Публічний наголос — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Публічний наголос

До Redcliffe Partners приєднався Альберт Сич у якості партнера

«Проєкти у публічному секторі, якщо вони успішно втілені у життя, створюють реальні зміни у твоїй країні, у якій, як ми чудово бачимо, ще багато треба реформувати та змінювати на краще», — зазначає Альберт Сич, партнер Redcliffe Partners
Альберт СИЧ: «Показовою для характеристики мого досвіду, як то кажуть, конкурентною перевагою є здатність і досвід втілення проєктів, які є першими чи взагалі унікальними для України»

Однією із топновин початку 2022 року стало розширення партнерського складу Redcliffe Partners — до фірми приєднався Альберт Сич, досвідчений фахівець із 20‑річним досвідом роботи у структуруванні, супроводженні переговорів та реалізації складних і масштабних угод щодо придбання та злиття компаній, придбання та продажу портфельних компаній, виділення активів, договорів щодо спільної діяльності. Він також успішно брав участь у впровадженні кількох важливих загальнонаціональних реформ в Україні, зокрема у сфері охорони здоров’я, енергетики, фінансовому і медійному секторі.

До приєднання до Redcliffe Partners Альберт Сич 17 років працював у компанії EY в Україні, з них 8 років — як партнер. За цей час він створив та очолював юридичну практику в EY в Україні, а також був відповідальний за якість надання юридичних послуг EY у регіоні Центральної, Східної та Південної Європи.

Про нові професійні виклики, відмінності практики в Big4 від класичної юридичної фірми, а також про особливості реалізації проєктів у публічному секторі Альберт Сич розповів в інтерв’ю «Юридичній практиці».

 

— Що стало визначальним для вашого вибору на користь продовження кар’єри в Redcliffe Partners?

— Звісно, я скажу про сильну команду, широку, але водночас чітко визначену спеціалізацію, гнучкість підходів, утім завжди з найвищою якістю послуг та із забезпеченням найкращих стандартів їх надання. Це той формат і та атмосфера, в яких я працював чи не всю свою професійну кар’єру та хочу продовжувати юридичну практику. Це те середовище, яке дає можливість вести саме юридичний бізнес так, як слід, без локальних ерзаців. Це те середовище, що дає змогу створювати нові можливості для себе як партнера та для інших партнерів і радників у фірмі.

Важливо, що це партнерство саме таке, яким воно має бути в юридичній сфері, на відміну від такої собі корпорації з надання юридичних та інших професійних послуг із багатьма центрами прийняття рішень, де партнер є радше функціонером, одним із гвинтиків складного (інколи аж занадто) механізму.

Мабуть, це все і створює ще одну, чи не найважливішу, перевагу Redcliffe Partners — репутацію цієї команди на ринку як серед клієнтів, так і серед наших колег. Коли, ще до приєднання до моєї нової юридичної фірми, мене просили порекомендувати юристів в Україні (якщо я сам не міг із різних причин надавати необхідні послуги), першою на думку спадала саме Redcliffe Partners.

Але, зізнаюся, головним чинником є мій власний попередній досвід роботи з конкретними людьми в Redcliffe Partners, з її партнерами як безпосередньо в цій юридичній фірмі, так і ще до її створення. Від 2006 року довелося багато працювати разом на великих, складних і, я б навіть сказав, унікальних проєктах. І в більшості випадків так складалося, що ми працювали на одному боці, як одна команда в інтересах клієнта. Ось цей досвід професійної співпраці, ба навіть більше — особистих стосунків, був визначальним у моєму рішенні приєднатися до нової практики.

 

— Які проєкти є найбільш знаковими для вашої практики? У чому ваша конкурентна перевага?

— За 20 років юридичної практики довелося працювати над проєктами в багатьох галузях і сферах. Я так кажу про свою спеціалізацію: від нафти й газу до охорони здоров’я. І це зовсім не розмивання фокусу, адже завдання, до яких я долучався, були масштабними та технічно складними, вони вимагали глибокого занурення власне у специфіку конкретної галузі та проєкту.

