Втрачена повага — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Втрачена повага

Рубрика VOX POPULI

Сьогодні вже є сталою практика, коли суддям для того, щоб утримати від звільнення своїх помічників чи секретарів судових засідань, доводиться доплачувати їм із власної кишені. Як неодноразово наголошували Вища рада правосуддя та Рада суддів України, посадові оклади працівників апаратів судів є значно нижчими, ніж подібних працівників з інших гілок влади та приватного сектору, що спричинює масовий відтік кваліфікованих кадрів.

Ситуація може покращитися в разі позитивного розгляду Верховною Радою України законопроєкту № 6311 щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів. Зокрема, ним пропонується збільшити базовий розмір посадового окладу та обмежити стимулювальні виплати, які не будуть відігравати вирішальної ролі під час визначення розміру заробітної плати.

Проте недофінансування судової системи та низькі посадові оклади працівників апаратів судів — це лише один бік медалі. Експерти та судді постійно наголошують на підриві авторитету судів у суспільстві, що не сприяє прагненню молоді працювати в суді.


КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА


Павло ГРЕЧКІВСЬКИЙ, адвокат, член Вищої ради правосуддя у 2019 — 2022 рр.

Неготовність юристів іти працювати в судову систему на посади в апаратах судів: помічниками, секретарями судових засідань, розпорядниками — викликана, на мою думку, не тільки проблемами з фінансуванням фонду оплати праці.

Те, що держава не забезпечує достатнього фінансування апаратів судів, — велика проблема, адже хороші кадри йдуть із судів. Та набагато гірше, що держава не забезпечила поваги до працівників судів.

Постійно реформуючи та змінюючи судову систему, держава не тільки не зробила нічого, щоби працівників судів поважали, а навпаки — створила загальний фон недовіри до судової влади.

Тому закономірно, що понад 60 % юристів не бажають працювати в судовій системі. А ті, хто готовий прийти на посади помічників, ідуть лише за досвідом.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA