Гроші «на виріст» — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Гроші «на виріст»

Фонд майбутніх поколінь: як держава збирається забезпечувати дітей коштами на навчання, освіту та лікування

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд до Верховної Ради України законопроєкт «Про економічний паспорт» № 6394 від 6 грудня 2021 року. Відповідно до пояснювальної записки метою такої ініціативи є підвищення економічного рівня життя громадян України, припинення відтоку українців за кордон, формування ефективної системи соціального захисту населення шляхом створення Фонду майбутніх поколінь (Фонд), який буде накопичувати державні внески на користь учасників Фонду з подальшим інвестуванням активів.

Варто зауважити, що в деяких країнах світу вже практикується така система. Наприклад, Королівство Саудівська Аравія надає початковий рахунок у розмірі 10 тис. доларів дитини одразу після народження. Ба більше, громадяни держави також можуть отримати близько 80 тис. доларів на житло. В Об’єднаних Арабських Еміратах кожна дитина отримує фіксовану суму, яка нараховується з торгівлі нафтою.

У нашій державі, відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям із дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1751 від 27 грудня 2001 року, батьки отримують виплати після народження дитини. Але виплат після досягнення повноліття не передбачено.

Механізм регулювання

Фонд майбутніх поколінь буде створено Кабінетом Міністрів України з статусом неприбуткової організації. Накопичення, зберігання та використання інформації про збір і ведення обліку державних внесків здійснюватиметься в Єдиному соціальному реєстрі.

Адміністратора Єдиного соціального реєстру визначатиме Кабінет Міністрів України. До його обов’язків увійде подання щокварталу звітності стосовно діяльності Фонду його наглядовому органу та раді.

Зберігачем Фонду може бути виключно державний банк за договором про обслуговування. Водночас зберігач повинен буде мати регулятивний капітал щонайменше ніж 2 млрд гривень і постійно підтримувати розмір капіталу на цьому самому рівні.

Управління Фондом та контроль за його діяльністю здійснюватиме рада Фонду. До її складу увійде п’ять осіб, яких оберуть за результатами конкурсу на п’ять років. Водночас одна й та сама особа не може бути членом ради Фонду більш ніж десять років. Для затвердження складу ради Кабінет Міністрів України утворить комісію з конкурсного відбору. До неї увійде по одному представнику від Президента України, Кабінету Міністрів України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку і профільного Комітету Верховної Ради України.

 Звідки гроші?

Джерелами формування активів учасників Фонду будуть:

  • ‑ державні внески;
  • ‑  інствестиційний дохід, що утворюється в результаті розміщення та інвестування коштів учасників Фонду;
  • ‑ сума штрафних санкцій, пені та інших платежів на користь учасників Фонду.

Автори законопроєкту приділяють особливу увагу необхідності збільшити рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення. «Спроби підвищити цю плату зазвичай стикаються зі спротивом бізнесу. Головним аргументом стає те, що бізнес не розуміє, як саме використовуються їхні податки. Використання ренти для наповнення Фонду дасть бізнесу впевненість, що ці платежі використовуються на визначені цілі», — обґрунтовують свою позицію ініціатори закону в пояснювальній записці.

Нагадаємо, що 20 грудня Президент України підписав проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» № 5600 від 2 червня 2021 року, ініційований прем’єр‑міністром України Денисом Шмигалем. Нормативно‑правовим актом, крім іншого, передбачено підвищення рентної плати за видобуток залізної руди.

Таким чином, до Фонду будуть надходити кошти з рентної плати за користування надрами:

  • ‑ для видобування корисних копалин загальнодержавного значення. У 2023 році — 35 % зі щорічним збільшенням на 5 % до досягнення 70 %;
  • ‑ для видобування нафти, природного газу та газового конденсату. У 2023 році — 47,5 % зі щорічним збільшенням на 5 % до досягнення 95 %;
  • ‑ у межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України. У 2023 році — 50 %, зі щорічним збільшенням на 5 % до досягнення 100 %.

Ці надходження передбачено в державному бюджеті України на 2022 рік у розмірі 69 млрд гривень.