Показовою для характеристики мого досвіду, як то кажуть, конкурентною перевагою є здатність і досвід втілення проєктів, які є першими чи взагалі унікальними для України.

Серед таких можу пригадати так званий анбандлінг — відокремлення оператора газотранспортної системи в Україні від НАК «Нафтогаз України». Зайвим буде говорити про важливість, масштабність і складність такого проєкту. Нові й комплексні юридичні питання на ще складнішому політичному та економічному тлі. Вочевидь, такий анбандлінг в Україні був перший та єдиний.

Показовою для характеристики мого досвіду, як то кажуть, конкурентною перевагою є здатність і досвід втілення проєктів, які є першими чи взагалі унікальними для України

Або ж допомога з медичною реформою в Україні. Дуже соціально та політично чутлива сфера. Підходи до регулювання були успадковані ще з радянських часів, але їх усі не могли, не хотіли або й боялися чіпати. Утім, це вдалося. Я був долучений до законодавчої реформи щодо перетворення та автономізації державних і комунальних лікарень, впровадження державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення: фінансування охорони здоров’я через новий центральний орган виконавчої влади — Національну службу здоров’я України. Важливим було не тільки розробити концепцію самої реформи та нової системи фінансування охорони здоров’я, не тільки підготувати проєкти законів і підзаконних актів, але передусім допомогти забезпечити реальне втілення реформи.

Певною мірою схожим був проєкт щодо перетворення державної телерадіокомпанії на українського суспільного мовника. Також була робота над відповідними законодавчими змінами та створенням Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Пригадаю ще структурування системи корпоративного управління та внутрішніх контролів найбільших державних підприємств і національних компаній, знову‑таки не лише на рівні дизайну, а й з практичною імплементацією.

І, певна річ, хотів би згадати роботу над першою в Україні угодою про розподіл продукції (УРП) в далекому вже 2006 році і потім супроводження багатьох наступних, ще більш масштабних, УРП у 2012—2014 роках та останніх раундів угод із 2019 року та до цього часу. Маю «особисту прив’язаність» до цього особливого юридичного інструмента, багато працював над його нормативним регулюванням і нині дуже сподіваюся, що нарешті будуть перші приклади успішної практичної реалізації таких проєктів.

Відзначу, що в багатьох випадках доводилося працювати над проєктами різних законодавчих змін саме як завданням клієнта, а потім сприяти в їх проходженні в парламенті чи органах виконавчої влади. Така собі послуга «під ключ». Мабуть, це ще одна ознака мого професійного досвіду.

 

— Чи плануєте продовжувати роботу над проєктами в публічному секторі, впровадженням реформ?

— Так, безперечно. Це саме та спеціалізація і досвід, що я приношу в Redcliffe Partners, та хотів би надалі розвивати. Такі проєкти мають свою специфіку як стосовно отримання мандата на роботу, так і щодо виконанням. Взяти участь у тендері та подати пропозицію нерідко саме собою є окремим проєктом, що забирає багато часу та ресурсу й потребує специфічних навичок. Нерідко бенефіціарами послуг та замовниками є різні особи: орган державної влади та найчастіше міжнародний донор. Такі проєкти довготривалі, масштабні, залучають багато стейкхолдерів та є технічно складними, зокрема, оскільки вони часто передбачають необхідність щось зробити вперше, забезпечити зміну того, що вже довго існувало.

Але водночас ці проєкти мають і свою винагороду для надавача послуг, і я не тільки про оплату, але й про нові навички та вміння, досвід роботи, які відчиняють двері для нових публічних проєктів. І, мабуть, головне — це те, що, крім таких переваг у професійному сенсі, ці проєкти, якщо вони успішно втілені в життя, зумовлюють реальні зміни у твоїй країні, в якій, як ми чудово бачимо, ще багато треба реформувати та змінювати на краще. Тому бути агентом змін і долучатися до трансформації країни — це не гучні слова та слогани. Головне, щоб держава, органи влади як реципієнти послуг були зацікавлені у змінах.

 

— Чи відрізняється практика юридичного підрозділу компанії Big4 та класичної юридичної фірми? Якщо так, то чим саме?

