Режимна відеоконференція — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №4 від 29.05.2020 » Режимна відеоконференція

Режимна відеоконференція

Рубрика Актуально
За рішенням слідчого судді, прийнятим з власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження, судове засідання може бути проведене у режимі відеоконференції

Верховна Рада України 13 квітня 2020 року прийняла Закон України № 558-IX «Про внесення зміни до пункту 205 розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Цим законом тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), встановлюються особливості судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях і розгляду окремих питань під час судового провадження.

Зокрема, у разі неможливості визначити слідчого суддю у відповідному суді місцевий суд вносить вмотивоване подання про передачу клопотання, яке має розглядатися слідчим суддею, для розгляду до іншого суду в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції або до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

Голова відповідного суду апеляційної інстанції невідкладно розглядає питання про передачу клопотання на розгляд до іншого суду, про що виносить відповідну ухвалу. Спори про підсудність між судами у цьому випадку не допускаються.

У разі неможливості у визначений Кримінальним процесуальним кодексом України строк суддею розглянути клопотання про обрання або продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, крім клопотання, поданого на розгляд до Вищого антикорупційного суду, воно може бути передане на розгляд до іншого судді, визначеного в порядку, встановленому частиною 3 статті 35 цього Кодексу, або розглянуте головуючим, а за його відсутності — іншим суддею зі складу колегії суддів, якщо справа розглядається колегіально, або може бути передане для розгляду до іншого суду в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції чи до суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів у порядку, передбаченому абзацом 6 цього пункту.

Розгляд питань, віднесених до повноважень слідчого судді, суду (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою) за його рішенням, прий­нятим з власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження, може бути проведено у режимі відео­конференції, про що повідом­ляються сторони кримінального провадження у порядку, визначеному статтею 135 Кодексу. Слідчий суддя, суд не має права прийняти рішення про проведення судового засідання щодо розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою у режимі відеоконференції, в якому поза межами приміщення суду перебуває підозрюваний (обвинувачений), якщо він проти цього заперечує.

Проведення судового засідання у режимі відеоконференції, у тому числі під час судового провадження, здійснюється на умовах, визначених абзацом 7 цього пункту, з дотриманням правил, передбачених частинами 3–9 статті 336 Кодексу.

Участь захисника у судовому засіданні забезпечується відповідно до вимог Кодексу.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA