Розібратися до суду — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 35-36 (1236-1237) » Розібратися до суду

Розібратися до суду

Рубрика VOX POPULI

Про те, чи зможе медіація стати реальним засобом урегулювання спорів в Україні, говорять довго і багато. Проте, незважаючи на успішність цього інструмента врегулювання спорів на Заході, в Україні до нього все ще ставляться з упередженням та навіть з острахом. Для цього є низка причин, одна з головних — відсутність профільного законодавства. Однак нині можна констатувати, що чимраз більше людей дізнаються про медіацію як інститут і починають звертати на неї увагу. Скільки ще потрібно часу, щоб вона стала повноцінним «замінником» суду, невідомо. Проте поінформований, а отже озброєний — універсальна істина на всі часи.


КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА


Олег ГОРЕЦЬКИЙ, керуючий партнер «Горецький і Партнери», адвокат, медіатор, к.ю.н.

 

Медіація в Україні позитивно зарекомендувала себе як ефективний альтернативний спосіб вирішення спорів в усіх сферах життя та бізнесу. З власного досвіду зазначу, що в сімейних спорах медіація дає змогу швидко та без зайвих емоцій врегулювати майнові питання й питання щодо дітей, у корпоративних — зберегти конфіденційність, репутацію компанії тощо.

Результати голосування однозначно свідчать про обізнаність населення щодо процедури медіації та її головних переваг, окрім перелічених вище: економії коштів, часу, ресурсів, розвантаження судів, збереження відносин на майбутнє, гнучкості процедури.

Скептичне ставлення до медіації обумовлено, найімовірніше, негативним досвідом або неповним розумінням інституту медіації.

Відсутність закону, який врегулює зазначену процедуру, звісно, стримує її розвиток, проте не є перешкодою. Юридична спільнота, медіатори, судді найближчим часом очікують ухвалення проєкту закону про медіацію, який 15 липня 2021 року було прийнято в першому читанні (законопроєкт № 3504).

На мою думку, говорити про повну заміну судового вирішення спорів медіацією передчасно, хоча, справді, більшість спорів і конфліктів можна вирішити в позасудовому порядку, для цього потрібні лише бажання сторін, мінімальний рівень довіри та медіатор.

Зростання кількості медіаторів, об’єднань та організацій медіаторів, пілотні проєкти з медіації, успішні результати вирішення спорів свідчать про ефективність та демонструють перспективи медіації в Україні, і результати голосування це підтверджують.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA