Конкурсна емісія — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Конкурсна емісія

Рубрика Актуально
Рада суддів України обиратиме своїх представників до Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вже наступного тижня

На черговому засіданні 3 вересня ц.р. Рада суддів України (РСУ) визначила дату та місце проведення першого конкурсу на посаду члена Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) за своєю квотою. Зокрема, відповідно до прийнятого рішення конкурс буде проведено 13 вересня 2021 року в приміщенні Державної судової адміністрації (ДСА) України.

Згідно із законодавством РСУ має делегувати в Конкурсну комісію трьох представників. Проте особливого ажіотажу та черги з охочих обійняти цю посаду не спостерігається. За словами голови Ради суддів України Богдана Моніча, станом на час проведення засідання бажання взяти участь у конкурсі виявили лише два кандидати — Іван Міщенко, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду (ВС), та Євген Мєзєнцев, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду.

У зв’язку з цим орган суддівського самоврядування вирішив продовжити строк для подання документів для участі в зазначеному конкурсі до 17:00 9 вересня 2021 року. Конкурс проводитиметься без виклику кандидатів. Окрім того, за словами пана Моніча, в день проведення конкурсу РСУ планує розглянути питання про відбір членів Етичної ради для перевірки членів Вищої ради правосуддя.

 

В автоматичному порядку

Окрім тих, що стосуються проведення конкурсів, Рада суддів України розглянула низку питань, важливих для судової системи. Зокрема, було розглянуто пропозиції Пенсійного фонду України (ПФУ) щодо внесення змін до Порядку подання документів для призначення (перерахунку) і виплати щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці органами Пенсійного фонду України (Порядок).

«ПФУ пропонує застосувати механізм перерахунку щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці на кшталт перерахунку пенсій військовослужбовців і працівників Міністерства внутрішніх справ України», — зазначив голова РСУ.

Пропонується таке: в разі якщо є підстава для перерахунку довічного грошового утримання судді, в централізованому порядку про це повідомляється Пенсійний фонд України, а надалі його регіональні управління складатимуть списки, витребуватимуть відповідні довідки та здійснюватимуть перерахунок довічного утримання судді у відставці без окремого звернення. Але водночас за суддею зберігається право самостійно звернутися до органу ПФУ для перерахунку відповідного утримання.

Рада суддів України запропонувала ПФУ внести відповідні зміни до Порядку. А також надала на запит ПФУ роз’яснення, що під час визначення розміру довічного грошового утримання суддів вищих спеціалізованих судів необхідно брати за основу розмір суддівської винагороди суддів касаційних судів.

 

Нерівні умови

Також РСУ висловила позицію щодо зупинення з січня ц.р. доплат усім суддям, які не здійснюють правосуддя. Ця ситуація була предметом обговорення на XVІIІ черговому з’їзді суддів України, який доручив Раді суддів України розглянути питання щодо врегулювання нарахування та виплати доплат зазначеним суддям. За словами члена РСУ Арсена Адамова, про недоцільність цих виплат казала і Державна аудиторська служба України.

На переконання членів Ради суддів України, такі дії суперечать рішенню Конституційного Суду України (КСУ) від 4 грудня 2018 року № 11­р/2018. «Логіка рішення Конституційного Суду України в тому, що суддя не отримує надбавки виключно у випадках, коли це обумовлено його діями чи поведінкою, — в разі притягнення його до дисциплінарної чи кримінальної відповідальності», — наголосив Богдан Моніч.

Зі свого боку суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) Валерія Чорна поінформувала колег, що судова практика з цього питання складається не зовсім на користь суддів. Уже є постанова Касаційного адміністративного суд у складі ВС про відмову одному із суддів ВАКС у задоволенні позову про стягнення таких доплат, які він не отримував у період між призначенням суддею зазначеного суду та початком процесуальної діяльності суду.

Рада суддів України вирішила звернути увагу розпорядників бюджетних коштів органів судової влади, що суддя, який не здійснює правосуддя через обставини, що не залежать від нього особисто або не обумовлені його поведінкою, має право на отримання доплат до посадового окладу з дня ухвалення рішення КСУ № 11­р/2018 (4 грудня 2018 року). Обмеження таких доплат допустиме лише у випадку притягнення суддів до кримінальної чи дисциплінарної відповідальності, наслідком чого є відсторонення судді від посади чи від здійснення правосуддя.

 

Зняття заборони

Ще одне «фінансове питання», яке розглянула Рада суддів України, стосувалося раніше встановленої заборони територіальним управлінням (ТУ) ДСА України нараховувати собі надбавки, якщо їх не отримують працівники апаратів судів. Указане рішення було прийнято органом суддівського самоврядування в квітні ц.р. після розголосу на останньому з’їзді суддів України інформації про те, що, попри нестачу в судах коштів навіть на сплату обов’язкових платежів та на виплату надбавки за вислугу років, у ТУ ДСА є випадки нарахування премій у розмірі 200 %, 300 % і навіть 500 %.

До РСУ звернувся в.о. голови ДСА України Олексій Сальніков, який зазначив, що після відповідного рішення Ради суддів України відбувся стрімкий відтік досвідчених кадрів із ТУ ДСА України, та запропонував його переглянути.

З огляду на ситуацію, яка склалася, Рада суддів України вирішила дозволити встановлювати стимулювальні виплати працівникам територіальних управлінь ДСА України за умови, що такі виплати не повинні перевищувати аналогічних виплат для працівників апаратів апеляційних судів відповідного регіону і можуть нараховуватися в разі наявності економії фонду оплати праці, яка утворилась у ТУ ДСА України за попередні місяці.

 

Анатолій ГВОЗДЕЦЬКИЙ «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA