Культурний осередок — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №6 » Культурний осередок

Культурний осередок

Споруда Вінницького апеляційного суду вдало вписується в архітектурний ансамбль міста, тому її по праву можна назвати 
частиною культурного надбання Вінниці

Аліна НАЗАРЧУК
«Судовий вісник»

Вінницький апеляційний суд розташований на вїзді до історичної частини Вінниці, адже праворуч від центральної вулиці міста — Соборної — храм Феміди, а ліворуч — СвятоПреображенський кафедральний собор.

Архітектурні рішення

Споруда, в якій наразі відправляється правосуддя, збудована у 1957 році, проте від початку її було призначено для міського комітету Комуністичної партії. Обєкт створено за участю відомих українських архітекторів — Музи Новакової та Самуїла Рабіна — і він є зразком максимально функціональної радянської архітектури 60-х років ХХ століття. Уже за часів незалежності будівлю було передано Вінницькому обласному суду, а згодом — апеляційному суду, який функціонує в ній дотепер. Так про історію будівлі розповідає Надія ЧорнаГаража, головний спеціаліст відділу інформаційноаналітичної роботи.

І все ж, попри візуальну велич споруди, площа приміщення складає 2469 м2, і цього простору для повноцінної роботи суддів не вистачає, скаржиться керівник апарату Наталя Король. Зокрема, якщо раніше в суді працювали 58 суддів, то було передбачено всього три зали судових засідань. З роками ситуація змінилася: суддів стало менше, а кількість залів, навпаки, збільшилася. Так, багато суддів у 2016 році пішли у відставку за вислугою років, тож штатну чисельність було скорочено до 40 суддів. На сьогодні суддівський корпус має складатися з 28 суддів, а фактично в суді працюють 27 служителів Феміди. Проте трьох залів і для такої кількості суддів не вистачало, тому було обладнано ще два додаткових зали судових засідань: один використовується для розгляду цивільних справ, ще один з дотриманням усіх вимог облаштували винятково для розгляду клопотань правоохоронних органів на проведення негласних слідчих розшукових дій. Щоб судді могли на вимогу процесуальних законів вчасно розглядати клопотання і справи, треба, щоб кожна колегія суддів мала окремий зал, переконана Наталя Король.

Аби розвязати проблему з нестачею площі, розглядалися варіанти надання додаткових приміщень, наприклад, пропонувалося «відселити кримінальну палату». Але все ж було вирішено в існуючій споруді зробити надбудову і прибудову.

Однак через місцезнаходження в історичному ареалі міста виникли певні труднощі з отриманням необхідних дозволів, адже будівля повинна органічно вписуватися в нинішній архітектурний ансамбль. Цікаво й те, що, за будівельними нормами, висота споруди не повинна бути вищою за 21 метр, тобто є обмеження у разі зведення надбудови, а щодо прибудови, то обмеження стосуються земельної ділянки, яка належить судовій установі. Проте, починаючи з 2013 року, після проведення технічного обстеження, було розглянуто питання надбудови мансардового поверху. «Наступного року очікуємо погодження проектнокошторисної та містобудівної документації і сподіваємося, що за наявності належного матеріального забезпечення уже через дватри роки ми отримаємо оновлену будівлю з капітальним ремонтом», — розповідає про плани керівник апарату. Нове приміщення має бути максимально наближене до стандартів, зокрема, проект передбачає встановлення ліфту, щоб установа стала ще більш доступною для осіб з обмеженими можливостями. До речі, керівництво суду поділилося з редакцією газети «Судовий вісник» проектом візуалізації інтерєру, який ілюструє сучасні та високотехнологічні дизайнерські рішення.

Оперувати «кіберножем»

Варто відзначити, що саме суди Вінниці були одними з перших, що почали активно тестувати Єдину судову інформаційнотелекомунікаційну систему (ЄСІТС). Чи виникають у Вінницькому апеляційному суді труднощі із запровадженням системи ЄСІТС, розповіла Наталя Король: «Проблем із роботою в ЄСІТС у нас майже не виникало, тому я не погоджуюся з думкою, що запровадження новітніх технологій в судах є неможливим». Утім, випадок, коли система дала збій, усе ж мав місце. Так, в апеляційній скарзі, внесеній до ЄСІТС, було зазначено ідентифікаційний номер особи, який, як потім зясувалося, не належить апелянту. «Справа стосувалася примусового поміщення особи до психіатричної лікарні і було неприємно, коли надійшла скарга від особи, якій насправді належить цей ідентифікаційний номер. Ми одразу відреагували на помилку, видалили неправильні дані, одночасно звернулися до Києва, і нам пообіцяли попрацювати над удосконаленням системи, щоб унеможливити виникнення подібних ситуацій у майбутньому», — розповіла Наталя Король.

Судді та працівники апарату проходили навчання в Київському районному суді мОдеси, у рамках якого мали змогу першими ознайомитися з роботою в ЄСІТС. Після навчання суд уклав меморандум «Програму спільних дій у сфері ЄСІТС», зокрема, з Державною пенітенціарною службою України, з прокуратурою мВінниці та Вінницької області.

«Якщо нам скажуть, що ЄСІТС запроваджується вже наступного місяця, я впевнена, що наш суд працюватиме з системою без проблем. Якщо люди хочуть оперувати кіберножем, отже, треба відійти від паперового документообігу», — переконана керівник апарату.

Повернутися в минуле

У Вінницькому апеляційному суді дбайливо ставляться до історичних реліквій. Так, гордістю суду є старовинні меблі, які в наш час можна зустріти хіба що в музеї, а не в залі судових засідань. Починаючи з 1947 року, за цими столами слухали справи судді Вінницького апеляційного адміністративного суду, а вже згодом столи та лави були подаровані Вінницькому апеляційному суду. Працівники суду подбали про збереження автентичності антикварних меблів, додавши лише одну маленьку, але важливу деталь — український герб на спинці стільця. Усе інше залишилося як у минулому столітті: столи і стільці пофарбовані в чорний колір, декоровані різьбою і оббиті яскравочервоним бархатом.

Подбали в суді і про маленьких відвідувачів: на третьому поверсі обладнали дитячий куточок. Його було створено за кошти Британської Ради в Україні у рамках реалізації тренінгової програми «Активні громадяни». У ньому малюки мають змогу погортати яскраві книжечки, розфарбувати розмальовки, побавитися іграшками. А по телевізору мультики показують лише українською мовою, звертає увагу керівник апарату.

Таким чином, відвідуючи Вінницький апеляційний суд, можна повернутися не лише в часи минулої епохи, а й у часи дитинства.

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

ПРОТИ УКРАЇНИ

Законотворчість

Актуальне питання

Актуальне питання

Актуально

Відновлювальні роботи

Бліц-інтерв'ю

Кадрові пріоритети

За лаштунками

Мандатна колізія

Всьому свій ВАС

Культурний осередок

Новини

Набули чинності

Прецедент

Збалансованість інтересів

Репортаж

Погляд на перспективи

По судді справи

Судова практика

Цифровий лік

Справедливі змагання

Вийти на підміну

Нова реакція

Направлення скарги на адвоката до дисциплінарної палати КДКА не може вважатися поширенням недостовірної інформації

Про неоднаковий підхід ВРП щодо рекомендації суддів

Спори між юридичними особами та представниками прокуратури при реалізації ними своїх повноважень за суб’єктним складом підвідомчі господарським судам

Складання заповідачем заповіту в присутності інших осіб не може розцінюватися як порушення таємниці заповіту

Про нюанси кваліфікації дій особи як убивство з особливою жорстокістю

Податкове розвантаження

Інші новини

PRAVO.UA