Виборче браво — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №7-8 » Виборче браво

Виборче браво

Рубрика Актуально

Уже більше місяця минуло з моменту ухвалення Верховною Радою України Виборчого кодексу України (Кодекс). Фактично це останній знаковий нормативний акт, прийнятий парламентом VIII скликання. Однак відповідно до статусу, зазначеного на сайті Ради, документ ще й досі готується до підпису. Утім, до набуття Кодексом чинності мине ще чимало часу, адже це станеться у грудні 2023 року.

Отже, законодавчий акт передбачає створення єдиної уніфікованої правової основи для підготовки і проведення виборів в Україні відповідно до Конституції України та рекомендацій міжнародних організацій. Він регулює підготовку і проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів, передбачених Конституцією України.

Виборчий кодекс складається з трьох книг: «Загальна частина», «Загальнонаціональні вибори» і «Місцеві вибори».

Окремим розділом передбачається встановити порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів ведення Державного реєстру виборців (Реєстр) поза виборчим процесом. Зокрема, прописується загальний порядок судового оскарження таких рішень. Зазначається, що особа, яка поза строками виборчого процесу чи процесу референдуму звернулася до органу ведення Реєстру або регіонального органу адміністрування Реєстру щодо включення її чи інших осіб до Реєстру, внесення змін до персональних даних з Реєстру чи отримання відповіді на свій запит, може оскаржити у суді рішення, дії чи бездіяльність відповідного органу Реєстру у загальному порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Політична партія, яка поза строками виборчого процесу чи процесу референдуму звернулася до органу ведення Реєстру або регіонального органу адміністрування Реєстру в порядку, передбаченому статтею 152 Кодексу, може оскаржити у суді рішення, дії чи бездіяльність відповідного органу Реєстру у загальному порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Зазначимо, що після набуття чинності Виборчим кодексом України низка законів втратять силу. Зокрема, йдеться про Закони України «Про вибори Президента України», «Про вибори народних депутатів України», «Про місцеві вибори», «Про Державний реєстр виборців» та «Про Центральну виборчу комісію».

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуальне питання

Яким чином можна підвищити довіру громадян до українських судів?

Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати?

На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими?

Актуально

Виборче браво

За кордоном

Примат незалежності

За лаштунками

Перлина архітектури

Кадри

Виділ кадрів

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Поза процесом

Літня опора

Право про банкрутство

Прецедент

Земельний ривок

Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено

Об’єднання позовів є правом, а не обов’язком суду

Оскарження рішення податкового органу в адмінпорядку не позбавляє права на судове оскарження

Щодо пільг при сплаті судового збору

На підставі договору про відступлення права вимоги особа не набуває статусу вкладника в розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

Судова практика

Завдати алгоритм

У погоні за скаргами

Проти України

Альтернативне рішення

Захист забезпечено

Інші новини

PRAVO.UA