Новий старт — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Новий старт

Рубрика Актуально
Роботу з обрання кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України планують завершити до літа, але це залежить від кількості кандидатів, які подадуть документи
Конкурсна комісія затвердила документи, необхідні для проведення конкурсу до ВККС

21 січня 2022 року відбулося перше офіційне засідання Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (Конкурсна комісія).

На засіданні Конкурсної комісії були присутні всі її члени: Сергій Верланов, суддя Київського апеляційного суду, Євген Мєзєнцев, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, Іван Міщенко, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, Роберт Брукхейсен, колишній спеціальний прокурор відділу боротьби з шахрайством в особливо великих розмірах Прокуратури Нідерландів, Тед Зажечни, суддя у відставці федерального суду Королівської лави провінції Саскачеван Канади, Стівен Маркмен, голова Верховного Суду штату Мічиган США у відставці.

Головою Конкурсної комісії обрано Теда Зажечни, а його заступником — Івана Міщенка.

Кожен із членів Конкурсної комісії презентував себе і розповів присутнім про свій життєвий шлях і професійний досвід. Члени Конкурсної комісії підкреслили, що їх основне завдання — обрання кандидатів у члени ВККС, які б відповідали найвищим вимогам доброчесності та професійної компетентності. Крім того, вони наголосили на тому, що усвідомлюють необхідність якнайшвидшого розблокування діяльності ВККС, адже наразі понад 2000 посад суддів в Україні є вакантними і ще приблизно стільки само суддів не завершили процедуру кваліфікаційного оцінювання.

Діяльність Конкурсної комісії буде вибудовуватися на основі принципів верховенства права, професійності, публічності та політичної нейтральності. «Необхідно створити той пул суддів, які будуть формувати майбутнє для прий­дешніх поколінь», — наголосив Євген Мєзєнцев.

Конкурсна комісія під час першого офіційного засідання затвердила основні документи, що визначають процедуру проведення конкурсу, а саме: Регламент Конкурсної комісії; Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККС; Методологію оцінювання відповідності кандидатів критеріям доброчесності та професійної компетентності, показників відповідності критеріям такого оцінювання та засобів їх встановлення.

З метою подальшої організації роботи Конкурсної комісії також одноголосно затверджено форму заяви особи про намір бути призначеною членом ВККС із додатками; письмове звернення Конкурсної комісії до міжнародних та іноземних організацій щодо залучення помічників та перекладачів; Меморандум про співпрацю та обмін інформацією між Конкурс­ною комісією та Національним антикорупційним бюро України від 20 грудня 2021 року.

Конкурсна комісія затвердила й оголошення про початок першого конкурсу на зайняття вакантних посад членів ВККС, умови та строки його проведення. Відповідно до цього документа перший конкурс має бути розпочато 4 лютого 2022 року. Заяви від кандидатів будуть прийматися до 4 березня 2022 року (включно). Це оголошення буде опубліковано в газеті «Голос України» та розміщено на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя.

Під час пресконференції члени Конкурсної комісії звернули увагу на декілька важливих для кандидатів аспектів. Зокрема, пан Мєзєнцев зауважив, що новелою цього конкурсу є затвердження форми мотиваційного листа. Вона буде складатися з 10 тематичних блоків, які мають заповнити кандидати на посади членів ВККС. Кожен блок передбачає надання відповіді обсягом щонайбільше 250 слів. Крім того, всім кандидатам необхідно буде подати декларацію про їх майновий стан за 2021 рік. Усі документи має бути написано державною мовою. Кандидати на посади також повинні подати до Конкурсної комісії державні сертифікати про рівень володіння державною мовою. Отримання таких сертифікатів вимагає складання відповідного іспиту, а отже, потребує додаткового часу. Саме тому відповідні сертифікати можна буде подати до Конкурсної комісії не одразу, а вже під час проведення конкурсу, але не пізніше ніж за 5 днів до проведення співбесіди з кандидатом.

Сергій Верланов розповів, що Конкурсна комісія досягла домовленості з громадськими організаціями про надання останніми підтвердженої доказами інформації про кандидатів. Робочі зустрічі було проведено з Фундацією DeJure, Центром протидії корупції, ГО «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан», Центром політико‑правових реформ, Асоціацією правників України, ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна». Важливим є те, що від цих організацій буде складатися одна загальна довідка, яка має надійти до Конкурсної комісії не пізніше ніж за 5 днів до проведення співбесіди з відповідним кандидатом.

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» № 1629‑IX від 13 липня 2021 року вдосконалено процедуру формування ВККС та утворено новий орган — Конкурсну комісію. Цю комісію створено як допоміжний орган Вищої ради правосуддя для проведення конкурсного відбору і складення переліку кандидатів, які будуть призначені Вищою радою правосуддя членами ВККС.

За законом Конкурсна комісія проводить конкурс на зайняття посади члена ВККС у два етапи: (1) добір кандидатів за результатами розгляду поданих ними документів, відповідної інформації з відкритих джерел, проведення спеціальної перевірки та формування переліку кандидатів, допущених до співбесіди; (2) проведення співбесіди з відібраними кандидатами та визначення переліку кандидатів для рекомендації Вищій раді правосуддя.

Таким чином, спочатку Конкурсна комісія визначить перелік осіб, допущених до участі в конкурсі, а потім — перелік тих, кого буде допущено до співбесід, підсумував Тед Зажечни. Усього Конкурсна комісія обере 32 претенденти, 16 із яких Вища рада правосуддя призначить на посади членів ВККС.

 

Дар’я ГОВОРУН «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Права машин

Актуально

Е­-нотаріальні дії

Новий старт

Акцент

Компромісне вирішення

Галузі практики

Дієва перевірка

Колективні наслідки

Налагодження комунікацій

Виправдані сподівання

Тверезий розсуд

Дайджест

Вийшли за позиції

Держава та юристи

Імплементація захисту

Новини юридичних фірм

До Hillmont Partners приєднався новий партнер Валентин Засуха

Aequo розпочинає набір на сьому хвилю інноваційного стажування Aequo Friends для юристів

Микита Нота призначений партнером практики конкурентного права AVELLUM

Sayenko Kharenko захистила інтереси Sistema Prosecco у Верховному Суді

Asters — юридичний радник Vitol щодо продажу 50 % акцій у Geo‑Alliance Oil‑Gas Public Limited

CMS посилює практику нерухомості в Києві

Приватна практика

Час відкритості

Лінії трендів

Судова практика

По факту оплати

Спільника справа

Судові рішення

Про нюанси визнання недійсним шлюбу за позовом особи, права якої порушено у зв’язку з його реєстрацією

Свідок не вправі оскаржити судове рішення щодо іншої особи в кримінальному провадженні

Тема номера

Медіаційний простір

Батьківський контроль

Утримати баланс

Інші новини

PRAVO.UA