Права машин — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Права машин

Рубрика IP REPORTER
МАМУНЯ Олександр — керуючий партнер Mamunya IP, патентний повірений, адвокат, м. Київ

До карколомного розвитку технологій, пов’язаних зі штучним інтелектом (ШІ), не виникало сумнівів, що винахідником може бути лише людина. Але все змінилось, і лакмусовим папірцем змін для провідних патентних відомств світу став проєкт DABUS (Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience) піонера у сфері ШІ Стівена Талера.

У 2018 році винахідник Стівен Талер, розробник «креативної машини» на основі ШІ під назвою DABUS‑нейромережі, призначеної для створення та оцінки нових ідей, вирішив запатентувати винаходи свого винаходу. Зокрема, контейнер для зберігання харчових продуктів, удосконалений на основі фракталів, та аварійну світлову сигналізацію.

За два роки Талер подав заявки до 17 провідних патентних відомств світу. В заявках пан Талер вказував себе лише як заявника, а винахідником зазначав систему ШІ DABUS.

Із таким формулюванням єдиною країною, яка прийняла його заявку на винахід, стала Південно‑Африканська Республіка. У решті країн пан Талер отримав відмову.

Зокрема, в рішенні, винесеному Патентним відомством США, зазначено, що винахідники мають бути фізичними особами. У цьому самому рішенні послідовно поряд із тлумачення поняття «винахідник» вживались такі слова, як особа, людина, розум, прагнення, мислення.

Європейське патентне відомство (ЄПВ), зі свого боку, визнало, що DABUS створила винаходи, проте дійшло аналогічного висновку: винахідник має бути людиною, тому заявки було відхилено.

Отримавши відмови, пан Талер не здався та подав апеляції. І не безрезультатно. У липні минулого року Федеральний суд Австралії підтвердив право ШІ бути винахідником. Суддя Джонатан Біч зазначив: у патентному законодавстві Австралії не закріплено, що заявником на отримання патенту обов’язково має бути людина. Суддя дійшов висновку, що винахідник є агентом (agent), який може бути як особою (person), так і предметом (thing). І визнав, що система ШІ може бути винахідником.

А в грудні минулого року Апеляційна палата ЄПВ за результатами публічного громадського розгляду апеляції на відмову в реєстрації вищезгаданих патентів підтвердила, що відповідно до Європейської конвенції про міжнародну патентну класифікацію винахідник, який вказується в патентній заявці, має бути людиною.

Згідно із Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» винахідник — це людина, інтелектуальною, творчою діяльністю якої створено винахід (корисну модель). Тому нам також варто чекати на подібні прецеденти в Україні. І згадувати слова судді Біча: «Ми є одночасно і творіннями, і творцями. То чому ж наші власні творіння не можуть творити?».

 

МАМУНЯ Олександр — керуючий партнер Mamunya IP, патентний повірений, адвокат, м. Київ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Права машин

Актуально

Е­-нотаріальні дії

Новий старт

Акцент

Компромісне вирішення

Галузі практики

Дієва перевірка

Колективні наслідки

Налагодження комунікацій

Виправдані сподівання

Тверезий розсуд

Дайджест

Вийшли за позиції

Держава та юристи

Імплементація захисту

Новини юридичних фірм

До Hillmont Partners приєднався новий партнер Валентин Засуха

Aequo розпочинає набір на сьому хвилю інноваційного стажування Aequo Friends для юристів

Микита Нота призначений партнером практики конкурентного права AVELLUM

Sayenko Kharenko захистила інтереси Sistema Prosecco у Верховному Суді

Asters — юридичний радник Vitol щодо продажу 50 % акцій у Geo‑Alliance Oil‑Gas Public Limited

CMS посилює практику нерухомості в Києві

Приватна практика

Час відкритості

Лінії трендів

Судова практика

По факту оплати

Спільника справа

Судові рішення

Про нюанси визнання недійсним шлюбу за позовом особи, права якої порушено у зв’язку з його реєстрацією

Свідок не вправі оскаржити судове рішення щодо іншої особи в кримінальному провадженні

Тема номера

Медіаційний простір

Батьківський контроль

Утримати баланс

Інші новини

PRAVO.UA