». За три десятки років на пошукових базах «Ліги» виросло не одне покоління правників. «ЛІГА:ЗАКОН» об’єднує понад двадцять продуктів із цільовою аудиторією серед бізнесу, бухгалтерів і правників: LIGA 360, ІПС (інформаційно­правова система), Verdictum, Liga:REPORT, ReporTax, Contr Agent, Liga:BOOK, «Академія ЛІГА:ЗАКОН», «SMS­Маяк», «Бухгалтер&Закон», «Юрист&Закон», «Вісник МСФЗ», Semantrum, «Інтербух», «Особистий експерт», «Бізнес­старт» та інші.

Традиційна «Ліга» для пошуку документів — це інформаційно­правова система з величезним обсягом нормативних документів України та законодавчих новацій. Це вдалий аналог розділу «Законодавство» сайту Верховної Ради України, який має щонайменше одну перевагу: саме на «Лігу» відсилають гіперпосилання з судових рішень. До складу цієї системи входять також типові договори й шаблони, форми та бланки з інструкціями. Щоправда, використовуючи їх, слід ретельно перевіряти чинність тих чи інших посилань з огляду на швидкоплинність законодавства. Навряд ІПС від «ЛІГА:ЗАКОН» потребує додаткових презентацій, адже якщо ви читаєте ці рядки, найімовірніше, ви користуєтеся цим продуктом.

Незмінним супутником юристів є ipLex — програми і бази даних нормативно­правової, судової та довідкової інформації, які також давно працюють на ринку. Правники полюбляють користуватися цією програмою в судах чи на зустрічах, коли з девайсів поруч лише смартфон. Окрім законодавства та судової практики, ця програма дає змогу й перевіряти контрагентів: сервіс відслідковує банкрутства, зміни власників та керівників, судові справи, податкові борги та іншу інформацію за державними реєстрами.

ActiveLex — онлайн­інструмент юриста. Цей сервіс позиціонує себе як ідеальне робоче місце для правника. Судячи з функціоналу сервісу, ідеальність для кожного своя. ActiveLex накопичує в собі напрацювання американсько­нідерландської інформаційної компанії Wolters Kluwer, а також юридичного видавництва «Юрінком Інтер». Серед іншого програма пропонує зразки процесуальних документів, коментарі експертів до деяких змін законодавства.

Нещодавно в ActiveLex презентували онлайн­продукт для нотаріусів та реєстраторів. Зокрема, розробники обіцяють, що ця категорія правників отримає повну базу нормативно­правових актів, необхідних у щоденній роботі, шаблони договорів, довіреностей, запитів, написів, правові позиції Верховного Суду, всі правові новини «в реальному часі».

Судова акумуляція

Найповнішою і найактуальнішою базою судових рішень, безперечно, є Єдиний державний реєстр судових рішень (ЄДРСР). Щоправда, треба бути доволі майстерним та витратити чимало часу, щоб знайти ті чи інші судові позиції чи найсвіжішу практику з різних категорій справ. Саме тому серед юристів популярні такі системи, як Verdictum, «Прецедент», «Суд на долоні» та багато інших.

Головна риса таких систем полягає в тому, що вони «закладають» у пошукову систему одруківки й інші помилки, що виходять з­під пера юриста, який квапиться.

Система аналізу судових рішень Verdictum є продуктом «ЛІГА:ЗАКОН». Verdictum пропонує хороший фільтр для пошуку судової практики: користувач може шукати рішення за змістом, за формальними ознаками, уточнювати запит і швидко відфільтровувати результати пошуку за будь­якою комбінацією параметрів, виокремлювати рішення, в яких є позиція Верховного Суду. Ще ця система пропонує інформацію про те, чи було рішення переглянуто або скасовано.

Також діє система Verdictum PRO, яка може спрогнозувати результат рішення суду за допомогою штучного інтелекту. Складно оцінити точність результатів, пропонованих штучним інтелектом, в українській системі правових координат та ще й з огляду на велике різноманіття судових позицій з одного і того самого питання. Очевидно, що це поки що більше іміджевий інструмент для розробників, аніж результативний.

«Суд на долоні» — аналітичний сервіс для пошуку, дослідження та візуалізації судових рішень від ТОВ МА «Промедія Консалтинг». Розробники вклали можливості розпізнавати хибодруки під час пошуку рішення, переглядати загальну інформацію про рішення стисло або лише одну з частин рішення, досліджувати справи, в яких фігурують нерухомість і земельні ділянки, налаштовувати грошовий діапазон, як уточнювальний фільтр використовувати національне законодавство або рішення Європейського суду з прав людини.

Отримати прогноз щодо результатів справи також пропонує WINCOURT (продукт від «Суду на долоні»). Усі ці спроби прогнозування судового рішення нагадують радше ворожіння на кавовій гущі. Такі програми були б ефективні в правових системах, де діє прецедентне право або ж де кожна судова ланка працює на загальну мету — єдність судової практики. Але все це наразі не про українські реалії.

Інтерфейс і функціонал системи «Прецедент» є доволі консервативним і не надто клієнтоорієнтованим. Вбачається певна іронія в тому, що систему оформлено як судові рішення. Як стверджують розробники, алгоритм «розумний пошук» унеможливлює отримання негативного пошуку, адже враховує помилки користувачів під час формування запиту.

Популярним серед юристів є застосунок для смартфона «Судові засідання та реєстр» (розробник — SITEbuy.pro). Цей додаток пропонує швидко і зручно дізнаватися про судові засідання в національних судах України та отримувати процесуальні документи з ЄДРСР. Зокрема, тут можна додати справу для відслідковування та отримувати необхідну інформацію щодо неї, ба навіть зазначається, скільки днів залишилося до наступного засідання.

Користувачі цього застосунку отримують інформацію про дату та час судового засідання, суд, у якому справа розглядається, склад суду, юрисдикцію та інстанцію, сторони судового розгляду, предмет спору, останні документи у справі. Щоправда, користувачам бракує функції видалення засідань, які додалися автоматично, та сповіщень. Розробники обіцяють врахувати ці побажання в наступних оновленнях. Також користувачі скаржаться на різну ціну за користування додатком для операційних систем Андроїд і для iOS (різниця пояснюється тим, що розробники оплачують акаунт в iOS, тож ціна тут є вищою).

Розробник SITEbuy.pro пропонує й інший застосунок — «Юридичний калькулятор», що допомагає розрахувати пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України (НБУ); пеню в розмірі, встановленому в договорі за домовленістю сторін; інфляційні нарахування; річні відсотки; судовий збір; вартість коштів за курсом НБУ на певну дату. Утім, цей додаток наразі широкої популярності серед користувачів не набув.

Бот на допомогу

Третьою категорію онлайн­помічників юриста є різноманітні чат­боти, які здебільшого зручно облаштувалися в Telegram. Чат­боти банків та операторів, чат­боти для бізнесу і різноманітних правових професій. Це програми для вирішення типових проблем користувачів. Opendatabot надає доступ до державних даних громадянам та бізнесу, PatentBot «консультує» щодо подання на реєстрацію торговельної марки; «Мій Клієнт» — це бот для надання безкоштовних юридичних консультацій від юридичного інтернет­ресурсу «Протокол»; Reportax — бот­бухгалтер від «ЛІГА:ЗАКОН».

Надзвичайно популярним із цього переліку є Opendatabot. Громадянам цей продукт може бути цікавим через сповіщення про борги та суди, захист від шахраїв та перевірку транспорту і нерухомості. Бізнесу пропонує захист від рейдерських захоплень, контроль контрагентів щодо турботи про співробітників. Але попри всі ці голосні лозунги, заявлені на сайті, треба враховувати українські реалії.

В Opendatabot привабливий інтерфейс та цікаву інформацію згенеровано алгоритмами з відкритих даних. Особливо популярною серед журналістів є «цифра дня»: наприклад, велося 1877 кримінальних справ про домашнє насильство у 2020 році; 46 351 біткоїн задекларували посадові особи; 292 607 боржників ведуть приватні виконавці. Аналізуючи відкриті державні дані, можна дізнатися чимало репрезентативної інформації.

Моніторинг інших

До четвертої групи слід віднести програми та системи, які допомагають відстежувати конкурентів чи контрагентів. Флагманом у цій категоріє є молодий (зареєстрований у вересні 2014­го), але перспективний YouControl. Система YouControl — онлайн­сервіс перевірки компаній. Система формує повне досьє на кожну компанію України з відкритих даних і відстежує зміни в державних реєстрах, візуалізує зв’язки між афілійованими особами. Наразі в системі є понад 5 млн досьє на компанії.

YouControl може зацікавити директора, службу безпеки, юриста, закупівельника та бухгалтера. Зокрема, для юриста система може бути корисною через можливість пошуку судових документів або даних про виконавчі провадження щодо компанії; про актуальний статус юридичної особи та реєстраційні дії, які вчиняли компанії, афілійовані з контрагентом; про власність компанії (торговельні марки та автотранспорт).

Перевірку контрагентів у контексті складення досьє на бізнес пропонує Vkursi.Pro. Ця система передбачає пошук за кодом Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, індивідуальним податковим номером платника податку на додану вартість (ПДВ) або прізвищем, іменем та по батькові особи. Також програма пропонує контроль майна (землі, нерухомості, авто) та відстеження змін у державних реєстрах онлайн, отримання сповіщень про будь­які реєстраційні дії в месенджері або листом на email. Варте уваги те, що сервіс «Моніторинг реєстраційних дій щодо об’єктів нерухомого майна» надається спільно з ДП «Національні інформаційні системи», яке є технічним адміністратором Державних реєстрів Міністерства юстиції України, а сервіс «Моніторинг всього майна компанії або особи» відстежує зміни в таких реєстрах: у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Єдиному державному реєстрі транспортних засобів, Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

Популярності набуває LIGA 360 — екосистема хмарних сервісів для командного управління ризиками й можливостями. Цей програмний продукт пропонує різні конфігурації інструментів, з яких складаються система моніторингу бізнес­партнерів Contr Agent, інформаційно­правова система та система аналізу і моніторингу медіа­простору Semantrum.

Серед переваг LIGA 360, зокрема, такі: моніторинг ризиків і можливостей; обговорення з командою (для спільної роботи з новинами ЗМІ та законодавством), smart­сигнали про зміни (для контролю законодавства, судових рішень, контрагентів із нерухомості), можливість відфільтровувати новини під запити клієнта, а також «бізнес­розвідка» (для ознайомлення з діяльністю конкурентів і партнерів).

Допомога з усього

П’яту категорію становлять програми з комплексних послуг. Зокрема, розв’язання юридичної проблеми пропонує «Дом юриста». Ця система виконує пошук за документами, містить зразки договорів, готові рішення; в разі потреби можуть знайти юриста для консультації з того чи іншого питання, допомогти впоратися з юридичним обслуговуванням товариства з обмеженою відповідальністю (від реєстрації бізнесу до виходу засновників і зміни назви), реєстрацією фізичної особи — підприємця чи банкрутством особи, перевірити договір чи новобудову, є навіть калькулятор судових зборів (щоправда, деякі з цих функції поки що працюють у режимі дослідної експлуатації або неактивні). До недоліків цієї програми експерти відносять відсутність зв’язку з юридичним ринком, обмежені ресурси для аналітики та дещо обмежений функціонал.

Скористатися швидким способом вирішення юридичного питання пропонує юридичний інтернет­ресурс «Протокол». Зокрема, «Протокол» надає допомогу щодо тендера на юридичну послугу (замовлення можна розмістити на цьому порталі), відеозв’язку з юристом, договору про правову допомогу (можна укласти з використанням електронного цифрового підпису); є тут також файлообмінник, юридичне ком’юніті та можливий підбір юриста за спеціалізацією (каталог із більш ніж 3,7 тис. юристів, адвокатів і юридичних фірм з усіх регіонів України). Наприклад, за запитом «земельне право» система запропонує користувачеві 255 результатів тільки в Києві. І це будуть юристи різного професійного рівня. Проте якщо вам потрібен юрист із найкращих юридичних компаній, то «Протокол» — не та система, яка зможе зарадити.

Ми уже згадували про чат­боти від різноманітних операторів. «Київстар» пішов далі і розробив «Юрист онлайн» — правові консультації для своїх абонентів. Один із провідних операторів пояснює цей крок тим, що вони прагнуть, щоб їхні абоненти будь­коли могли отримати якісну юридичну допомогу й вирішити свої питання якомога швидше. Партнер «Київстар» — ТОВ «Юридичні та податкові радники» (компанію було засновано в лютому 2020 року, основний вид діяльності — робота телефонних центрів).

«Юрист онлайн» пропонує два пакети: «Класичний» (за 30 гривень на місяць) і «Безлімітний» (за 50 гривень на місяць). Пакет «Класичний» містить юридичні консультації щодо приватного життя, володіння транспортними засобами та їх використання, консультації з підготовки документів. Пакет «Безлімітний» до цього всього переліку додає ще й податкові консультації.

Карантинні програми

За понад рік перманентного карантину значно активніше почали використовувати різноманітні програми для дистанційного зв’язку. Надзвичайно популярними є програми Microsoft 365 для бізнесу. Вони пропонують використовувати класичні версії програм Office (Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, а також Access і Publisher), тільки для персональних комп’ютерів (ПК), зберігати файли й ділитися ними в хмарному сховищі OneDrive, отримати одну ліцензію, що діє для повнофункціональних програм Office, які можна інсталювати на п’ять мобільних пристроїв, п’ять планшетів і п’ять ПК або комп’ютерів Mac для кожного користувача тощо.

Microsoft 365 із Microsoft Teams допомагає налагоджувати безпечну віддалену роботу. Продуктивність понад усе, кажуть у Microsoft  і пропонують продуктивно спілкуватися та працювати вдома, в офісі чи деінде: переписуватися в чаті, здійснювати аудіо­ та відеовиклики, проводити онлайн­наради, вирішувати робочі питання в режимі реального часу.

Попри те що програма Zoom вийшла на ринок ще 8 років тому, вона стала незамінним помічником для організації відеозв’язку в нашій карантинній реальності, і не лише для юристів. Вона дає змогу одночасно під’єднати кілька десятків девайсів на необмежений час (для платних пакетів). Щоправда, зловживати цією програмою не варто. Зокрема, пік користування нею спровокував низку проблем із безпекою особистих даних користувачів, а організація в Zoom конференцій чи публічних обговорень часто супроводжується курйозними ситуаціями, некоректними включеннями чи іншими технічними проблемами.

Альтернативою Zoom для молодшого покоління є програма Discord. Це безкоштовний месенджер із підтримкою ІР­телефонії, відеоконференцій, найпопулярніший серед ґеймерів та людей, що навчаються. Discord вийшов у 2015 році.

Потреба відстежувати роботу над проєктом виникла не тільки під час карантину. Однією з найпопулярніших пропозицій у цьому контексті є офісний застосунок Trello — хмарна програма для управління проєктами невеликих груп, яку було розроблено Fog Creek Software. Кожен член команди, що працює над проєктом, зможе формулювати задачі, необхідні для реалізації проєкту, виставляти дедлайни, а також контролювати стан виконання завдань іншими. Але одразу застерігаємо: якщо ви берете участь одночасно в декількох проєктах, то окремий робочий день можете згаяти тільки на заповнення «комірок» у Trello.

«Загальні» програми

Окрім переліченого, є низка програм, які однакового підійдуть як для правників, так і для представників інших професій. Що стосується месенджерів, то незмінними віртуальними «співбесідниками» є Facebook Messenger, Telegram, WhatsApp, Viber. Для пересилання, читання чи відкривання прикріплених документів або pdf­файлів у телефоні часто використовують текстові редактори, або «читалки»: Documents To Go, OfficeSuite, eReader Prestigio тощо. Надійним помічником у роботі кожного може стати сканер документів, який вмонтовано в програму «Нотатки» в iPhone.