Очікується, що перший річний внесок у 2023 році становитиме 21,8 млрд гривень. Перші виплати буде здійснено у 2037 році, і на той момент сума коштів Фонду сягне 1 832 млрд гривень. Це дасть змогу здійснити виплати на загальну суму 191 млрд гривень із розрахунку 626 125 гривень на одного учасника Фонду.

Хто і на що витрачатиме кошти?

Право на виплату із системи економічного паспорта зможуть отримати учасники Фонду майбутніх поколінь, які народились після 1 січня 2019 року та досягли повноліття. Водночас вони мають бути громадянами України та постійно проживати на території нашої держави протягом останніх п’яти років.

Ці кошти може бути витрачено на навчання, купівлю власного житла, лікування тяжких захворювань або критичних станів здоров’я. Важливо зауважити, що йдеться лише про заклади освіти та житло на території України. За наявності критичних станів здоров’я, підтверджених в установленому порядку, та необхідності лікування кошти може бути виплачено раніше за 18 років.

Кошти учасника Фонду можуть передаватись у спадок відповідно до цивільного законодавства України. За наявності необхідних документів спадкоємець зможе отримати їх на свій особистий рахунок.

Процедура отримання виплати включатиме подання заяви та всіх необхідних документів адміністратору Фонду його учасником чи представником учасника. Після цього Фонд протягом п’яти робочих днів безготівково перерахує кошти власнику електронного рахунку на витрати, щодо яких надано відповідні документи.

Прогнози

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування вже підготував висновок щодо ініціативи Президента України, в якому надав позитивну оцінку.

У пояснювальній записці до зазначеного проєкту закону передбачається, що реалізація положень Закону України «Про економічний паспорт» створить додаткові стимули для розвитку економіки, а також сприятиме формуванню цілеспрямованої державної політики щодо підвищення життєвого рівня населення.

Такі зміни стануть поштовхом для активного розвитку ринку нерухомості та накопичувальної пенсійної системи. Ба більше, Фонд стане інструментом для реалізації структурних реформ на ринку освіти.

Оскільки держава забезпечить дітей коштами на навчання, навчальний заклад буде обиратися з огляду на його переваги та знання студента, а не на фінансовий статус батьків. Надавши кожному кошти на освіту, держава зможе скоротити видатки на її фінансування з бюджету.

Звісно, якщо взяти для прикладу нерухомість у місті Київ, то повністю придбати за ці гроші житло не вдасться, але їх достатньо як мінімум, щоб оплатити повністю навчання.

Автори законопроєкту № 6394 прогнозують, що концентрація у Фонді значних фінансових коштів дасть змогу більш ефективно розміщувати ресурси в економіці за умови, що система управління Фондом буде спроможною. Держава зможе створити механізми для вкладання ресурсів у великі довгострокові інвестиційні
проєкти.

 

Анастасія ВОЛИНЕЦЬ «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Другий шанс ОКУ

Актуально

Виклики незалежності

Акцент

Діяти прямо

Стадії прийняття

Галузі практики

Додати ефективності

Доказова база

Затримка на вимогу

Програмний крок

Дайджест

COVIDне правосуддя

Держава та юристи

Податки в «Дії»

Гроші «на виріст»

Законодавство

Податкові новації

Новини законотворчості

У парламенті зареєстровано проєкт Закону України «Про Вищий суд з питань інтелектуальної власності»

Набули чинності обмеження щодо дискримінаційної реклами за ознакою статі

Новини юридичних фірм

CMS – юридичний радник у зв’язку зі створенням інноваційного промислового спільного підприємства в Україні

Baker McKenzie посилює практику комплаєнсу та розслідувань

Sayenko Kharenko — юридичний радник Avenga із питань придбання Perfectial Group

Aequo здобула перемогу для «Дарниці» в гучній судовій справі щодо ТМ «Корвалол Corvalolum»

Asters консультує ЄБРР щодо надання кредиту агрокомплексу «Зелена долина»

Приватна практика

Публічний наголос

Судова практика

Ліміт стягнення

Судові рішення

Дані журналу реєстрації вхідної кореспонденції не є беззаперечним доказом її отримання

Тема номера

Наступна санкція

На шлях істини

Європейський орієнтир

Повернення ускладнено

Межі забуття

Інші новини

PRAVO.UA