Проти україни — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Проти україни

Європейський суд з прав людини 7 травня ц.р. вирішив питання щодо справедливої сатисфакції у справі «Садоча проти України» (скарга № 77508/11). У цій справі за заявою чеського громадянина, який скаржився на порушення конвенційних прав унаслідок вилучення українськими митниками 31 000 євро готівки, які він не задекларував при перетинанні кордону, рішення по суті було ухвалене 11 липня 2019 року. Ним ЄСПЛ встановив, що мало місце порушення статті 1 Першого протоколу (захист власності) до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Питання про застосування статті 41 (справедлива сатисфакція) було відкладене на більш пізній термін. Наразі ЄСПЛ визначився з питання відшкодування Україною матеріальної шкоди, визначивши, що відповідач має виплатити пану Садоча 29 456,70 євро за матеріальну шкоду (вилучені кошти за виключенням штрафів за порушення правил щодо перевезення готівки).

Крім того, 26 березня 2020 року ЄСПЛ ухвалив рішення у справі «Центр демократії та верховенства права проти України» (скарга № 10090/16). Справа стосувалася відмови Центральної виборчої комісії у наданні за запитом організації-заявника копій резюме політиків, які очолювали списки партій, що виграли вибори до парламенту 2014 року. Комісія відмовилася надавати резюме, надавши лише витяги з документів, які й раніше з’являлися на її вебсайті. Організація-заявник оскаржила це рішення в суді, але безуспішно: суд першої інстанції вирішив, що згідно із законодавством інформація в резюме є конфіденційною і може бути розкрита лише у разі, коли це прямо передбачено законом. Аргумент заявника, що інформація була необхідною для того, щоб виборці могли ефективно використовувати своє право голосу, не був сприйнятий і під час оскарження рішення.

ЄСПЛ вважає, що у цьому випадку влада заборонила доступ до інформації, необхідної для ефективного здійснення громадською організацією своїх прав відповідно до статті 10 (свобода вираження поглядів) Конвенції, зокрема до даних про освіту та досвід роботи політичних лідерів, що міститься в їхніх резюме, поданих до виборчих органів. Водночас ЄСПЛ визнав, що встановлення порушення є достатнім справедливим відшкодуванням моральної шкоди.

Також ЄСПЛ у порядку письмового провадження ухвалив рішення у справах проти України, які стосувалися питань, що вже були предметом розгляду суду, зокрема щодо надмірної тривалості судового розгляду, а саме: 26 березня ц.р. — у справі «Боровінский проти України» (скарга № 40972/09); 7 травня ц.р. — «Буракова проти України» (скарга № 14908/11); 14 травня ц.р. — «Брайловська проти України» (скарга № 14031/09).

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA