Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №7-8 » Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено

Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено

Рубрика Прецедент
Адвокат не повинен займатися іншою діяльністю, яка ставила б його в будь-яку залежність від інших осіб чи підпорядковувала б його вказівкам або правилам, які можуть увійти в суперечність з нормами чинного законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність і Правилами адвокатської етики або можуть іншим чином перешкоджати вільному й незалежному здійсненню ним адвокатської діяльності

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянув 31 липня 2019 року у письмовому провадженні в касаційній інстанції справу за позовом грна Д. до Вищої кваліфікаційнодисциплінарної комісії адвокатури (ВККА), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Кваліфікаційнодисциплінарна комісія адвокатури (КДКА) Житомирської області, грка Л., грн П., грн С., грн В.,
грка Ш., — про визнання протиправним та скасування рішення, провадження у якій відкрите за касаційною скаргою грна Д. на рішення Окружного адміністративного суду мКиєва від 25 лютого 2019 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 10 червня 2019 року.

І. Суть спору

1. У липні 2017 року грн Д. звернувся до суду з позовом до ВККА, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: КДКА Житомирської області, грн М., грн П., грн С., грн В., грка Ш., в якому просив суд визнати протиправним та скасувати рішення ВККА * від 30 травня 2017 року в частині відмови у задоволенні скарги щодо скасування рішення дисциплінарної палати КДКА Житомирської області від 27 січня 2017 року та рішення КДКА Житомирської області від 24 лютого 2017 року про притягнення до дисциплінарної відповідальності у вигляді позбавлення права на зайняття адвокатською діяльністю адвоката Д.

2. Свої вимоги позивач обґрунтовує, тим що оскаржуване рішення порушує його права та охоронювані законом інтереси, є протиправним і необґрунтованим, у звязку з відсутністю порушення ним присяги адвоката України, Правил адвокатської етики та Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

3. Позивач посилається, що в оскаржуваному рішенні конкретно не вказано, які його дії, як адвоката, мають ознаки дисциплінарного проступку в розумінні статті 34 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

ІІ. Рішення судів першої й апеляційної інстанцій і мотиви їх ухвалення

4. Рішенням Окружного адміністративного суду мКиєва від 25 лютого 2019 року, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 10 червня 2019 року, адміністративний позов грна Д. залишено без задоволення.

5. Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що відповідачем за результатами розгляду скарги позивача та матеріалів перевірки було правомірно прийняте рішення КДКА Житомирської області від 24 лютого 2017 року про притягнення до дисциплінарної відповідальності у вигляді позбавлення права на зайняття адвокатською діяльністю адвоката Д.

IІІ. Провадження в суді касаційної інстанції

6. Позивач звернувся з касаційною скаргою, в якій посилається на неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

7. У касаційній скарзі позивач посилається на те, що оскаржуване рішення ВККА суперечить Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Закону України «Про запобігання корупції», з огляду на відсутність у діях позивача складу дисциплінарного проступку та порушень Присяги адвоката і Правил адвокатської етики.

8. Позивач просить скасувати рішення судів першої й апеляційної інстанцій та ухвалити нове судове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

9. Відповідач та представник третіх осіб надав заперечення на касаційну скаргу, в якій, посилаючись на її необґрунтованість та безпідставність, просить залишити касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані судові рішення без змін.

ІV. Установлені судами фактичні обставини справи

10. Грну Д., згідно з рішенням КДКА Житомирської області відгрудня 2004 року  **, 24 грудня 2004 року видане свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

11. 11 січня 2017 року адвокатом Ш. подано скаргу до КДКА Житомирської області про притягнення адвоката Д. до дисциплінарної відповідальності.

12. У подальшому дисциплінарною палатою КДКА Житомирської області винесене рішення від 27 січня 2017 року, яким порушено дисциплінарну справу стосовно адвоката Д.

13. Позивач, не погоджуючись з вищезазначеним рішенням від 27 січня 2017 року про порушення стосовно нього дисциплінарної справи, подавлютого 2017 року скаргу до ВККА, в якій просив скасувати рішення про порушення дисциплінарної справи стосовно адвоката Д. та закрити дисциплінарне провадження.

14. За результатами розгляду скарги адвоката Ш. від 11 січня 2017 року, дисциплінарною палатою КДКА Житомирської області винесене рішення від 24 лютого 2017 року, яким притягнуто адвоката Д. до дисциплінарної відповідальності та накладено дисциплінарне стягнення у вигляді позбавлення права на зайняття адвокатською діяльністю за порушення Присяги адвоката України за грубе порушення адвокатської етики та внесено відомості про припинення права на зайняття адвокатською діяльністю до Єдиного реєстру адвокатів України.

15. Позивач, не погоджуючись з вищезазначеним рішенням від 24 лютого 2017 року про притягнення його до дисциплінарної відповідальності та накладення дисциплінарного стягнення у вигляді позбавлення права на зайняття адвокатською діяльністю, подав 14 березня 2017 року скаргу до ВККА, в якій просив повністю скасувати рішення КДКА Житомирської області від 24 лютого 2017 року.

16. За результатами розгляду скарг грна Д. на рішення дисциплінарної палати КДКА Житомирської області від 27 січня 2017 року про порушення стосовно адвоката Д. та на рішення КДКА Житомирської області від 24 лютого 2017 року про притягнення до дисциплінарної відповідальності у вигляді позбавлення права на зайняття адвокатською діяльністю адвоката Д., винесене рішення  * від 30 травня 2017 року, яким скарги адвоката Д. від 27 січня 2017 року та 24 лютого 2017 року залишено без задоволення, а рішення дисциплінарної палати КДКА Житомирської області залишено без змін.

17. Не погоджуючись з прийнятим рішенням відповідача, грн Д. оскаржив його до суду першої інстанції.

18. Крім того, Радою адвокатів України у рішенні від 16 лютого 2017 року  38 встановлено, що дії адвоката Д. вчиняються ним поза межами спеціального законодавства, Правил адвокатської етики, а також актів Ради адвокатів України та за своїми зовнішніми та внутрішніми ознаками дії адвоката Д. є нічим іншим, як співробітництвом з оперативними підрозділами, що є неприпустимим. Також вказаним рішенням встановлено факт тиску на органи адвокатського самоврядування у контексті розгляду питання притягнення адвоката Д. до дисциплінарної відповідальності, що є неприпустимим.

V. Релевантні джерела права й акти їх застосування

19. Частиною 2 статті 19 Конституції України обумовлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

20. За приписами частини 1 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства (КАС) України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічноправових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку субєктів владних повноважень.

21. Приписами частини 1 статті 341 КАС України визначено, що суд касаційної інстанції переглядає судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

22. Правові засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначені Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» відлипня 2012 року  5076-VI (Закон про адвокатуру).

23. Відповідно до положень пункту 2 частини 1 статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність — незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

24. Згідно з частиною 1 статті 4 вказаного Закону адвокатська діяльність здійснюється на принципах верховенства права, законності, незалежності, конфіденційності та уникнення конфлікту інтересів

25. За змістом статті 21 Закону про адвокатуру під час здійснення адвокатської діяльності адвокат зобовязаний, зокрема, дотримуватись Присяги адвоката України та Правил адвокатської етики, виконувати інші обовязки, передбачені законодавством та договором про надання правової допомоги.

26. За правилами частини 1 статті 33 Закону про адвокатуру адвоката може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності у порядку дисциплінарного провадження з підстав, передбачених цим Законом.

27. При цьому згідно з частинами 1 та 2 статті 34 Закону про адвокатуру підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку.

28. Дисциплінарним проступком адвоката є: 1) порушення вимог несумісності; 2) порушення Присяги адвоката України; 3) порушення Правил адвокатської етики; 4) розголошення адвокатської таємниці або вчинення дій, що призвели до її розголошення; 5) невиконання або неналежне виконання своїх професійних обовязків; 6) невиконання рішень органів адвокатського самоврядування; 7) порушення інших обовязків адвоката, передбачених законом.

29. Стаття 36 вказаного Закону визначає, що право на звернення до кваліфікаційнодисциплінарної комісії адвокатури із заявою (скаргою) щодо поведінки адвоката, яка може бути підставою для дисциплінарної відповідальності, має кожен, кому відомі факти такої поведінки.

30. Статтею 37 Закону про адвокатуру встановлено, що дисциплінарне провадження складається з таких стадій: 1) проведення перевірки відомостей про дисциплінарний проступок адвоката; 2) порушення дисциплінарної справи; 3) розгляд дисциплінарної справи; 4) прийняття рішення у дисциплінарній справі.

31. Відповідно до частини 2 статті 38 Закону про адвокатуру член дисциплінарної палати кваліфікаційнодисциплінарної комісії адвокатури за дорученням голови палати проводить перевірку відомостей, викладених у заяві (скарзі), та звертається до адвоката для отримання письмового пояснення по суті порушених питань.

32. За змістом статті 40 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» дисциплінарна справа стосовно адвоката розглядається дисциплінарною палатою кваліфікаційнодисциплінарної комісії адвокатури протягом тридцяти днів з дня її порушення. Розгляд дисциплінарної справи здійснюється на засадах змагальності. Під час розгляду справи дисциплінарна палата заслуховує повідомлення члена дисциплінарної палати, який проводив перевірку, про результати перевірки, пояснення адвоката, стосовно якого порушено дисциплінарну справу, особи, яка ініціювала питання про дисциплінарну відповідальність адвоката, та пояснення інших заінтересованих осіб.

33. Частиною 1 статті 41 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що за результатами розгляду дисциплінарної справи дисциплінарна палата кваліфікаційнодисциплінарної комісії адвокатури приймає рішення про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності за вчинення дисциплінарного проступку і застосування до нього дисциплінарного стягнення або про закриття дисциплінарної справи. Рішення дисциплінарної палати приймається більшістю голосів від її загального складу, крім рішення про припинення права на зайняття адвокатською діяльністю, яке приймається двома третинами голосів від її загального складу.

34. Рішення у дисциплінарній справі має бути вмотивованим. Під час обрання виду дисциплінарного стягнення враховуються обставини вчинення проступку, його наслідки, особа адвоката та інші обставини.

35. Відповідно до частини 1 статті 52 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» Вища кваліфікаційнодисциплінарна комісія адвокатури є колегіальним органом, завданням якого є розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність кваліфікаційнодисциплінарних комісій адвокатури.

36. Пунктом 1 Положення про Вищу кваліфікаційнодисциплінарну комісію адвокатури, затвердженого установчим зїздом адвокатів України 17 листопада 2012 року, встановлено, що Вища кваліфікаційнодисциплінарна комісія адвокатурице колегіальний орган, що діє у системі органів Національної асоціації адвокатів України та є національним органом адвокатського самоврядування, на який Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» покладено завдання розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність кваліфікаційнодисциплінарних комісій адвокатури.

37. Згідно з пунктом 2 вищевказаного положення метою ВККА є забезпечення здійснення адвокатського самоврядування відповідно до вимог Закону в частині здійснення контролю та сприяння організації діяльності кваліфікаційнодисциплінарних комісій адвокатури регіонів при вирішенні питання кваліфікаційного відбору осіб, які виявили намір здійснювати адвокатську діяльність, та дисциплінарної відповідальності адвокатів.

38. Відповідно до частини 4 статті 52 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ВККА: розглядає скарги на рішення, дії чи бездіяльність кваліфікаційнодисциплінарних комісій адвокатури; узагальнює дисциплінарну практику кваліфікаційнодисциплінарних комісій адвокатури; виконує інші функції відповідно до цього Закону.

39. Приписами частини 1 статті 42 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» зазначено, що адвокат чи особа, яка ініціювала питання про дисциплінарну відповідальність адвоката, має право оскаржити рішення у дисциплінарній справі протягом тридцяти днів з дня його прийняття до Вищої кваліфікаційнодисциплінарної комісії адвокатури або до суду. Оскарження рішення не зупиняє його дії.

40. Згідно з пунктом 7 Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 30 серпня 2014 року  120 (Положення) встановлено, що дисциплінарне провадження стосовно адвоката здійснюється в особливому порядку. Адвокат вважається невинуватим у вчиненні дисциплінарного проступку і не може бути підданий дисциплінарному покаранню, доки його вину не буде доведено в законному порядку і встановлено рішенням дисциплінарної палати кваліфікаційнодисциплінарної комісії адвокатури про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності. Адвокат не зобовязаний доводити свою невинуватість у вчиненні дисциплінарного проступку. Обовязок доказування вини адвоката у вчиненні дисциплінарного проступку покладається на особу, яка ініціює дисциплінарне провадження стосовно адвоката. Звинувачення адвоката не може ґрунтуватися на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини адвоката тлумачаться на його користь.

41. Пунктом 26 зазначеного Положення встановлено, що член дисциплінарної палати кваліфікаційнодисциплінарної комісії адвокатури, який проводить перевірку, невідкладно звертається до адвоката з повідомленням про проведення щодо нього перевірки для отримання письмового пояснення адвоката по суті порушених питань із зазначенням строку його надання. До повідомлення додається копія заяви (скарги) та копії всіх документів, приєднаних до неї. Адвокат має право ознайомлюватися з матеріалами дисциплінарного провадження та отримувати копії його документів. У разі ненадання адвокатом пояснення по суті порушених питань на запит члена дисциплінарної палати, який проводить перевірку, в межах визначеного строку, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

42. Відповідно до пункту 28 Положення під час проведення перевірки член дисциплінарної палати кваліфікаційнодисциплінарної комісії адвокатури має право опитувати осіб, яким відомі обставини вчинення діяння, що має ознаки дисциплінарного проступку, отримувати за письмовим запитом від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських обєднань, фізичних осіб необхідну для проведення перевірки інформацію.

43. Приписами частин 3 та 4 статті 6 Правил адвокатської етики, схвалених Вищою кваліфікаційнодисциплінарною комісією адвокатури, затвердженими Установчим зїздом адвокатів України 17 листопада 2012 року (Правила), адвокат зобовязаний не допускати в своїй професійній діяльності компромісів, що впливали б на його незалежність, з метою догодити суду, іншим державним органам, третім особам або клієнту, якщо такі компроміси розходяться із законними інтересами клієнта та перешкоджають належному здійсненню адвокатської діяльності.

44. Адвокат не повинен займатися іншою діяльністю, яка ставила б його в будьяку залежність від інших осіб чи підпорядковувала б його вказівкам або правилам, які можуть увійти в суперечність з нормами чинного законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність і цими Правилами або можуть іншим чином перешкоджати вільному й незалежному здійсненню ним адвокатської діяльності.

45. Так, частинами 2, 3 статті 7 вказаних Правил передбачено, що адвокат не може давати клієнту поради, свідомо спрямовані на полегшення скоєння правопорушень, або іншим чином умисно сприяти їх скоєнню його клієнтом або іншими особами.

46. Адвокат не має права в своїй професійній діяльності вдаватися до засобів та методів, які суперечать чинному законодавству або цим Правилам.

47. Згідно з частиною 1 статті 19 Правил адвокатської етики адвокату забороняється приймати доручення, якщо результат, якого бажає клієнт, або засоби його досягнення, на яких клієнт наполягає, є протиправними або якщо доручення клієнта виходить за межі професійних прав і обовязків адвоката.

48. Відповідно до пункту 2.1 частини 2 статті 43 Правил адвокатської етики в ході судового розгляду справи адвокат не повинен намагатися вплинути на рішення (вирок) суду позапроцесуальними засобами.

49. Частиною 2 статті 275 Кримінального процесуального кодексу (КПК) України передбачено, що забороняється залучати до конфіденційного співробітництва під час проведення негласних слідчих дій адвокатів, нотаріусів, медичних працівників, священнослужителів, журналістів, якщо таке співробітництво буде повязане з розкриттям конфіденційної інформації професійного характеру.

VI. Позиція Верховного Суду

50. Відповідно до частини 1 статті 341 КАС України, Суд переглядає судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

51. Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази (частина 2 статті 341 КАС України).

52. Колегія суддів зазначає, що підставою для звернення адвоката Ш. зі скаргою до КДКА Житомирської області стали його систематичні та грубі порушення пункту 2 частини 1 статті 1, частини 1 статті 4 та пункту 8 частини 1 статті 28 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», частин 3 та 4 статті 6, частини 2 статті 7, пункту 2.1 частини 2 статті 43 Правил адвокатської етики, використання ним свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, з метою вчинення дій, не повязаних з професійною адвокатською діяльністю, зокрема, систематичних провокацій в отриманні хабарів, шляхом зловживання довірою та у спосіб розкриття адвокатської таємниці, а також сприяння діяльності правоохоронним органам у їхньому викритті.

53. Як зазначено у скарзі адвоката Ш., за заявами адвоката Д. було порушено ряд кримінальних проваджень, за фактами отримання хабарів, в яких грн Д. провокував осіб на отримання ними хабарів, сприяючи при цьому правоохоронним органам, тобто з метою їхнього подальшого викриття.

54. Судом першої та апеляційної інстанцій встановлено, що адвокат Д. у порушення вимог частини 2 статті 275 КПК України та пунктом 3 частини 1 статті 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» був залучений слідчими органами до негласного (конфіденційного) співробітництва з Генеральною прокуратурою України, в рамках кримінального провадження  ***, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19 серпня 2016 року. Інтерес грна Д. до вирішення питань, повязаних з ТОВ «Б», у позапроцесуальний спосіб та надання коштів був направлений виключно на провокацію грки Л. та грки К. на вчинення протиправних дій. Обставини кримінального провадження  *** свідчать про те, що адвокат Д. протягом тривалого часу в порушення вимог спеціального законодавства постійно співпрацював з правоохоронними органами з метою протиправного підбурювання інших осіб до вчинення злочинів, провокацій підкупу, для подальшого викриття правоохоронними органами цих осіб.

55. Також судами попередніх інстанцій встановлено, що адвокат Д. тривалий час незаконно співпрацював з правоохоронними органами будучи адвокатом, що згідно з вимогами спеціального законодавства недопустимо. Системність, довготривалість та цілеспрямованість незаконних дій адвоката Д. свідчить про те, що притягнення його до дисциплінарної відповідальності у вигляді позбавлення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльність було законним та обґрунтованим.

56. У поданих доказах міститься інформація про те, що грн Д. у рамках вказаного кримінального провадження виявив бажання та надав письмову згоду на залучення до конфіденційного співробітництва, будучи при цьому діючим адвокатом, в порушення вимог частини 2 статті 275 КПК України та пункту 3 частини 1 статті 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

57. Відповідно до частин 3, 4 статті 6 Правил адвокатської етики, адвокат зобовязаний не допускати в своїй професійній діяльності компромісів, що впливали б на його незалежність, з метою догодити суду, іншим державним органам, третім особам або клієнту, якщо такі компроміси розходяться із законними інтересами клієнта та перешкоджають належному здійсненню адвокатської діяльності.

58. За приписами частин 2, 3 статті 7 Правил передбачено, що адвокат не може давати клієнту поради, свідомо спрямовані на полегшення скоєння правопорушень, або іншим чином умисно сприяти їх скоєнню його клієнтом або іншими особами.

59. Адвокат не має права в своїй професійній діяльності вдаватися до засобів та методів, які суперечать чинному законодавству або цим Правилам.

60. Згідно з частиною 1 статті 19 Правил адвокатської етики адвокату забороняється приймати доручення, якщо результат, якого бажає клієнт, або засоби його досягнення, на яких клієнт наполягає, є протиправними або якщо доручення клієнта виходить за межі професійних прав і обовязків адвоката.

61. Як було встановлено судами першої та апеляційної інстанцій системні та неодноразові дії адвоката Д. свідчать про використання ним свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю не для здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту, як це передбачено пунктом 2 частини 1 статті 1 Закону Україні «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а для впливу на окремих осіб з метою схиляння до отримання ними неправомірної вигоди для їхнього подальшого викриття та прикриття свідомої співпраці з правоохоронними органами.

62. За таких обставинах колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, які дійшли висновку, що адвокат не повинен займатися іншою діяльністю, яка ставила б його в будьяку залежність від інших осіб чи підпорядкувала б його вказівкам або правилам, які можуть увійти в суперечність з нормами чинного законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність і цими Правилами, або можуть іншим чином перешкоджати вільному й незалежному здійсненню ним адвокатської діяльності.

63. Суд касаційної інстанції зазначає, що судами попередніх інстанцій установлено, що адвокат Д. всупереч нормам законодавства співпрацював з правоохоронними органами, а тому його посилання на норми Закону України «Про корупцію» щодо необхідності подання до правоохоронних органів заяви про надходження пропозиції щодо протиправного отримання коштів, судом не беруться до уваги. Тобто колегія суддів звертає увагу на те, що в цьому випадку йдеться про систематичну співпрацю з правоохоронними органами.

64. Також посилання грна Д. на те, що він діяв як громадянин відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року  1700-VII, касаційним судом не береться до уваги, оскільки судами першої та апеляційної інстанцій під час розгляду справи встановлено, що грн Д. діяв в інтересах юридичної особи, діяв як адвокат і на нього розповсюджується саме спеціальне законодавство, яке регламентує діяльність адвоката, у тому числі, норми частини 2 статті 275 КПК України, якою прямо забороняється залучення адвокатів до конфіденційного співробітництва під час проведення негласних слідчих дій.

65. Крім того, скаржник посилається на наявні недоліки оскаржуваного рішення ВККА від 30 травня 2017 року  * у частині відсутності посилання в ньому на кількість членів дисциплінарної палати, що голосували по питаннях позбавлення грна Д. права на зайняття адвокатською діяльністю та відсутністю таких відомостей у рішеннях Дисциплінарної палати КДКА Житомирської області від 27 січня 2017 року та 24 лютого 2017 року.

66. Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду зазначає, що з цього приводу є правильним висновок суду апеляційної інстанції, який встановив, що зазначені підстави не були предметом оскарження спірних рішень, а відсутність таких відомостей не є підставою вважити неповноважність складу комісії.

67. Отже, рішення Вищої кваліфікаційнодисциплінарної комісії адвокатури від 30 травня 2017 року  * у частині відмови у задоволенні скарги щодо скасування рішення дисциплінарної палати КДКА Житомирської області від 27 січня 2017 року та рішення КДКА Житомирської області від 24 лютого 2017 року про притягнення до дисциплінарної відповідальності у вигляді позбавлення права на зайняття адвокатською діяльністю адвоката Д. прийнято на підставі та у спосіб до норм чинного законодавства.

68. Доводи касаційної скарги не спростовують висновки судів попередніх інстанцій і зводяться до переоцінки встановлених судами обставин справи.

69. Частиною 1 статті 350 КАС України встановлено, що суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення — без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили неправильного застосування норм матеріального права або порушень норм процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

70. Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду зазначає, що висновки судів першої та апеляційної інстанцій є правильними, обґрунтованими, відповідають нормам матеріального та процесуального права, підстави для скасування чи зміни оскаржуваного судового рішення відсутні, тому касаційну скаргу грна Д. слід залишити без задоволення.

VII. Судові витрати

71. З огляду на результат касаційного розгляду та відсутність документально підтверджених судових витрат, понесених учасниками справи у звязку з переглядом справи в суді касаційної інстанції, судові витрати розподілу не підлягають.

Керуючись статтями 3, 341, 345, 349, 350, 355, 356, 359 КАС України, Верховний Суд постановив:

1. Касаційну скаргу грна Б. залишити без задоволення.

2. Рішення Окружного адміністративного суду мКиєва від 25 лютого 2019 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 10 червня 2019 року у цій справі залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

(Постанова Верховного Суду від 31 липня 2019 року. Справа № 826/8426/17. Головуючий — Шишов О.О. Судді — Дашутін І.В., Яковенко М.М.)

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуальне питання

Яким чином можна підвищити довіру громадян до українських судів?

Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати?

На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими?

Актуально

Виборче браво

За кордоном

Примат незалежності

За лаштунками

Перлина архітектури

Кадри

Виділ кадрів

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Поза процесом

Літня опора

Право про банкрутство

Прецедент

Земельний ривок

Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено

Об’єднання позовів є правом, а не обов’язком суду

Оскарження рішення податкового органу в адмінпорядку не позбавляє права на судове оскарження

Щодо пільг при сплаті судового збору

На підставі договору про відступлення права вимоги особа не набуває статусу вкладника в розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

Судова практика

Завдати алгоритм

У погоні за скаргами

Проти України

Альтернативне рішення

Захист забезпечено

Інші новини

PRAVO.UA