— Цікаве запитання. Про це мене доволі часто питають. Мабуть, з огляду на мій більш ніж 17‑річний досвід в EY в Україні в мене є достатньо спостережень, міркувань та є що сказати. Утім, як головний та загальний висновок скажу, що подібностей більше, ніж відмінностей, якщо йдеться саме про розвинену юридичну практику в компанії з Big4 та класичну юридичну фірму (чи то місцеву, чи міжнародну) з високим, так би мовити, міжнародним рівнем надання послуг. У більшості випадків обидві роблять подібну роботу, для подібних клієнтів, на тому самому ринку, і роблять це в цілому з однаковими підходами та якістю.

Є, безумовно, і відмінності. Передусім це мультидисциплінарність компаній з Big4, де юридичні послуги надаються серед багатьох інших. У цьому є як переваги, так і недоліки. Але щодо саме юридичних послуг класична юридична фірма найчастіше може мати ширшу та більш структуровану спеціалізацію. Є певні проєкти та сфери, де менш імовірно побачити компанію «Великої четвірки».

У компанії Big4 може бути більше обмежень стосовно надання юридичних послуг. Вимоги щодо незалежності, ризик‑менеджменту можуть бути суворішими, що може зменшити гнучкість у роботі з клієнтами.

Безперечно, є різниця в управлінні та організації. У компанії Big4 інфраструктура, процеси та контроль заточені на мультидисциплінарну модель, на роботу як частини дуже великої міжнародної мережі. Класична юридична фірма більше зберігає традиційне партнерство, тоді як організація «Великої четвірки» певною мірою тяжіє до корпорації, причому міжнародної. У цьому також є свої плюси та мінуси.

 

— Які ваші першочергові пріоритети в контексті стратегічного розвитку практики в Redcliffe Partners? Які амбіції?

— Важливими для себе вважаю як допомогу в розвитку нових напрямів у Redcliffe Partners, так і посилення її наявних основних сфер надання послуг з тих, що історично є моєю основною спеціалізацією.

Насамперед мова йде про роботу в публічному секторі, з органами державної влади, компаніями, якими володіє держава, міжнародними фінансовими інституціями. Зокрема, йдеться про проєкти, пов’язані з реформами в Україні, про які я вже розповідав.

Не буду забувати також про один із профільних для мене секторів — енергетику, передусім нафтогазовий сектор. Тут я сподіваюся успішно доповнити наявну надзвичайно сильну практику в Redcliffe Partners.

Звісно, разом із партнерами та іншими колегами в моїй новій фірмі будемо працювати і за традиційними напрямами корпоративного, комерційного, договірного права та M&A, за якими Redcliffe Partners є одним із лідерів на українському ринку.

 

Бесіду вів Олексій НАСАДЮК«Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Другий шанс ОКУ

Актуально

Виклики незалежності

Акцент

Діяти прямо

Стадії прийняття

Галузі практики

Додати ефективності

Доказова база

Затримка на вимогу

Програмний крок

Дайджест

COVIDне правосуддя

Держава та юристи

Податки в «Дії»

Гроші «на виріст»

Законодавство

Податкові новації

Новини законотворчості

У парламенті зареєстровано проєкт Закону України «Про Вищий суд з питань інтелектуальної власності»

Набули чинності обмеження щодо дискримінаційної реклами за ознакою статі

Новини юридичних фірм

CMS – юридичний радник у зв’язку зі створенням інноваційного промислового спільного підприємства в Україні

Baker McKenzie посилює практику комплаєнсу та розслідувань

Sayenko Kharenko — юридичний радник Avenga із питань придбання Perfectial Group

Aequo здобула перемогу для «Дарниці» в гучній судовій справі щодо ТМ «Корвалол Corvalolum»

Asters консультує ЄБРР щодо надання кредиту агрокомплексу «Зелена долина»

Приватна практика

Публічний наголос

Судова практика

Ліміт стягнення

Судові рішення

Дані журналу реєстрації вхідної кореспонденції не є беззаперечним доказом її отримання

Тема номера

Наступна санкція

На шлях істини

Європейський орієнтир

Повернення ускладнено

Межі забуття

Інші новини

PRAVO.UA