На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими? — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №7-8 » На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими?

На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими?

Валентина ЩЕПОТКІНА, заступник голови Касаційного кримінального суду у складі ВС, член робочої групи з питань реформування кримінальної юстиції Комісії з питань правової реформи

— Є низка питань, вирішення яких потребує внесення змін до законодавства. Одна із змін, яку необхідно внести до Кримінального процесуального кодексу України, пов’язана з прийняттям Конституційним Судом України рішення від 13 червня 2019 року про неконституційність положення частини 2 статті 392 Кримінального процесуального кодексу (КПК) України. Ця норма унеможливлювала окреме апеляційне оскарження ухвали суду про продовження строку тримання під вартою, постановленої під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті. Відтак, Верховній Раді України потрібно привести нормативне регулювання, встановлене у вказаній нормі КПК України, у відповідність до Основного Закону та рішення КСУ від 13 червня 2019 року.

Ключовим меседжем рішення КСУ є те, що можливість апеляційного оскарження та перегляду апеляційним судом рішення про тримання під вартою забезпечить ефективну та оперативну перевірку правомірності обмеження конституційного права особи на свободу на стадії судового розгляду. Це узгоджується і з частиною 4 статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якій зазначається, що кожен, кого позбавлено волі внаслідок арешту або тримання під вартою, має право ініціювати провадження, в ході якого суд без зволікання встановлює законність затримання і приймає рішення про звільнення, якщо затримання є незаконним.

Тому, на нашу думку, варто врегулювати питання щодо апеляційного оскарження ухвал суду, постановлених під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті, не тільки про продовження строку тримання під вартою, а й про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, про зміну іншого запобіжного заходу на тримання під вартою.

Адже бувають випадки, коли, наприклад, під час розгляду судом першої інстанції кримінального провадження по суті особа, якій на стадії досудового розслідування обирався запобіжний захід, не пов’язаний з позбавленням волі, не з’являється на судове засідання. У такому разі запобіжний захід з більш м’якого може бути змінений на тримання під вартою. І таке рішення особа має право оскаржити в апеляційному порядку.

Таким чином, до КПК України необхідно внести зміни стосовно можливості апеляційного оскарження ухвали суду першої інстанції про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, про зміну іншого запобіжного заходу на тримання під вартою чи про продовження строку тримання під вартою, яка була постановлена під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті. А також визначити порядок і строки такого оскарження, повноваження суду апеляційної інстанції за наслідками розгляду відповідних апеляційних скарг, розробити порядок перевірки згаданих ухвал судом апеляційної інстанції тощо.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуальне питання

Яким чином можна підвищити довіру громадян до українських судів?

Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати?

На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими?

Актуально

Виборче браво

За кордоном

Примат незалежності

За лаштунками

Перлина архітектури

Кадри

Виділ кадрів

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Поза процесом

Літня опора

Право про банкрутство

Прецедент

Земельний ривок

Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено

Об’єднання позовів є правом, а не обов’язком суду

Оскарження рішення податкового органу в адмінпорядку не позбавляє права на судове оскарження

Щодо пільг при сплаті судового збору

На підставі договору про відступлення права вимоги особа не набуває статусу вкладника в розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

Судова практика

Завдати алгоритм

У погоні за скаргами

Проти України

Альтернативне рішення

Захист забезпечено

Інші новини

PRAVO.UA