Юристу у відрядженні стане в пригоді онлайн­путівник Foursquare (застосунок надає персоналізовані рекомендації щодо місць за геолокацією користувача, наприклад, підкаже, де можна смачно поїсти). Booking.com допоможе завчасно подбати про житло в новому місті, а BlaBlaCar — побудувати графік поїздки між населеними пунктами України. TripAdvisor допоможе визначитися з місцями для відвідин після важких перемовин або судового засідання. Це програма для мандрівок, що дає змогу своїм користувачам спланувати поїздку в будь­яку країну світу.

Ми тепер не мислимо світ без можливості купити квиток на потяг, не вистоюючи кілометрових черг, чи онлайн­квиток до театру або кіно. Уже немає потреби навіть їх роздруковувати. Зробити новий закордонний паспорт більше не є виснажливим завданням. Так, ми ще не отримали «держави у сматфоні» чи «суду у смартфоні» але ми маємо незліченну кількість програм, які полегшують наше життя, перебирають на себе рутину вже сьогодні. Тож користуймося цими можливостями розумно, дбаючи про інформаційну гігієну та власну онлайн­безпеку.

Христина ПОШЕЛЮЖНА «Юридична практика»


ПРЯМА МОВА

Швидкість передусім
Олександр ШКЕЛЕБЕЙ, керуючий партнер ESQUIRES

Вважаю, що для ефективного виконання функцій юридичної компанії найважливішими є програми, додатки та сервіси, що дають змогу якомога швидше отримувати корисну для прийняття рішень інформацію, створювати, контролювати та спрямовувати процес підготовки послуги для клієнтів, тримаючи руку на пульсі.

Безумовно, вимоги до таких програм за останні роки зросли. Крім інформативності, неабияке значення має і наочність (візуалізація) даних.

Серед програм для керування юридичною фірмою ми обрали професійну ERP­систему AELITA PSA Law Firm Busines Suite, що миттєво надає доступ до управлінської інформації.

Для керування завданнями та організації роботи в команді також використовуємо рішення на основі методології «Канбан»: Microsoft Planner і Trello. Так, Microsoft Planner має інформативний центр проєктів для кожного члена команди з можливістю відстежувати завдання в одному або кількох проєктах.

Сучасні програми для інтелект­карт («мап думок») надають можливість колективно генерувати (зокрема, проводити мозковий штурм) та структурувати ідеї, визначати головний зміст інформації та навіть планувати.

Тривалий час також використовую MindMeister для планування судових стратегій. Це дає змогу швидко визначити основні шляхи доказування сторонами та ключові аргументи у спорі, можливі контраргументи.

Для підвищення особистої ефективності я обрав програмне забезпечення, яке підтримує методологію управління задачами GTD (Getting Things Done). Довго користувався OmniFocus, тепер — My Life Organized.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Крізь практику до зірок?

Актуально

Суддівські перестороги

Акцент

Відображення реальності: адвокатів, які отримали свідоцтва в неналежній раді, можна не вносити в ЄРАУ

Галузі практики

Разом із тим

За згодою сторін

Захисні наміри

Дайджест

Дисциплінарна відповідальність суддів: їх право на оскарження

Держава та юристи

Зразкова поведінка

Заклик до «Дії»

Злочин і покарання

Новини

Новини юридичних фірм

Карта подій

IP REPORTER

Новини Євросуду

Вакцинація як частина політики охорони здоров’я в Чехії відповідає найкращим інтересам дітей

Приватна практика

Інвестиційний фон

Судова практика

Заповітна міра

Консультативна вада

Судові рішення

Щодо визнання майна, набутого за договором довічного утримання, спільною власністю

Тема номера

Електронний щоденник

Оцінне рішення

Рекламний склад

Оновити рАМКУ

Гра в монополію

У фокусі: LEGAL TECH

Програмне забезпечення

Інші новини

PRAVO.UA