Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати? — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №7-8 » Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати?

Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати?

Микола КОЗЮБРА, вчений-конституціоналіст, член робочої групи з питань підготовки пропозицій щодо внесення змін до Конституції України Комісії з питань правової реформи

— Правова реформа розпочиналася при кожному Президентові України і, на жаль, до цього часу не була завершена. Я брав участь у роботі всіх відповідних інституцій, зокрема в Конституційній асамблеї та Конституційній комісії (спеціальні допоміжні органи при Президентах України Вікторові Януковичу і Петрові Порошенку відповідно. — Прим. ред.), однак не всі напрацювання експертів вдалося реалізувати. Скажімо, у ході останнього реформування вдалося удосконалити конституційне регулювання сфери правосуддя, втім напрацювання в інших двох напрямах — зміни в частинах прав і свобод людини та децентралізації влади — так і залишилися тільки на папері.

Оскільки новостворена Комісія з питань правової реформи ще не збиралася на засідання, мені важко спрогнозувати, потребу в яких змінах вбачають представники нової влади. Щоправда, певні заяви вже лунають, скажімо, щодо необхідності створення двопалатного парламенту. У такого формату роботи законодавчого органу є як переваги, так і недоліки, та я не думаю, що це питання наразі на часі. Для конституційної реформи України є більш нагальні питання, зокрема це внесення конституційних змін щодо децентралізації влади, а також удосконалення положень розділу II Конституції України, що регулює права, свободи та обов’язки людини і громадянина. А ось розділ I Основного Закону, на мій погляд, коригувати не варто. Так само не потребує внесення змін і конституційний розділ VIII «Правосуддя», положення якого було удосконалене 2016 року. Узагалі, я не прихильник ідеї внесення кардинальних конституційних змін. Основний Закон — це вагомий інструмент, але він не розв’язує всіх проблем. Положення Конституції України потрібно виконувати, а не перманентно коригувати при кожній зміні влади.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуальне питання

Яким чином можна підвищити довіру громадян до українських судів?

Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати?

На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими?

Актуально

Виборче браво

За кордоном

Примат незалежності

За лаштунками

Перлина архітектури

Кадри

Виділ кадрів

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Поза процесом

Літня опора

Право про банкрутство

Прецедент

Земельний ривок

Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено

Об’єднання позовів є правом, а не обов’язком суду

Оскарження рішення податкового органу в адмінпорядку не позбавляє права на судове оскарження

Щодо пільг при сплаті судового збору

На підставі договору про відступлення права вимоги особа не набуває статусу вкладника в розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

Судова практика

Завдати алгоритм

У погоні за скаргами

Проти України

Альтернативне рішення

Захист забезпечено

Інші новини

PRAVO.UA