Цифровий лік — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №6 » Цифровий лік

Цифровий лік

Оголошення про початок функціонування електронного суду та подальше його відкликання спричинило процесуальну плутанину — 
кількість відмов у прийнятті цифрових документів уже й не злічити

Ірина ГОНЧАР
«Судовий вісник»

Запровадження електронного суду мало зняти чимало питань у доступі до правосуддя. Це і подолання фізичних перешкод на шляху до суду, незалежність від графіка роботи поштових відділень, відсутність потреби у виготовленні копій тисяч сторінок сторонами та зберігання стосів «макулатури» в судах тощо. Судитися мало стати легше, простіше й ефективніше — така була ідея судової реформи. Та суди виявилися неготовими до інновацій. Попри те, що система працює принаймні в тестовому режимі, завантажені за її допомогою документи дуже часто не приймаються судами, які не включені до пілотного проекту.

Усі ухвали про залишення позову (чи скарги) без руху містять подібні аргументи.

«Відповідно до листа ДСА України  15-4999/19 від 28 лютого 2019 року відтерміновано початок функціонування Єди
ної судової інформаційнотелекомунікаційної системи.

Станом на 17 травня 2019 року функціонування Єдиної судової інформаційнотелекомунікаційної системи не розпочато.

Відповідно до підпункту 17.1 пункту 17 розділу «Перехідні положення» Господарського процесуального кодексу (ГПК) України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційнотелекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначене (пункт 1 частини 5 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи те, що позовна заява*** подана в електронній формі до початку функціонування Єдиної судової інформаційнотелекомунікаційної системи, таку заяву треба вважати поданою з порушенням вимог пункту 1 частини 5 статті 174 ГПК України, що є підставою для повернення позовної заяви і доданих до неї документів.

На підставі викладеного, керуючись статтями 162, 174, 234 ГПК України, суд ухвалив: повернути позовну заяву та додані до неї документи» — наводить цитату з ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 17 травня ц.р. у справі  904/1990/19.

Пишіть, ми вам відмовимо

При цьому в інших судах постійно повідомляють про роботу системи у тестовому режимі і запрошують користувачів користуватися нею для передачі позовів та матеріалів до суду.

Наприклад, Зарічний районний суд мСуми інформує своїх відвідувачів, що «з початку 2019 року підсистема «Електронний суд» працює в тестовому режимі. Тобто заяви до будьякого суду України можна подавати онлайн, відстежувати хід справи (навіть якщо нею займається ваш адвокат), оскаржувати рішення… — усе це можна робити, зареєструвавшись в «Електронному кабінеті», не виходячи з дому». Там навіть провели захід для ознайомлення з роботою системи.

Відповідно до інформаційного повідомлення на вебсторінці цього суду, 12 червня 2019 року в приміщенні Зарічного районного суду мСуми відбулася зустріч із працівниками Зарічного відділу державної виконавчої служби мСуми та працівники юридичного відділу Головного управління Національної поліції у Сумській області.

Голова Зарічного районного суду мСуми Ганна Шелєхова, помічник голови суду Юлія Хілько та помічник заступника голови суду Юлія Шевченко розповіли про особливості роботи підсистеми «Електронний суд», переваги користування нею, порядок авторизації та створення особистого електронного кабінету. «Найбільша перевага підсистеми «Електронний суд» — це можливість мати постійний доступ до всіх матеріалів справи, скорочення до мінімуму часу на пересилання документів, отримання судових повісток та інших процесуальних документів учасниками судового процесу на їхні офіційні електронні адреси тощо» — цитують у суді Ганну Шелєхову. Там також підготували памятки щодо реєстрації особистого кабінету та повідомили, що працівники суду допоможуть зареєструватися або завантажити позовну заяву у разі виникнення запитань.

Тобто тоді як одні суди рекламують систему і розповідають про її переваги, адвокати оформили цифрові підписи і вже почали подавати документи через систему, інші продовжують стверджувати, що така подача не відповідає приписам процесуального законодавства.

Відмовляючи у прийнятті апеляційної скарги, поданої через Єдину судову інформаційнотелекомунікаційну систему (ЄСІТС), Шостий апеляційний адміністративний суд зазначає у своїй ухвалі від 13 червня 2019 року у справі  640/1374/19: «У газеті «Голос України» ( 42(7048) відберезня 2019 року) опубліковане повідомлення Державної судової адміністрації України, згідно з яким відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 28 лютого 2019 року  624/0/15-19 та враховуючи результати обговорення з судами, іншими органами та установами системи правосуддя питання необхідності відтермінування початку функціонування Єдиної судової інформаційнотелекомунікаційної системи, Державна судова адміністрація України повідомила про відкликання оголошення, опублікованого в газеті «Голос України» ( 229 (6984) відгрудня 2018 року).

З огляду на викладене на сьогодні ЄСІТС роботу не розпочала. Відповідно до підпункту 15.1 підпункту 15 пункту 1 розділу VII
«
Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційнотелекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі».

А Самарський районний суд мДніпропетровська, на додачу до вже наведених доводів зазначив, що його, тобто Самарський районний суд мДніпропетровська, «станом начервня 2019 року не віднесено до пілотних судів, однак, така система підключена до Самарського районного суду мДніпропетровська відповідно до наказу ДСА України відлипня 2018 року  339, що і стало передумовою для реєстрації вказаної заяви, у той же час підстави для використання сервісу «Електронний суд» у Самарського районного суду мДніпропетровська відсутні». Наскільки цей довід логічний і достатній для відмови, розбиратимуться суди вищестоящої інстанції, а може, і Європейський суд з прав людини, якщо Державна судова адміністрація України разом із Вищою радою правосуддя не зможуть навести лад у використанні ЄСІТС.

Дотичні питання

Тим часом користувачі системи виявляють наявні недоліки. Так, адвокатка Катерина Ковалевська повідомила, що суддя одного районного суду Вінницької області не допустив її до участі у справі в режимі відеоконференції, мотивувавши відмову тим, що документи подано через електронний суд, тобто наявна лише копія ордера. А відповідно до позиції Верховного Суду адвокат не має права самостійно засвідчувати копії ордера. Власне, електронна система не допускає можливості подання оригіналів, а тому це треба врахувати у процесуальному регламентуванні правовідносин. Це ж може стати перешкодою для визнання доказів.

Або ще такий нюанс. Система не допускає можливості формування довіреності для одного представника від кількох позивачів — проставити два чи більше підписів на документі в системі можуть тільки судді — члени колегії з розгляду справи, а не сторони провадження. У той же час подача одного спільного позову на підставі двох окремих довіреностей стала причиною для відмови у прийнятті касаційної скарги.

Очевидно, що інновації даються непросто українському суспільству й органам, наділеним владними повноваженнями зокрема. Проте такий формальний підхід суддів до виконання вимог процесуального закону при подачі матеріалів через ЄСІТС може нівелювати той позитив, який мало привнести запровадження системи. І чим довше суди готуватимуться до переходу з тестового в робочий режим, тим більша ймовірність відторгнення системи учасниками судових проваджень.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

ПРОТИ УКРАЇНИ

Законотворчість

Актуальне питання

Актуальне питання

Актуально

Відновлювальні роботи

Бліц-інтерв'ю

Кадрові пріоритети

За лаштунками

Мандатна колізія

Всьому свій ВАС

Культурний осередок

Новини

Набули чинності

Прецедент

Збалансованість інтересів

Репортаж

Погляд на перспективи

По судді справи

Судова практика

Цифровий лік

Справедливі змагання

Вийти на підміну

Нова реакція

Направлення скарги на адвоката до дисциплінарної палати КДКА не може вважатися поширенням недостовірної інформації

Про неоднаковий підхід ВРП щодо рекомендації суддів

Спори між юридичними особами та представниками прокуратури при реалізації ними своїх повноважень за суб’єктним складом підвідомчі господарським судам

Складання заповідачем заповіту в присутності інших осіб не може розцінюватися як порушення таємниці заповіту

Про нюанси кваліфікації дій особи як убивство з особливою жорстокістю

Податкове розвантаження

Інші новини

PRAVO.UA