Набули чинності — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №7-8 » Набули чинності

Набули чинності

Рубрика Новини

«Про забезпечення функціонування української мови як державної»

Закон України від 25 квітня 2019 року № 2704-VIII

16 липня 2019 року, рівно через місяць після опублікування в парламентському віснику «Голос України», набув чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Документ регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя на всій території України.

При цьому в першій же статті передбачено, що навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах, зокрема навмисне застосування її з порушенням вимог українського правопису і стандартів державної мови, а також створення перешкод та обмежень у застосуванні української мови, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом.

При цьому відповідні зміни внесено і до Кодексу України про адміністративні правопорушення, який доповнено новими статтями, що передбачають відповідальність за порушення вимог закону щодо застосування державної мови під час засідань, заходів, зустрічей і робочого спілкування, в актах, діловодстві та документообігу в органах державної влади та місцевого самоврядування у вигляді накладення штрафу від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або попередження, якщо порушення вчинене вперше.

Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим Законом.

Варто зазначити, що деякі положення цього документа набудуть чинності згодом. Зокрема, через два роки набудуть чинності положення, що врегульовують питання щодо складання іспиту на рівень володіння державною мовою, необхідний для набуття громадянства України.

Положення Закону про те, що проекти нормативно-правових актів та актів індивідуальної дії органів державної влади, органів влади Криму і місцевого самоврядування складаються відповідно до стандартів української правничої термінології, встановлених Національною комісією зі стандартів української мови, набудуть чинності разом із рішенням Нацкомісії про затвердження стандартів державної мови для правової термінології.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуальне питання

Яким чином можна підвищити довіру громадян до українських судів?

Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати?

На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими?

Актуально

Виборче браво

За кордоном

Примат незалежності

За лаштунками

Перлина архітектури

Кадри

Виділ кадрів

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Поза процесом

Літня опора

Право про банкрутство

Прецедент

Земельний ривок

Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено

Об’єднання позовів є правом, а не обов’язком суду

Оскарження рішення податкового органу в адмінпорядку не позбавляє права на судове оскарження

Щодо пільг при сплаті судового збору

На підставі договору про відступлення права вимоги особа не набуває статусу вкладника в розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

Судова практика

Завдати алгоритм

У погоні за скаргами

Проти України

Альтернативне рішення

Захист забезпечено

Інші новини

PRAVO.UA