Техноеволюція — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Техноеволюція

Рубрика Акцент
Додаток e-суд активно тестується та вже доступний для завантаження користувачами

Про це говорили настільки довго та багато, що до кінця, мабуть, ніхто не вірив, що це можливо. Однак осучаснення, диджиталізація та, врешті, пандемія COVID­19 зробили своє — електронний суд уже хоч і «віртуальна», проте реальність.

17 серпня 2021 року Вища рада правосуддя (ВРП) затвердила Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно­телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Достеменно відомо, що власником програмного забезпечення ЄСІТС є держава в особі Державної судової адміністрації (ДСА) України. До того ж організаційне та фінансове забезпечення створення і функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС здійснює ДСА України, яка несе відповідальність за їх належне функціонування та забезпечення захисту інформації.

 

Як же функціонуватиме ЄСІТС?

Наразі відомо, що систему може бути використано для ведення електронного діловодства, зокрема для забезпечення руху електронних документів у межах відповідних органів та установ та між ними, реєстрації вхідних і вихідних документів та етапів їх руху. Стануть можливими централізоване захищене зберігання судових справ, процесуальних, інших документів та інформації в єдиній базі даних, зберігання судових справ та інших документів в електронному архіві, обмін документами й інформацією в електрон­ній формі між судами, іншими органами та установами в системі правосуддя, учасниками судового процесу, а також проведення відеоконференцій в режимі реального часу.

У цілому за допомогою ЄСІТС планують автоматизувати роботу судів, органів та установ у системі правосуддя, а також забезпечити формування і ведення суддівського досьє (досьє кандидата на посаду судді) в електронній формі та навіть віддалений доступ користувачів ЄСІТС до будь­якої інформації, що в ній зберігається, відповідно до диференційованих прав доступу.

У цій самій системі буде відбуватися визначення судді для розгляду конкретної справи в порядку, встановленому процесуальним законом, і присяжних для судового розгляду з­поміж осіб, внесених до списку присяжних. У справах же про банкрутство відбуватиметься добір кандидатури арбітражного керуючого.

Здійснюватиметься розподіл справ у Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України (ВККС), їх органах, аудіо­ та відеозапис судових засідань, засідань ВККС, ВРП, її органів, транслювання їх в інтернеті в порядку, визначеному законом.

Зазначимо, що за допомогою системи також вестимуть Єдиний державний ре­єстр судових рішень і Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень.

 

Бути присутнім у суді з будь­якого куточка планети

І, мабуть, одна з найважливіших і найбільш очікуваних новацій — можливість учасникам справи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Адже непоодинокі випадки, коли адвокат, маючи декілька клієнтів із різних міст або навіть районів міст, не має змоги настільки швидко переміщуватися або одночасно перебувати у двох місцях, і через це виникає необхідність переносити судові засідання. Відтепер для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен спочатку зареєструватися в електронному кабінеті, перевіривши наявні в нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам. Водночас суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції, якщо є відповідна технічна можливість (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час). Відеозапис судового засідання засобами підсистеми ЄСІТС автоматично зберігається в централізованому файловому сховищі.

А чи зможе представник особи представляти її інтереси в такій системі? Довіреність в електронній формі, підписана кваліфікованим електронним підписом довірителя, надає можливість виконувати визначений довірителем перелік дій засобами е­суду.

Окрім цього, використовуючи засоби електронного суду, користувачі можуть сплачувати судовий збір та інші платежі в режимі онлайн під час формування відповідного документа або додавати відомості щодо здійсненого самостійно платежу для перевірки його зарахування на відповідний рахунок. Інформація автоматично додається до документа, що створюється.

 

E­суд у вашому смартфоні

Нещодавно стало відомо, що ДСА України разом із Програмою розвитку ООН розробила і тепер переходить до відкритого тестування мобільного застосунку електронного суду «Е­суд». Він дасть змогу отримувати пуш­повідомлення про надходження до кабінету нових документів і зміну стану справ, у яких користувач є учасником, переглядати справи, провадження, процесуальні документи, надіслані судом до кабінету, заяви, клопотання та інші документи, які користувач створив у своєму кабінеті, довіреності та ордери в ньому. Стане можливим анулювання довіреностей та ордерів, які видав користувач. Спеціалісти розробили мобільний API (прикладний програмний інтерфейс), за допомогою якого мобільний застосунок отримує доступ до даних електронного кабінету користувача. І хоча ДСА України поки що тестує застосунок, він уже доступний до завантаження.

 

Альона СТУЛІНА «Юридична практика»


КОМЕНТАР


Тарас ЛУКАШ, начальник Територіального управління ДСА України в Одеській області

 

Час нових можливостей настав

Насамперед хочу зазначити, що Територіальне управління ДСА в Одеській області та я особисто завжди підтримували розвиток електронного судочинства, зокрема і концепцію щодо поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

На сьогодні модулі, які увійшли в першу редакцію Положення про порядок функціонування окремих підсистем ЄСІТС, уже пройшли певний період тестової експлуатації та були вдосконалені на підставі побажань і пропозицій користувачів — працівників судової системи та учасників судового процесу.

Час показав, що саме такий шлях є оптимальним і дає змогу поступово нормативно врегулювати функціонування окремих частин системи, які вже активно застосовуються.

Ми отримали детальне нормативне врегулювання роботи тих частин ЄСІТС, якими вже користуються в судах. Це забезпечить перехід документообігу в електронну площину, дасть змогу заощадити фінансові та людські ресурси, збільшить можливості учасників судового процесу під час захисту своїх прав у судах та позитивно вплине на розвиток інформаційних технологій у цілому в суспільстві.

Наші міжнародні партнери, які останніми роками активно підтримують Україну в процесах запровадження електронних судових послуг, неодноразово наголошували, що створення та повна інтеграція інформаційно-телекомунікаційних систем — це не питання двох-трьох років. Наприклад, у Литві система LITEKO, аналогічна ЄСІТС, створювалася впродовж 2011—2019 років та, зважаючи на розвиток інформаційних технологій, продовжує модернізуватись і сьогодні.

Що стосується нашої системи, то відповідно до затвердженої Стратегії побудови ЄСІТС до 2023 року передбачається чотири етапи, кожен з яких характеризується певними завданнями в рамках загального впровадження системи. Але думаю, що після спливу цього терміну з огляду на подальшу технологічну еволюцію, можливі зміни законодавства та актуальні вимоги суспільства ЄСІТС продовжуватиме розвиватися.

Підсумовуючи, констатую, що я ставлюся до всіх цих змін позитивно. Сучасні реалії функціонування судової системи — а це й проблеми з фінансуванням, і шалене навантаження на суддів та працівників апарату, і карантинні обмеження, через які виникає потреба налагоджувати дистанційні форми судочинства, — роблять процес створення ЄСІТС пріоритетним для судової системи.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA